Keskustelut Metsänhoito Kuusen ja koivun kaksivaihekasvatus

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Kuusen ja koivun kaksivaihekasvatus

  Merkitty: 

  Miten tulisi käsitellä kuviota johon on jätetty koivuja  kuusentaimien päälle?

  Kysymyksessä on Keski-Suomessa sijaitseva kostea ja rehevämaapohjainen n. 2Ha kuvio.

  Aikanaan istutettu kuuselle ja taimikonraivaukset kokonaan tekemättä. Tuloksena ’ vietnamin sodan viidakko’ jossa ei kulkiessa nähnyt kuin ylöspäin. Kuusentaimet kituivat pieninä tuskin elossa pihlajan ja muun lehtipuun alla.

  -Tällainen tilanne oli kun palsta tuli haltuuni.

  Kun seassa kasvoi rauduskoivua, raivuu suoritettiin MHY:n toimesta siten, että jätettiin rauduskoivikko pystyyn, jonka alla kuuset saivat kasvaa.

  Nyt koivikko on 6-8m ja kuuset alla ehkä kolme-nelimetrisiä.  Kaadettu vesakko alkaa vasta nyt olla maatunut. Alkuaan hirmu rysy.

  Miten tällaista palstaa jatkossa kannattaisi käsitellä.?

   

 • jees h-valta

  Mielestäni siellä ei pitäisi juuri käsiteltävää olla vaan antaa koivujen tukevoitua ja kuusi tulee sitten perässä minkä pystyy. Tosin aika huono tuo yhdistelmä kun koon erotus on noin pieni. Itse koittaisin ehkä koivujen väleihin ohjailla kuusia kasvuun harvakselleen.

  harrastelija harrastelija

  Riippuu runkoluvusta. Sopiva määrä koivuja tasaisesti, että kuusilla on vara kasvaa. Otin muuten vastaavanlaiselta, mutta jo varttuneemmalta  kuviolta koivuja n. 100 m3 klapiraaka-aineeksi ja vielä jäi melkoinen harva koivikko. Kuuset olivat aika pahasti vioittuneet, kun kokoero oli liian pieni ja runkoluku liian suuri.

  Kumpi se on arvokkaampi K-S:ssa mahdollinen tukkikokoinen rauduskoivikko vai tukkikuusikko?

  mehtäukko

  Lähtötiedon perusteella kun koko-ero on noin pieni, harventaisin jommaksi kummaksi. Laatu ensisijaisena,sitten kuusi,sitten koivu jonka olisi oltava raudusta.

  Tai sitten molemmiksi, jos hyälaatuisista on kapelo.

  Petkeles Petkeles

  Omituisen pikkuinen pituusero jos kuuset on jätetty koivun alle jo raivausvaiheessa… Ilmeisesti niitä rauduksia ei kuitenkaan ole niin hirveän iso osuus runkoluvusta.

  hatelo

  Kasvattaisin siinä suht harvan koivikon parhaista tukkipotentiaalin koivuista päällä ja antaisin kuusen nousta alta. Sitten on myöhemmin aikaa sottailla millaisen metsän lopulta tekee. Minulla olisi ollut hyvä tuollaisen ongelmametsän alku, vaan tänään aloitin katkaisuhoidon. Tein melkoisen ison aukon talvella 2011 ja istutin korpiosan pari ha kuuselle ojitusmätästettyyn maahan keväällä 2011. No sitten tuli kolme hallakesää putkeen ja arvelin metän menneen aivan vituiksi ja annoin koivun vaan nousta. Tarkoitus oli jättää väljähkö koivikko kuusten päälle ja katsoa mitä tulee. Kun menin sinne pusikkoon niin lopputulos oli, että en jättänyt tänään yhtään koivua. Kuuset on sellaista vajaan miehen mittaista ja välit täynnä vajaa metristä luontaista mäntyä. Kuusissa hallan muistona monessa 2-3 latvaa, mutta niistä sai raivarilla ja käsillä helposti yksilatvaisia ja yllättävän hyvä havumetsä siihen näköjään tulee. Vattua ja horsmaa ym on omiksi tarpeiksi mutta niistäkin liiat lähtee samalla.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)