Keskustelut Metsänhoito koulutus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)
 • koulutus

  No niin. Melkein jo lupasin avata uuden osion ”koulutus”.  Pikkusonni se meinaa, iso ei. Tässäpä nyt foorumia. Annetaan kaikkien kukkien kukkia mutta yritetään pysyä asiassa.

  Olin illan koulutuksessa. No nimenä sillä oli tosin tiedotustilaisuus. Projekti. Hanke. Sumen metsäkeskuksen hallinnoima. ”Pohjoisen metsätilat kasvuun hanke”. Teema sukupolvenvaihdos. Kerron myöhemmin siitä kokemuksia.

  Olen ymmärtänyt että tälläkin palstalla meidän keskustelijoiden keski-ikä on varsin”kypsä”. Muutama himpun nuorempi exselin värkkääjä ”sijoittaja ” mukana.

  Keskiasteen koulutus oli vielä eilen lähellä sydäntä ja siitä kouhotin…syystäkö?

  Nyt on impulsiivisenä ihmisenä meidän kaikki  metsänhoidosta ja tuotosta parhaiten tietävien koulutus näyttäs kuitenkin tärkeimmältä ennenkuin se on myöhäistä.

  Oli se mullekkin järkytys taas kerran. Mazalle vielä enemmän. Poika 35. Paikalla lienee ollut liki sata metsänomistajaa. Keski-ikä reilutkin seittemänkymmentä. Totesi etteipä taida olla mikään teinitilaisuus. No ei….meitä oli ilmeisesti vain me kaksi jolloin oli mukana sukupolvenvaihdoksen molemmat puolet. Olemme olleet jo puolenkymmentä vuotta koko perheen voimin nuissa koulutustilaisuuksissa. Myös sisaret titää missä mennään ja mitä suunnitellaan.

  Ompa siinä Markuksella ja Taitolla työsarkaa ja miettimistä miten nuo tilaisuudet vedettäs. Alkuasetelma oli huutelussa…”.ei kannata, vitosen sullimotti” linjalla. Pessimisti ei pety. Kun tilaisuus loppu viivyttelin naulakolla ja kuuntelin kommentteja…Ei perhana tehä Veikko mittään…on tuo niin kimurantti juttu koko sukupoloven vaihos”. Tapelkoo keskenään ku mie nukun. … samantapaisia oli kommentit.

  Yhtenä iltanahan ei raapasta kuin ihan pintaa. Se on ymmärrettävää. Mutta veikkaan että vain muutama pysyi kärryillä…

  Kiitos kuitenkin Taitolle ja nuorelle lakimiehelle joka aika nopeastikkin löysi vastaukset kysymyksiin jotka ei vielä ollut tullut esiin….kierroshan on vielä alussa. Tsemppiä.

  Mietiskelin pitäskö vieläkin olla kaks eri topiikia, keskiaste ja me väkisin lopulta luovuttamaan joutuvat. Mielestäni sekotetaampa nyt puurot ja vellit, samaa venettähän tässä soudetaan metsänomistajina, nuoret ja vanhat.

  Kommentoikaa….sitten voin jatkaa…

   

 • wanhajätkä

  Metsäkupsa, ei sitä paljon vuodessa kerry. Sama kertynee kaikissa eläkelaitoksissa per vuosi.  Yksityinen eläketurvan hakeminen on sitten oma juttunsa.

  wanhajätkä

  Niin. Olen joutunut pelaamaan kaikkien eläkelaitosten kanssa, Oli Tel. Lel ja Tael.  Myel ja Yel. erilaiset. Kaikkien eläkelaitosten kans olen joutunut painimaan. Pitää olla varsinainen tollo jos ei hakeudu Myelin piiriin….Pieni lisä mutta joka euro on euro.  Ei tartte olla sitä sataa hehtaaria…

   

  wanhajätkä

  Nykyisin on vain tyel ja nämä yrittäjien….tai sitte en taas oo pysyny kärryiltä

   

  mehtäukko

  Palatakseni taapäin.Yleensähän lapset kouliutuvat aivan muualle, ja mahdollinen metsä rysähtää syliin 5-6 -kymppisenä.Käytännöllisyyden kannalta siinä ei ole mitään järkeä.

