Keskustelut Metsänhoito koulutus

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)
  • koulutus

    No niin. Melkein jo lupasin avata uuden osion ”koulutus”.  Pikkusonni se meinaa, iso ei. Tässäpä nyt foorumia. Annetaan kaikkien kukkien kukkia mutta yritetään pysyä asiassa.

    Olin illan koulutuksessa. No nimenä sillä oli tosin tiedotustilaisuus. Projekti. Hanke. Sumen metsäkeskuksen hallinnoima. ”Pohjoisen metsätilat kasvuun hanke”. Teema sukupolvenvaihdos. Kerron myöhemmin siitä kokemuksia.

    Olen ymmärtänyt että tälläkin palstalla meidän keskustelijoiden keski-ikä on varsin”kypsä”. Muutama himpun nuorempi exselin värkkääjä ”sijoittaja ” mukana.

    Keskiasteen koulutus oli vielä eilen lähellä sydäntä ja siitä kouhotin…syystäkö?

    Nyt on impulsiivisenä ihmisenä meidän kaikki  metsänhoidosta ja tuotosta parhaiten tietävien koulutus näyttäs kuitenkin tärkeimmältä ennenkuin se on myöhäistä.

    Oli se mullekkin järkytys taas kerran. Mazalle vielä enemmän. Poika 35. Paikalla lienee ollut liki sata metsänomistajaa. Keski-ikä reilutkin seittemänkymmentä. Totesi etteipä taida olla mikään teinitilaisuus. No ei….meitä oli ilmeisesti vain me kaksi jolloin oli mukana sukupolvenvaihdoksen molemmat puolet. Olemme olleet jo puolenkymmentä vuotta koko perheen voimin nuissa koulutustilaisuuksissa. Myös sisaret titää missä mennään ja mitä suunnitellaan.

    Ompa siinä Markuksella ja Taitolla työsarkaa ja miettimistä miten nuo tilaisuudet vedettäs. Alkuasetelma oli huutelussa…”.ei kannata, vitosen sullimotti” linjalla. Pessimisti ei pety. Kun tilaisuus loppu viivyttelin naulakolla ja kuuntelin kommentteja…Ei perhana tehä Veikko mittään…on tuo niin kimurantti juttu koko sukupoloven vaihos”. Tapelkoo keskenään ku mie nukun. … samantapaisia oli kommentit.

    Yhtenä iltanahan ei raapasta kuin ihan pintaa. Se on ymmärrettävää. Mutta veikkaan että vain muutama pysyi kärryillä…

    Kiitos kuitenkin Taitolle ja nuorelle lakimiehelle joka aika nopeastikkin löysi vastaukset kysymyksiin jotka ei vielä ollut tullut esiin….kierroshan on vielä alussa. Tsemppiä.

    Mietiskelin pitäskö vieläkin olla kaks eri topiikia, keskiaste ja me väkisin lopulta luovuttamaan joutuvat. Mielestäni sekotetaampa nyt puurot ja vellit, samaa venettähän tässä soudetaan metsänomistajina, nuoret ja vanhat.

    Kommentoikaa….sitten voin jatkaa…

     

  • mehtäukko

    Mielikuva esim.koneellisen puunkorjuun likaisuudesta on kyllä todellakin myytti.

    70 -80 luvun nokiset moottorit, tursuavat tiivisteet ja alati potskahtelevat hydrauliletkut ovat kaukana takanapäin. Nykydieselin saat käynnistää hallissa, eikä kitkua tule.

    Huollot tehdään pestyihin koneisiin, joissa ei ole alun perinkään sentin paksuinen öljymönjä.

    Ja aniharvat letkurikot korjataan varaletkulla vaihtaen.Ei niitä enää pakkasessa pätkitä ja punota.

    Ei siis samana päivänäkään voi verrata noita vuosilukuja ja nykyisyyttä.

    mehtäukko

    Ja mielikuva väärästä luulosta loppuu kokonaan, kun nykyään hyvin paljon käytetään korjauksiin alansa ammattilaisia,- pajamatikoita.

    Kone-yrittäjä patsastelee ihan muualla, jos ei halua näppejään liata.

    Elikkä siis jos joku nuori alasta haaveileva pohtii ”likaisuutta”, kannattaa unohtaa historia.

    Metsuri motokuski

    Kyllä ne meidän koneet ihan aamulla ulkoa laanista lähtee vaikka konella on tunteja 1600 h. Joka perjantain meillä ainakin päällysvaatteet pestään ja sitä varten on ihan oma kone kun rasva ja hydraulineste sotkisivat toisen koneen. En tiedä kuinka sotkuista homma oli 80 luvulla mutta puhdasta se ei ole nytkään. Pakkanen särkee letkuja ihan riittävästi ja öljyä tulee 300 baarin paineella ihan riittävästi pienestäkin vuodosta.

    Se on totta että nykyiset urea moottorit eivät ole  nokisia mutta kun pakkasta alkaa olemaan lähelle parikymmentä astetta niin joka jumalan summeri huutaa ja moottori ilmoittaa häiriöitä, Ennen moottorit tosiaan toimivat kun nämä nykyiset hilavitkuttimet tulivat niin pelleilyksi meni. Ennen moottori oli luotettavin koko metsäkoneessa mutta nykyään on se joka eniten renaa.

    Jätkä

    Mm. Onko tosiaan käyttötunteja vasta 1600? Konehan on vasta alkutaipaleella. Kyllähän nykyvehkeet käynnistyy, kun on lämmitin pistänyt moottorin ja hudrayliikan lämpimäksi.

    Kyllähän niitä letkuja / liittimiä menee, kun töitä tehdään, aina siinä vähän kädetkin rasvaantuu. Paljolti on kone-konnilla valmiiksi tehtynä niitä letkuja, jotka pruukaa rasittua eniten.

    Alkuaikoina konemies poltti valkeaa Valmetin pohjapanssarin ja öljypohjan välissä, hyvin lähti vielä 35 asteen pakkasesta käyntiin, hydrayliikka oli aluksi todella kankeaa.

    wanhajätkä

    No ei pidä markkinoida motokuskin hommaa valkoiset hanskat kädessä tehtävänä näppylähommana maisemakonttorissa. Kaikkea muuta se karu totuus on. Vaikka olisi kusiuusiponsse. Konehomma on konehommaa ja talvi on talvi tai kesä on kesä…ei perhana ei. Ei silti paskempaa hommana. Kunnon kuski on moniosaaja joka ei välitä vaikka takki vähän rypeytyy. Viikon jälkeen se pusakka ei todellakaan oo tebarin mannekiinikunnossa.

    mehtäukko

    ” Sama koskee metsäalaakin. Tosin täällä se on ihan tosiasia, että työ on raskasta ja likaista =D Koneellinen puunkorjuukin, kun on huollot ja muuta, ei pelkästään kopissa istumista..” kirjoitti Miisu4F.

    Ja höpö höpö. Ei tarvitakaan  konehommissa puhua samaan aikaan valkoisista rukkasista, mutta niin 70-luvun, kuin tämän vuosikymmenen koneilla ajaneena ”jonkin verran” ajaneena tiedän missä mennään.

    Jos ennen oli meluisa ja vetoinen kylmä koppi, nykyään kuski istuu esilämmitetyssä ja ilmastoidussa todellakin maisemakonttorissa.Kunhan monen nykynuoren raskain työvaihe ei vain olisi ”lievästi” ylipainoisena hilautua siihen hyttiin?

     

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)