Keskustelut Harrastukset Kuka on vastuussa hirvikolariturmasta?

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 141)
 • Kuka on vastuussa hirvikolariturmasta?

  Merkitty: 

  Sanomalehti Karjalainen otsikoi 11.5.2020 hirviturmasta näin: ””HEINÄVESI Motoristi kuoli hirvikolarissa Heinävedellä

  Moottoripyöräilijä kuoli törmättyään hirveen Heinävedellä lauantaina klo 20:n jälkeen. Onnettomuus tapahtui Pyylintiellä Heinäveden eteläosassa.

  44-vuotias kuopiolainen mies oli menehtynyt kun pelastushenkilöstö saapui paikalle. Poliisi tutkii tapausta yhteistyössä liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan kanssa.””

  Ko uutisointi oli sivun 2 vasemmassa alakulmassa yhden palstan levyisenä ja 9 cm korkuisena. Otsikko 4-5 mm.

  – Perustuslain mukaan kansalaisille kuuluisi turvallinen liikkuminen myös yleisellä tiellä.  Oliko turma ok? Oliko uutisointi ok?

   

 • mehänpoika

  Timppa kirjoittaa paljon mutta enimmäkseen asian vierestä.

  ”Oliko uutisointi ok? ”  Sanomalehti Karjalaisen oma kanta on aina puuttunut hirvipolitiikkaa koskevissa asioissa. Valitettavasti ko lehdessä on kerrottu vain se, minkä hirvimiehet ovat kelpuuttaneet tai poliisi on tiedottanut.

  Tällainen tilanne on jatkunut jo pitkään. Johtuu ilmeisesti siitä, että sellaisille lehdille ei anneta muita mielenkiintoisia metsästystä koskevia uutisia, jos lehden on huomattu sekaantuvan hirvipolitiikkaan. Tästä olisi tehtävä loppu!

  Samaisessa lehdessä seuraavan sivun ylälaidassa oli myös uutisoitu hirvikolarista 2 palstan leveydellä ja 4 sentin korkeudella otsikoiden seuraavasti: ”Hirvenvasa loukkaantui kolarissa” ”Kiihteysvaarassa Heinävaarassa tapahtui lauantai-iltana hirvikolari, poliisi tiedottaa. Poliisin mukaan henkilöauto eteni Ilomantsintiellä Joensuun suuntaan, ja ajoneuv törmäsi hirvenvasaan Ison Valkealammen kohdalla. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Hirvi loukkaantui onnettomuudessa ja poistui paikalta ontuen. Poliisi otti yhteyttä suurriistavirka-apuun.”

  Herättikö uutisointi Timpassa tai muissa äidillisiä tunteita?

  Missä on lehdistön vastuu vuotuisista hirvieläinkolareista? Entä palstalaisten vastuu?

  mehänpoika

  Jos lehden kanta näkyisi esim. hirvieläinkolareiden uutisoinnissa, niin voisivathan sellaiset lukijat, joita uutinen loukkaa, jättää lehden tilaamatta tai lukematta.

  Kyllä yli 2000 vuotuista hirvikolaria, ja peurakolarit päälle, on Suomessa liikaa. Vielä muut lukuisat haitat ja menetykset päälle. Hävetkää koko lehdistö! Lehtiin on jo vuosikymmeniä ollut vaikeaa saada läpi hirviriesaa koskevia mielipidekirjoituksia.

  Planter

  Olen samaa mieltä Timpan kanssa metsästysajoista ja Mehänpojan kanssa lehdistön uutisoinnista.

  Lehdistön mielestä hirvikolari tuntuu olevan ns ”luonnollinen kuolema”, kun niitä sattuu melko usein, sillä ei ole uutisarvoa. Ei niiden perään lukijat kyynelehdi, kuten hirvien ahdingon perään. Hirven vastoinkäymisten perään joukkueellinen miehiä vuodattaa vuolaasti kyyneleitä, vaikka tulevina syksyinä se saa todennäköisesti kuulan kalloonsa saman porukan toimesta:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9f3c7d43-fd82-4779-b918-20845067136f

  Timppa

  Osaatteko selittää tätä?

  Laskin hirvionnettomuuksien vuosittaiset ja elo-joulukuun kuukausittaiset keskiarvot vuosilta 2014-15, jolloin oli vanha systeemi ja vuosilta 2016-19 jolloin oli uusi systeemi.  Tulos oli tämä:

  2014-15

  elok 159

  syysk 274

  lokak 241

  marrask 185

  jouluk 188

  keskimäärin vuosi 1716

  2016-19

  elok 151

  syysk 273

  lokak 241

  marrask 236

  jouluk 221

  keskimäärin vuosi 1917

  Siis alkusyksyn onnettomuuksiin  ei systeemin muutos näytä aiheuttaneen muutosta, mutta  loppusyksyllä uuden systeemin aikaan hirvionnettomuudet lisääntyivät keskimäärin 22,5 % eli 84 onnettomuutta lisää vuodessa .  Paljon vai vähän?  Tietystikään tilasto ei ota huomioon hirvikannan muutosta.  Jos kanta on laskenut, niin uuden systeemin seurauksena onnettomuuksia on aiheutunut vieläkin enemmän.

   

  A.Jalkanen

  Metsästysajan painopiste on siirtynyt myöhemmäksi ja silloin on vielä enemmän hirviä liikenteessä kun niitä ei ole jo aiemmin kaadettu?

  Perko

  Turhaa pohtimista jahtiajasta, sama milloin haitta hoidetaan lopulliseti kunhan se tapahtuu  hetimmiten.   Jokainen talvipäivä maksaa lisää miljoonia ja muuutaman ihmisen hengen.

  Metsuri motokuski

  Oliskohan valoisuuden vähenemisellä osa syy kolareihin kun hirvet muuttavat talvilaitumille. Niiden havaitseminen voi olla hankalaa.

  arto

  Vanha sanonta pitää paikkaa. Vauhdin kasvaessa vaara kasvaa samassa suhteessa. Itse harrastanut aikoinaan nopeita koneita. Sen tiesi jos virhe tulee se vie jopa hengen. ikä hillinnyt hiukan menohaluja mutta joskus vielä nuoruutta muistellen tulee liikuttua nopeasti.

  Timppa

  Oliskohan valoisuuden vähenemisellä osa syy kolareihin kun hirvet muuttavat talvilaitumille. Niiden havaitseminen voi olla hankalaa.

  Jos olisivat pakasteessa, niin ei tarvittaisi peltiseppiä.  Luulisin, että tuo kaksi viikkoa saattaa olla monin paikoin riittävä siihen, että hirvet ennättävät lähteä matkaan talvilaitumilleen ennen kuin saavat luodin kylkeensä.

  Ihmetyttää, ettei kukaan päättävä ole kiinnittänyt asiaan huomiota.

   

  Metsuri motokuski

  Meidän seuran maat ovat talvilaidunaluetta. Yleensä siirtyminen alkaa marraskuun puolivälissä. Toki pysyvä lumi saattaa nopeuttaa siirtymistä.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 141)