  Jos ”herätys” tapahtuisi alle kolmekymppisenä ja jo olisikin leipävirka, siinä kerkeisi paneutua metsätalouteenkin toisin voimin.

  Planter Planter

  Jos on hyvin palkatussa palkkatyössä, josta kertyy eläkettä, niin voi myel:in unohtaa. Kun on yrittäjä ja omistaa metsää, niin kannattaa ehdottomasti maksimoida Myel-vakuutuksen osuus ja minimoida Yel, koska Myel on melkein puolta halvempi. Eläkevakuutus on yrittäjällä pakko olla, lain mukaan ja muutenkin.  Jos vaikka sairastuu tai vammautuu, on ihan tyhjän päällä, jos ei ole ehtinyt kartuttaa niitä henkilökohtaisia säästöjä.

  Otsikko taisi olla koulutus

  Täälläkin on peruskoulun jälkeinen ammattikoulutus ihan persiillään. Kyllä 16-vuotiaat kollit tarvitsivat jonkinlaisen järjestyksen ja lukujärjestyksen. Valittavat itsekin, ettei siellä mitään opeteta. Jotain mopoautoa olivat korjailleet ajan kuluksi LVI-puolen kaverit, kun eivät tienneet missä opettaja oli ja mitä pitäisi tehdä.

   

  wanhajätkä

  Jätkä. Heh. Älä ny minua leimaa manttalipösöksi. Tuhansia ei ole. Verottajan laskentatavan mukaan jää alle ensimmäisenkin. Rääseikköjä joita nyt oon hoidellu ei lasketa. Yhteismetsä ei vielä tässä koossa näytä järkevältä…

   

  MIISU4F MIISU4F

  Teollisuusliitto on huomioinut mm. metallialan vetovoimattomuuden. Jollain aloilla on huono kaiku jo lähtökohtaisesti.

  https://www.ess.fi/uutiset/talous/art2435632

  *** Teollisuusliitto toivoo lisää koulutuspaikkoja teollisuuteen – erityisesti metalliin. Uuden suurliiton päijäthämäläisen ammattiosaston edustajat ja liiton kolmas varapuheenjohtaja <b>Jari Nilosaari</b> olivat tiistain mediatilaisuudessa erityisen huolissaan teollisuuden houkuttelevuudesta.

  – Kun nuorille kertoo olevansan hitsausalan yrityksessä töissä, heitä ei kiinnosta kuulla enempää, Kempin pääluottamusmies <b>Jarkko Jokinen</b> kertoo.

  – Tämä kuvaa hyvin tilannetta. Mielikuva teollisuustyöstä on edelleen synkkä. Teollisuusliiton väki arveli, että moni nuoren mielessä teollisuustyö on likaista ja niin raskasta, että siitä jäädään lopulta vain sairauseläkkeelle.

  – Tämähän ei enää pidä paikkaansa. Nyt jäädään eläkkeelle hyväkuntoisina. Ehkä tarvitsisimme tosi-tv-sarjan nykypäivän teollisuudesta. Yritysten kannattaisi myös entistä enemmän jalkautua kouluille kertomaan teollisuuden työpaikoista.***

  Sama koskee metsäalaakin. Tosin täällä se on ihan tosiasia, että työ on raskasta ja likaista =D Koneellinen puunkorjuukin, kun on huollot ja muuta, ei pelkästään kopissa istumista.

  Jätkä

  Pelkistäen: Kaikki suorittava työ on raskasta ja kuluttavaa. Osa on myös likaista.

  Kuitenkin lähes kaikki työ on mielekästä, kun sen hyvin osaa ja JOS siitä saa kohtuullista palkkaa, jolla pärjää ilman, että tarvitsee avustuksia ja tukea yhteiskunnalta.

