Keskustelut Metsänhoito Kuusikoiden kasvu yllättää

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 237)
  • Kuusikoiden kasvu yllättää

    Eteläsuomalaiset kuusikot yllättävät nykyään kasvullaan.

    Omia kuvioita tälta talvelta:

    37 vuotiaan kuusikon kolmas harvennus, poistuma harvennuksissa 180 mottia ja pystyssä noin 250 mottia. Päätehakkuu todennäköisesti noin kymmenen vuoden kuluttua jolloin kuviolla puuta reilu 400 mottia. Kuvion maapohja on lehto (entinen pelto)

    45 vuotiaan kuusikon päätehakkuu, Omt, tuulituhojen takia. Puuta lähtenyt harvennuksen kanssa yhteensä 420 mottia hehtaarilla, myös entinen pelto.

    Oma mielipiteeni on että kuusi kyllä kasvaa eteläsuomessa päätehakkukokoon noin 45-50 vuoden iässä kuhan hoidosta huolehditaan kunnolla. Istutus, taimikonhoito ajoissa, ensiharvennus riittävän ajoissa (noin 20 vuoden iässä ), toinen harvennus noin 30v iässä.

    Mitäs mieltä raati on kuusen tehokasvatuksesta eteläsuomessa?

  • Perko

    @Jätkä ””piiskata” ns arvokasvua” , tolkunpuhetta.  Virittämällä kierto niin , että sopiva luku on aina 17 -21 cm kasvussa niin väkisin rikastuu ja eikä tarvii edes pitkä ikää.  Täällä riittää 10 v kasvuväli hakuissa.

    Puuki

    Ei kannata myydä arvopuita (tyvitukkeja) kuin hyvään , sopivaan hintaan. Sitä odotellessa tehdään jotain muuta kuin puukauppoja.

    Viljelykuusikosta voi myydä esim. joulukuusia jo 7-8 vuoden jälkeen istutuksesta.  Joskus ennen niin nuorista taimista olis tullut kork. jotain piipun rasseja mutta jalostetut kuuset kasvaa mahtivauhtia.   Mottihinnat pystymyynnillä niille on jotain 150 €uron luokkaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joukukuuselle on ostajilla kovat vaatimukset joten myytäväksi aiottuja yksilöitä pitäisi muotoilla joka vuosi. Mutta hyvä idea kuitenkin.

    Visakallo Visakallo

    TTL: ”Suhteellisen hyvällä maalla Etelä-Suomessa voisi päästä noin 400 kuutiota/ha. Sitten se näyttää hyytyvän. Poistumaa tulee vuosittain kasvu. Ehkä voisi päästä noin 500 kuutioon, jos viitsisi harvennella puuston niin, että päätehakkuussa puusto olisi ”tasaista” kuution puuta.

    Noin minäkin aikaisemmin ajattelin, mutta olen joutunut muuttamaan mielipidettäni. Jos harvennukset tehdään ajoissa, ei kuusikoiden kasvu näytä edes hidastuvan, ja jos maapohja on terve, ei poistumaakaan tule kuin pieni murto-osa vuosittaisesta kasvusta. 500 runkoa / 600 mottia/ha on eteläisessä Suomessa kuuselle sopivilla maapohjilla hyvin saavutettavissa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siinäpä sitä on jatkuvalle kasvattajalle miettimistä ja laskemista, 600 motissa.

    Puuki

    Joulukuusia ei välttämättä tarvi muotoilla, jos kasvavat siten että ei tule muotopuolia eikä niin nopeaankaan , että oksia ei ehdi syntyä riittävästi.  Ostaja valitsi ainakin omassa kohteessa viimeksi isohkolta alalta parhaan muotoiset kuuset joita ei oltu leikattu , vain taimikon varhaishoito oli tehty.  Ohjeeksi sanoin vain että ei tee isoa aukkoa taimikkoon .   Viimesenpäälle jos haluaa hienoja kuusia, niin sitten joutuu leikkelemään .  Kun kelpaavat ilmankin niin hyvä niin.

    Sellupuuksi kelpaa höttöpuu ihan hyvin . Sitähän puusta vähän tulee, kun jo taimet  kasvaa niin että rutina kuuluu.  Ja koska laadusta ei makseta tukkipuussakaan, niin miksi koettaa  kituuttaa kasvua parempaa laatua tavoitellen.  Paras tapa on nykyään viljellä niin harvaan tukkipuuaihioita , että laatu kestää vielä min. tasolla.  Kuitupuukalikat pääosin luont.  syntyneistä lisäpuista.  Se sopii hyvin kuvioon jossa kuitupuun hinta ei kata kunnolla puukohtaisia istutus-/hoitokulujakaan.

    Kuusellakin laatu vaikuttaa tukin pot.arvolisään suht. paljon vaikka vähemmän kuin männyllä mutta sitä saa mitä tilaa, kun ei jalostajat osaa/halua arvostaa arvokkaamman laadun tekijöitä metsäpäässä.

    Timppa

    Liimapuu ja CLT-levyt eivät vaadi mitään huippulaatuista puuta.

    Jätkä

    Kyllä tukkilaatuisia puita pitäisi olla ensiharvennuksen jälkeen noin 1000 kpl/ha, eli istuttaa pitäisi hieman enemmän.

