Keskustelut Metsänhoito Kuusikko harvana vai tiheänä?

Esillä 5 vastausta, 21 - 25 (kaikkiaan 25)
 • Kuusikko harvana vai tiheänä?

  Onko parempi kasvataa kuusikko harvana vaiko tiheänä?Käsittääkseni Jouko Juurikkalan mukaan kuusikot pitää kasvattaa tiheänä.Sahalan kartano(>Metsälehti tänään<) tekee kuusikkoon vain yhden harvennuksen,harvennetaan heti 700 runkoon hehtaarille.Motto:"Vain tukkipuun kasvatus on kannattavaa"

 • Itäsuomen Antti

  Pointtia on sekä puolesta että vastaan. Kuusihan on sellainen puulaji ettei sen kasvua lannista pikkuinen varjo tai aurinko. Minusta sen kanssa ei toinna ottaa liiallista stressiä. Kuusi selviää kyllä huonommastakin hoidosta eikä se ole moksiskaan tiheästä tai harvatsta kasvatuksesta. Minusta tärkeämpää on maaperän tyyppi ja ravinteikkuus.

  Minusta taimikonhoito kannattaa hoitaa ajallaan ja harvennukset tehdä metsäpohjan ehdoilla. Päätehakkuu kannattaa ajoittaa noin 60 vuoden ikään. Siihen sitten pitää sovitella ne harvennukset järkevään rakoon. Aikuinen immeinen näkee kyllä millon kuusi ei sovi enää kasvavamaan joten se kannattaa harventaa.

  metsänvartija

  Raivaamaalla/istuttamalla tiheyteen 700-1100 r/ha.

  Sekapuuna hyvälaatuinen rauduskoivu.

  Ei harvennushakkuita!!!

  Heimo

  Meillä on noin neljän hehtaarin suopelto, joka istutettiin kuuselle noin viisitoista vuotta sitten. Taimia istutettiin silloin 2000 kpl/ha.
  Nyt minusta tuntuu siltä, että en mahdu edes kävelemään kuusten seassa, koska niitä on niin paljon.
  Metsäammattilaisten mielestä tilanne kuviolla on hyvin tällä hetkellä ja se saa jäädä kasvamaan sellaisenaan, lukuun ottamatta terveyslannoitusta.
  Olisi vaan niin mukava kulkea siellä ja seurata kuusten kasvua.
  T: hemppa

  Pete

  Nuorena harvana ja varttuneempana tiukemmassa sanoisin minä.

  Tärkeintä tuhojen keston kannalta on kasvattaa kuusikkoa nuorena verraten harvana. Istutustiheys on joskus 2000kpl/ha ja jos se hyvin onnistuu, niin lähes kaikki kuuset vakiintuvat. Seuraava toimenpide on pitää runkoluku maz 2000kpl tasossa. Siitä kun sitten ensiharvennuksen tekee, niin se on puolet runkoluvusta pois.

  Aivan sama juttu jos vakiintuneita kuusentaimia on vaikkapa 1400kpl/ha. Siihen voi muutama kymmenen lehtipuuta jättää joukkoon, mutta pääsääntönä kannattaa pitää 1400-1500kpl/ha tiheys ensiharvennuksen asti. Ensiharvennus on samalla ainoa harvennus ja runkoluku harvennuksen jälkeen 700-750kpl/ha. Sahalan malli siis.

  On aivan tarpeetonta tiputtaa kuusikon runkoluku alle 700kpl/ha. Suosituksissa puhutaan vartuneiden kuusikoiden kohdalla jopa alle 400kpl/ha runkoluvuista. Se on mielestäni liian vähän lähes aina. Ehkä jotkut karumpien kasvupaikkojen kuusikot voivat hyötyä erityisen harvasta kasvuasennosta. OMT ja MT pohjilla kuusikkoa ei kannata alle 700kpl/ha tiheyteen harventaa.

  metsänvartija

  Rickleå määrämittaharvennus ohje vuodelta 1965 kuusikoihin.

  Varusteet mittasakset, karttalaukku, leimauskirves.

  30 vuotiaassa paperipuu metsässä; Kaikki puut jotka ovat alle 10 cm rinnankorkeudelta kaadetaan maahan.

  40 vuotiaassa sekapuu metsässä,Kaikki puut jotka ovat alle 15 cm polttopuuksi.

  50 vuotiaassa tukkipuu metsässä; Kaikki puut jotka ovat alle 23 cm rinnankorkeudelta valmistetaan tukki/paperipuuksi.

Esillä 5 vastausta, 21 - 25 (kaikkiaan 25)