  Itse en pidä metallialaa lainkaan kehnona. paljon on siistejä työvaiheita, joissa jopa meteli on kohtuullisesti saatu vaimennettua. Leikkaavat alumiinia ja jopa terästä vesisuihkulla tai Laserilla.

  MIISU4F MIISU4F

  Ei tullut sukupolvenvaidosta meillä! On tainnut unohtaa mainita, että melkein perin pienen metsätilan. Valitettavasti siihen oheen jäi läpilaho talo joka ei minua, eikä veljeäni kiinnostanut kumpaakaan. Saatiin,  luojan kiitos, myytyä koko paketti purkukuntoisine taloineen ja tiloineen suht’nopeasti pois viime vuonna. Tavaroineenkin. Äitee oli viimeisen päälle hamsteri ja siitä tavaramäärästä ei olisi kaksi ihmistä selvittänyt ihan helpolla.  Tila myös sijaitsi kaukana meistä kummastakin. Ei meillä ollut minkäänlaista tunnesidettäkään siihen, kun äitee oli sen vanhoilla päivillään hankkinut linnunlaulu-ja virksityspaikakseen, eikä kukaan lapsenlapsista ollut millään lailla kiinnostunut edes käymään siellä ( johtuen äiteevainaan pahasta luonteesta ja erkoitumisesta sinne).

  Onneksi sen halusi ostaa henkilöt, joilla oli ollut sukuyhteys edelliseen omistajaan, joten kai ne tunnesyistä halusivat torpan ja metsäpalasen (n. 7ha, josta vajaa pari ha metsälain kymppikohdetta/tihkupintaa/lehtoa lähteineen)  takaisin sukuun. Olimme kiitollisia. Meille on yhdentekevää, polttivatko  ostajat sen torpan silleensä vai mitä tekevät. Nykyisillä markkinahinnoilla, vaikka talo olisi ollut hyväkuntoinenkin, siitä ei paljoa olisi herunut syrjäisen sijaintinsa takia. Saatiin kuitenkin koko tilasta käypä hinta, kun talolle oli arvo 0 euroa.

  Vaikka metsäalalla olenkin, sen olen oppinut, että kannattaa myydä, kun kohteesta jotain vielä saa, eikä odotella päivää  parempaa. Kiinteistöveroa olisi silti pitänyt maksaa, vesi-ja sähköliittymät ym. asioiden kohtalo. Pitääkö vakuutuksessa vaiko ei.. Nyt metsätilkku on sellaisilla ihmisillä, jotka tykkää metsää hoidella, asuu sen lähellä. Saatiin olla tyytyväisiä, että asuinkelvoton talo ei kuitenkaan alentanut tiluksien hintaa.

  Jostain syystä olen aina ollut kiinnostunut metsäalasta haluamatta omistaa metsää. Ammattikoulupohjalta   duunailen. Metsäalan jatkokoulutuksesta  haaveilin pitkään mutta se taitaa jäädä. On silti mielenkiintoista seurata, miten yksityiset MO.t tilustensa kanssa pärjäävät, miten metsätalouden markkinat muuttuvat ja kuinka sekä ketkä metsiämme tulevaisuudessa hoitavat.

   

  wanhajätkä

  Nii in. Kun käsillä tehdään ni kädet sotkeentuu. Enhän niin aloja tunne mutta kyllä se eväitäsyödessä on joskus pestävä, illalla, tai sitte viimestään viikkosaunassa. Suihkuhan on vasta keksitty hömpötys.Haalarihomma on haalarihommaa ja mettätyö on mettätyötä. Kyllä niissä hierautuu. Mitä sitte, aina niin ollu ja niin on tuleva. Ollaan yhtä ”seksikkäitä” .

  Tietenkään  rasvakäsillä ei taho pysyä somessa eikä koulun työrytmissä voi pysyä mukana ku älynäyttö sotkeutuu käytössä. Älykännykän käyttöön amitsussa oppii opetusta ootellessa.

  Tämä ei ole vitsiksikään hyvä mutta tähän keskiasteen koulutus on kehittynyt…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)