    Päätehakkuussa pitäisi huonommalla pohjalla väh. 400 r/ha ja oikein hyvissä olosuhteissa MAX 600, mutta kun kasvu on rajua ja sorvi – kertopuuksi kelpaa hieman järempikin, niin päästään aika hurjiin kuutiomääriin. Muistuttaisin tosiaan, kuten Visa sanoi, että ”Kasvu ei ole hidastunut”.Näin tapahtuu, kun hoito on ollut koko ajan hyvää.

    Kun vuosilusto on puoli cm jostain tyvitukin latvapäästä mitattuna, on paksuuskasvu sentin vuodessa, eli 60 vuotias puu on 60 cm. Silloin ei tuhat kuutiota / ha  ole vain kaukainen haave.  Mutta siihen ei päästä, jos kaikki hoitotoimenpiteet – taimikon perkauksesta lähtien, jätetään tekemättä.

    Puuki

    Joo , ei vaadi mutta esim. vanerissakin lujuus vaihtelee myös puun lujuuden mukaan. Saman  tekkee puulevyissäkin vaikka vaikutus on tietysti paljon pienempi kuin esim rakennesahatavarassa.   Sahatavarassa on vähemmän rukkasen jälkiä kuin esim.liimapuulevyissä.  Puun laadun osuus tuotteen loppuhintaan on suurempi.  Niiden lujuusominaisuudet ja sopivat käyttökohteet riippuu paljon enemmän sahatun  tukin laadusta. Loppuhintakin vaihtelee paljon juuri  laatuluokan mukaan.

    Suomessahan on laadun talteen ottaminen useimmiten se metsätalouden huonoiten hoidettu osuus. Ainakin sen jalostusketjun alkupäässä kannolla , kun ei arvoa arvonlisälle haluta  antaa kuin vasta jälkeen päin.   Monissa muissa maissa sahataan jo lyhyetkin arvopuun pätkät sopiviksi jakeiksi.  Esim. vannesahoilla 1,5- 3 m pätkistä arvotavaraa moneen erilaiseen käyttöön.  Meillä semmoset ylisuuret varsinkin menee sellukattilaan puoli-ilmaiseksi. Tuhlausta se on. Vähän samaan tapaan kuin käyttökelpoisen herkkuruoan heittäminen roskiin, kun ei ymmärretä arvoa.

    TTL

    Mietin tuossa aamukävelyllä, että ketjun kasvuluvuthan johtavat myös mielenkiintoisiin mahdollisuuksiin metsätilojen hinnoittelussa.

    Ilmeisesti kiertoajan yli on mahdollista saada vuosikasvuksi yli 10 kuutiota vuodessa. Keskimääräinen myydyn puun hinta voisi olla nykyhinnoilla noin 50 euroa/kuutio. Kuutiothan sijoittuvat suurelta osin päätehakkuisiin. Eli metsähehtaari tuottaa kassavirtaa tällöin 500 euroa/ha keskimäärin kiertoajan yli vuosittain nykyhinnoilla.

    Puun hinta on noussut ”pitkällä” tarkastelulla noin 3 % vuosi. Laskin tämän viimeisen 30 vuoden hintasarjoista. Tasoittamalla hintasarjaa, ei siis suoraan tietystä vuodesta tiettyyn vuoteen. Vaikka täälläkin sanotaan, että ei ole noussut ollenkaan (ehkä itsekin), niin keskihinnat näyttävät noin 3 %:n vuosinousua. Poikkeus tietysti on kuusikuitu.

    No – nyt jos investoi metsähehtaariin sitten rahaa, minkä korko on alle 3 %, niin voi kysyä paljonko siitä kannattaa maksaa.

    Osakesijoituksissa viisaat (teoreetikot) hinnoittelevat osakkeen osinkovirran nykyarvona. Tulevaisuuden osingot diskontataan nykyhetkeen käytettävällä laskentakorolla.

    Mitä tapahtuu, jos osingot nousevatkin nopeammin, mitä laskenkorko on? Pienillä firmoilla tämä on mahdollista, koska ”universumi” ei tule pitkälläkään ajalla rajoittamaan, jos busines todella luistaa. Suuret firmat (toisaalta huikea kasvunopeus) tietysti törmäävät kysyntäkattoon monopoliasemassakin.

    Yritin kysyä ratkaisua tähän ”ikuisuusongelmaan” joskus mm. prof. Puttoselta. Hän ei ilmeisesti osannut vastata tai sitten ajatteli kysyjän olevan harhateillä.

    Verrattuna ilmansuodattimien valmistukseen kuusenkasvatus on kuitenkin huomattavasti ennakoitavampaa sanotaan seuraavaksi 60 vuodeksi. Osingot eivät tietysti tule joka vuosi paitsi tietysti siinä tilanteessa, että on pari hehtaaria jokaista ”ikäluokkaa”.

    Alkuperäiseen ongelmaan eli mitä siitä kuusentaimikosta kannattaa maksaa voi miettiä ratkaisua, jos 60 vuoden päästä puuston kuutiohinta hipoo 500 euroa (3 %:n  vuosinousu) ja rahoitus on 60 vuodeksi alle 3,0 %:n korolla.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 237)