Keskustelut Puukauppa Kuitupuun hinta nousussa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 182)
  • Jätkä

    Kuorimarummussa nuo alamittaiset rangat pirstoutuvat ja matalasuhdanteen aikana ”aiheuttivat kuorikuljettimella häiriöitä”. Nyt kun ne eivät haittaa kuljettimilla, voinemme päätellä nousun alkaneen. Se on hieno juttu.

    savo'ttamies savo’ttamies

    Onneksi täällä Savossa kuitupuulla niin hyvä kysyntä ja vaihtoehtoisia ”suorittajia ” pystykauppaakin tekeville, ettei  noilla suorittajan mielipiteillä varustettua urakoitsijaa tarvitse metsäänsä päästää.

    Jos kuidun päämitta 5,5 m ja rungon viimeisen  pölkyn pituus 2,7-5,5 m, ei sinne metsään jää yhtään yli 4 sentin paksuista latvaa.

    Kun puun saa kouran sisään , kyllä se kannattaa kuutioida, 6m/sekunnissa  karsinnalla sinne 4 sentin  paksuuteen asti, ennenkuin alkaa katsella uutta kaadettavaa.

    savo'ttamies savo’ttamies

    Jätkälle….teki mieli aikoinaan piiripäälliköltä kysyä, kun ”alamitat” alkoi kelvata kuitupinoon…”ootteko pudottanu kuorintarummun kierroksia, kun pienemmät kuidut ei enää katkeile kuorinnassa ”

    kuusessa ollaan

    Jätkälle ja Savottamiehelle; Kyllä erään yrittäjän kanssa naureskeltiin, kun taannoin jopa 8 senttiin nostettu sellukuusen latvaläpimitta on vähitellen pienentynyt taas lähelle 80-luvun 5 senttiä…aikoinaan kun kuorimarumpujen ongelmat olivat yksi syy, toinen oli kuoren liiallinen osuus kuormassa…kas kummaa kuinka on kuorimarummut kehittyneet ja kuoresta ei ole ”haittaa” 😀

    Jätkä

    Silloinkin, kun kuusikuidun minimiläpimitta oli 8 senttiä, tekivät hakkuukoneet kolmeen senttiin pystykauppojen puut.

    Uudemmat kuorintarummut ovatkin ilmeisesti vieläkin umpinaisia, joten alamittainen kuitupölli ei tunkeudu vanteiden välistä ja katkea kuorintaveden joukkoon. Näin ollen pelkoa rumpujen pysähtymisestä ei ostomiesten kannata enää lietsoa.

    Todellinen ongelma pienestä kuitupuusta onkin syntynyt siinä, että minimikokoista kuitupuurunkoa ei hakkuukoneella todellakaan kannata tehdä. Aikaa tuhraantuu saman verran kuin kymmenen kertaa järeämmänkin rungon tekemisessä.

    Kun metsä hoidetaan niin kuin se pitäisi hoitaa, on ensiharvennuksessakin metsässä pienin poistettava puu yli 10 senttiä rinnantasalta ja poistuvien puiden keskikoko on reippaat sata litraa.

    Silloin puutavaran ostajalla olisi helposti varaa maksaa kantorahaa viisi euroa enemmän kuin energiapuusavotan kuitupuista.

    kuusessa ollaan

    Ei kyllä meillä tehty edes pystykauppoja alle 8 senttiin, tiedän todella hyvin koska olin silloin kuskina. Kova nootti tuli tehtaalta jos sopimusyrittäjä teki alimittaa. Hurjia olivat kuusikoiden latvukset maassa, todella vahva matto jäi, koska silloin ei tehty energiarankaa. Ajat on muuttuneet melkoisesti…

    Jätkä

    Silloin oli kuorimarummun vanteiden väli 8 senttiä. Kummasti täälläpäin motolla hakattiin niin pieneen kuin sai, mutta hankintapinoissa ei saanut olla yhtään alla kahdeksan santtistä. Yleensä mitan takia raakattiin 3 – 4 %.

    Uppo

    Nyt kun kuidun laatuvaatimuksia tiputetaan niin voidaanko alkaa tekemään oksista kuitua. Monesti vanhoissa kuusissa näkee todella pitkiä ja suoria oksia.

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Noista alamittaisista kuitupuista ja kuorimarummuista, kun joskus tuollaisen kuorimon käyttö oli omassakin työnjohtoreviirissä ja myöhemminkin ihan mielenkiinnolla muutoksia seurasin.

    Nykyiset kuorintarummut ovat kakki kuivakuorinnalla, kuorta ei enää uiteta pois vedellä. Talvella puu sulatetaan kuumalla vedellä, mutta se tapahtuu ennen kuorintarumpua sulatuskuljettimella. Kuivakuorintaan siirtyminen oli hyvin suuri ympäristöllinen parannus. Sen myötä sellutehtaitten jätevesien haitalliset aineet vähenivät oleellisesti samalla väheni makean veden kulutus per sellutonni merkittävästi.

    Pieniläpimittainen puu on edelleen riesa tehtaille, erilaisin teknisin ratkaisuin sitä on toki päästy pienentämään. Katkeilleitten tumppien hyödyntämiseksi on rakenneltu erilaisia pätkähakkuja yms. Jos tälläinen pätkä menee tavalliseen hakkuun  kylki edellä, siitä tulee pitkiä päreitä, jotka tukkivat kuljettimia ja joudutaan joka tapauksessa seulomaan pois ennen keittoa. Kuoren joukkoon ohuimpia pätkiä menee edelleen, kuorintarummun kuorenpoistoaukkojen kautta. Sielläkin ratkaisu on murskaus.

    Kaikki nämä järjestelyt tietysti maksavat, mutta ne on vain tehtävä, koska ei ole realismia ja taloudellisesti mahdollista nostaa oleellisesti minimimittaa nykyisesta kuudesta sentistä.

    Joku jo veikkaili että läpimitta pienenisi. Jos näin käy niin sillä ei kyllä sellupuun määrä lisäänny. Siitä tuleva puun lisä menisi kyllä pääosin kuoren mukana polttoon. Tehtaat suostunevat minimimitan pienentämiseen vain jos se korjuuteknillisistä syistä olisi tarpeen. Kokeiltiinhan 80-luvulla ainakin Kemijärvellä, ehkä muuallakin, sitäkin että puu tuotiin karsimattomana tehtaalle. Oksat päätyivät sitten kuoren ohella polttoon. Tästä kokeilusta luovuttiin koska se oli hankalaa kuljetuksissa ja tehtailla. Lisksi siinä tuli niin paljon poltettavaa, ettei silla ollut käyttöä, jos tehtaalla ei ollut paperikonetta tms lisäkulutusta energialle.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Upolle, noista kuusen oksista:

    Kuusen ja männyn oksat ovat oleellisesti erilaista puuta kuin runkopuu. Pihkaa ja ligniiniä paljon ja vain hyvin vähän selluloosaa. Toisaalta oksapuu on erityisen hyvää polttoainetta. Kyllä havupuiden oksat tulevat olemaan aina kieltolistalla sellupinon suhteen.

    Kokonaan toinen asia on koivun oksat, niiden puu ei olennaisesti eroa runkopuusta. Ilmeisesti se siellä on kiinni vain minimi mitoista ja mutkaisuudesta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 182)