Keskustelut Metsänhoito Kuusikko harvana vai tiheänä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
 • Kuusikko harvana vai tiheänä?

  Onko parempi kasvataa kuusikko harvana vaiko tiheänä?Käsittääkseni Jouko Juurikkalan mukaan kuusikot pitää kasvattaa tiheänä.Sahalan kartano(>Metsälehti tänään<) tekee kuusikkoon vain yhden harvennuksen,harvennetaan heti 700 runkoon hehtaarille.Motto:"Vain tukkipuun kasvatus on kannattavaa"

 • tamperelainen tamperelainen

  Paperipuun kasvatus ei enään kannata

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Velijussijalkanen alkaa olla oikeilla jäljillä. Mutta hänelläkin on vielä paljon oppimista huolimatta siitä, että peittoaa metlan nerot mennen tullen.

  jees h-valta

  Puuttumatta itse kuusen viljelyn konsteihin puutun tuohon paperipuun kasvatuksen kannattavuuteen ja totean vain että kyllä kannattaa ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Mutta nimitys ehkä väärä. Paperipuu nyt ei kuitukasvatuksen aivan ainut tarkoitus ole.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Itse olen kahden harvennuksen kannalla,koska jos heti harventaa 700 runkoon hehtaarilla luonnontuhovara on olematon.Jos maapohjassa kivikerros tuulenkaatojen riski kasvaa oleelisesti.Tällä konseptilla sadonkorjuuväli istutuksesta päätehakkuuseen n.10-vuotta pitempi kuin Sahalahden systeemissä.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Sahalahden kartanon viljelykuusikossa tehdään taimikon varhaisperkaus 10 vuoden kuluttua istutuksesta. ( Metsälehden juttu )
  Taimikkossa on tälloin taatusti siemensyntyistä koivua runsaasti. Olisikohan koivikko jo venähtänyt viisi-kuusi metriseksi ja istutettu taimiaines jäänyt vähän jälkeen pituuskasvussa.

  Todennäköisesti 10 vuotta istutuksesta tehtävässä perkauksessa poistetaan ”liiat” koivut ja huonolaatuiset, alakynteen jääneet havupuun taimet.

  Näistä edellä mainituista toimenpiteistä 10-15 vuoden kuluttua tehdään ensiharvennus, jossa jätetään parhaat kuuset kasvamaan tukeiksi. Samoin poistuu suurin osa lehtipuusta tuottamaan energiaa ja lämpöä.

  Näinköhän tuo menee, että tällaista arvelua. Anton voisi lisäksi kertoa mitä oppimista kartanon isännällä vielä olisi!

  jees h-valta

  Anton olisi pyytänyt huikeat bonuspalkkiot haastattelusta ja salaisten kuusikoiden avauksesta.
  Kartano oli senverran hööveli että antoi julki. Siitä piiitkä miinus antonilta.

  suorittava porras suorittava porras

  Pari seikkaa kannattaa huomioida kasvatustiheyttä pohdittaessa. Toinen on kuvion etäisyys puutavaran kaukokuljetusreitiltä (esm . metsäautotie) ja toinen kuinka korkealla kasvupaikka on merenpintaan nähden.

  Mitä kauempana tiestä palsta sijaitsee , sitä vähemmän toimenpiteitä palstalla on mahdollista tehdä tuottavasti. Yli puolen kilometrin etäisyydellä tuskin kannattaa montaa kertaa operoida , joten intensiivisen taimikonhoidon tuloksena voisi olla jopa suoraan päätehakkuuseen tähtäävä taimitiheys . Eli ei yhtään harvennusta ennen päätehakkuuta. Lähempänä tietä kannattaa jo kasvattaa kuitupuuta ja energiasekoitukset (tihein kasvatus) tulisi suunnata aivan teiden välittömään läheisyyteen.

  Korkealla sijaitsevat metsät (yli 170 m merenpinnasta) ovat kokemuksieni mukaan hyvin alttiita kaikille luonnontuhoille . Tiheä kasvatus lisää voimakkaasti tuhoriskiä näillä alueilla . Kuusta kannattanee kasvatella korkeilla paikoilla suositusten alarajan tuntumassa olevissa tiheyksissä. Tällöin rungot kehittyvät riittävän vahvoiksi kestämään lumitaakkoja jo alusta alkaen ja puiden juuristokin kehittyy paremmin kestämään tuuli – ja lumikuormien vääntöä. Hennot rungot ovat varmuudella toukan ruokana ennemmin tai myöhemmin.

  jees h-valta

  Suorittava porras on näköjään perstuntumaa myöten kyllästynyt työhönsä kun yrittää lopettaa työnsä mahdollisimman nopeasti.
  Ei harvennuksia, ei energiahakkuita ja päätehakkuutkin vain niin että motolla saa pyyhkäistä lähes vauhtia himmaamati pois.

  Iron Man Iron Man

  MItenkähän sitä saisi tähän suolattuun porsaaseen valettua vähän uskoa tulevaisuuteen ja edes pikkuisen positiivista energiaa.
  Empä ole ihan äskettäin törmännyt noin synkkämieliseen ihmiseen joka ei juurikaan näe mitään positiivista missään asiassa.

  Leevi Sytky Leevi Sytky

  Pitäiskö Suorittavan por…eikun porsaan sitten hyppiä riemusta ilmaan ja kiljua että voi kun hauskaa kerätä keppejä risukosta. On se mukava kun ei ole raivattu ennakkoon ja veronmaksajat kustantaa tämän lystin. Palkkaakaan ei juuri saa, mutta kyllä tämä kotiolot voittaa!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)