Keskustelut Metsänhoito Kuusen ja koivun yhteensovittaminen, koivun pituuskasvun rajoittaminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)
 • Kuusen ja koivun yhteensovittaminen, koivun pituuskasvun rajoittaminen

  Merkitty: 

  Tuli omistukseen hoitamatonta OMT-pohjan 8-vuotiasta taimikkoa. Aikoinaan entinen omistaja on ilmeisesti teettänyt laikkumätästyksen ja kuusentaimien istutukset jollain metsäfirmalla ja uudistustyö on varmaan tehty ihan laadukkaasti. Tämän jälkeen ei sitten olekaan tehty mitään. Jossain kohden kuusentaimet ovat päässeet kasvamaan lehtipuiden edellä ja ovat 4-5 metrisiä. Joissakin kohden taas lehtipuu on ottanut vallan ja kuusen taimet ovat 1-2 metrisiä. Sinänsä näyttäisi, etteivät lehtipuut kuitenkaan ole ihmeemmin vaurioittaneet kuusentaimia missään kohdin. Mitenkähän näitä ongelmallisempia kohtia kannattaisi käsitellä? Paikoin kuusentaimet olivat totaalisesti lehtipuuston ”sisällä”; olisikohan olosuhdemuutos liian raju jos kerralla poistaa kaiken lehtipuun? Tuli myös mieleen sellainen käsittelymalli, että poistaisi tietenkin kuusia lähimmät ja välittömästi uhkaavat lehtipuut, mutta jos vaan on kohta, jossa hyvärunkoinen koivu sinänsä mahtuisi kasvamaan, niin jättäisi koivun ja karsisi siitä reippaalla kädellä tuoreitakin oksia pyrkimyksenä hillitä koivun pituuskasvua ja tietenkin samalla antaa valoa kuusille. Parhaassa tapauksessa kuusi ottaisi koivun kiinni ja koivut voisi poistaa vasta ensiharvennuksessa. Kai koivuja voisi periaatteessa latvoakin kasvun hillitsemiseksi, mutta ehkä se kuulostaisi enemmän puutarhatouhulta.

 • Tolopainen

  Poistaisin ne kaikki koivut heti eikä ensiharvennuksessa, jos kuusikko on täystiheä siellä ei koivuja tarvita. Ensiharvennus on vasta 30v päästä, nykyisellä kuitupuun hintakehityksellä harvennuksesta joutuu silloin maksamaan eli parempi tähdätä arvopuustoon.

  harrastelija harrastelija

  Sehän riippuu siitä, että mitä jalostaa ja mitä antaa pystykaupalla puoli-ilmaiseksi! Vastaavassa tilanteessa ensiharvennuksella kuviolla oli ammattimiehen arvio kuusikossa 26 m3 koivua. Kun harvennus tehtiin koivua löytyi 2 rekallista – 96 m3. Jäljelle jäi perattu kuusikko.

  Mitä se nyt on kuusikuitu – 10-12 €/m3 ensiharvennukselta? Koivun pistin klapeiksi jolloin kiintokuution hinnaksi tuli 100 €/m3.

  Tolopainen

  Ilman kuluja klapeiksi ja naapuri osti koko määrän ilman markkinointikuluja. Kyllä se rahanteko on joillekin helppoa, kun on aikaa värkätä. Ei siellä kuuset kovin hyvin voi, jos koivut ovat vieneet kasvutilan ensimiset kolmekymmentä vuotta, niitä runkoja pitää nimittäin olla melkoinen määrä että kertyy 96 kiintoa. Miten se sitten kannattaa edes kuusta kasvattaa, jos koivusta saa moninkertaiset tulot.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Onneksi ollaan sentään metsälehden palstalla, niin ettei kukaan ota tosissaan noita Harrastelijan hintavertailuja.

  Mitäköhän siinä klapibisneksessä mahtaa jäädä sen koivun kantohinnaksi? Ja saahan siitä kuusikuidusta tienvarressa 30..32€ motilta. Tietenkin siinä klapihommassa saa hyvin myytyä omaa työtään, mutta on kyllä aika roisia asettaa rinnakkain Kuusikuidun kantohinta ensiharvennuksessa ja koivuklapien myyntihinta kotiin toimitettuna.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Ei se Toloppa hyvä kannatakkaan, varsinkin jos omana elinaikanaan tuloja haluaa.

  Tolopainen

  Milloin aiot siirtyä metsäpuolella nettotulonsaajaksi, vai meneekö seuraavalle polvelle.

  jees h-valta

  En aio kovasti siihen kastiin eres pyrkiä. Seuraavalle polvelle annan saman neuvon. Koska sinä aiot niitä emännän kuusia sitten alkaa myymään. Vai valtakirjastako puute?

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  jpjulku:

  ” jossa hyvärunkoinen koivu sinänsä mahtuisi kasvamaan, niin jättäisi koivun ja karsisi siitä reippaalla kädellä tuoreitakin oksia pyrkimyksenä hillitä koivun pituuskasvua ja tietenkin samalla antaa valoa kuusille. ”

  Sivuoksien karsiminen mieluummin hiukan lisää pituuskasvua kuin vähentää sitä. Taitaa vaikutus suuntaan tai toiseen olla  +/- nolla.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  pikkutukki

  Koivut pois , huolet pois . Jos jätät koivuja joudut jatkuvasti vahtaamaan ja poistamaan tukkiaihioita piiskaavia koivuja .

  Puuki

  Jäähän niistä koivuklapeistakin  kulujen jälkeen joku euro enemmän itselle kuin kymppi kuutiolle.

  Parhaan kuutiohinnan saa pystypuulle kun myy joulukuuseksi ; yli 1000 € / kuutio ja mikä parasta, paljon ennen kuin ensiharvennus on mahdollista. Jo muutaman kymmennen kuusen myynti/ha kattaa aikaisemmin tehdyt uudistuskulut.

  Kun kuuset on 2 m ja sitä pidempiä, ne kasvaa jo samaa vauhtia saman pituisten koivujen kanssa. Aukkoihin voi aivan hyvin jättää kuusia pienempiä ja saman pituisia koivuja kunhan ei jätä niin pitkiä , että myöhemmin piiskaavat kuusen latvat pilalle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 36)