Keskustelut Metsänhoito Kuusikoiden kasvu yllättää

Esillä 7 vastausta, 231 - 237 (kaikkiaan 237)
  • Kuusikoiden kasvu yllättää

    Eteläsuomalaiset kuusikot yllättävät nykyään kasvullaan.

    Omia kuvioita tälta talvelta:

    37 vuotiaan kuusikon kolmas harvennus, poistuma harvennuksissa 180 mottia ja pystyssä noin 250 mottia. Päätehakkuu todennäköisesti noin kymmenen vuoden kuluttua jolloin kuviolla puuta reilu 400 mottia. Kuvion maapohja on lehto (entinen pelto)

    45 vuotiaan kuusikon päätehakkuu, Omt, tuulituhojen takia. Puuta lähtenyt harvennuksen kanssa yhteensä 420 mottia hehtaarilla, myös entinen pelto.

    Oma mielipiteeni on että kuusi kyllä kasvaa eteläsuomessa päätehakkukokoon noin 45-50 vuoden iässä kuhan hoidosta huolehditaan kunnolla. Istutus, taimikonhoito ajoissa, ensiharvennus riittävän ajoissa (noin 20 vuoden iässä ), toinen harvennus noin 30v iässä.

    Mitäs mieltä raati on kuusen tehokasvatuksesta eteläsuomessa?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvää pohdintaa… Ajatteletko nyt myydyn puun nimellishintoja? Nehän ovat ehkä nousseetkin viime vuosina mutta reaalihinnat kai oikein eivät, paitsi kuusitukeilla.

    Osakesijoittaja saa osingon lisäksi arvonnousun, metsäsijoittaja samoin mutta myy yleensä kiertoajan lopuksi koko arvonnousun avohakkuussa.

    Jos katsoo metsätilojen hintatilastoa, siinä puukuutiometrin keskihinta on kyllä noussut vinhasti viime vuosina, paljon nopeammin kuin myydyn puun hinta. Oli viimeksi katsoessani vähän yli 40 euroa Keski-Suomessa.

    Tätä nousua ei oikein selitä mikään muu kuin sijoittajien innostus laittaa rahaa metsään ja ehkä harrastepalstojen kysyntä? Nyt korkojen noustessa on mielenkiintoista nähdä mitä tilamarkkoinoilla tapahtuu.

    TTL

    Nimellishinnoista oli kysymys.

    Toinen kysymys on, että nousevatko korot. Viime vuosina ne tietysti ovat olleet poikkeuksellisen matalat. Pitkätkin korot jopa negatiivisia. Muistelen, että rahoittajat ovat antaneet kuitenkin ”ikuisia lainoja” 3 %:n korkoluokassa. Tämä viittaisi siihen, että entisiin korkoihin (aika yli 10 v sitten) ei olisi paluuta. Mene ja tiedä.

    TTL

    Vielä tuli mieleen, että Suomessa metsää on aika vähän vai miten sen esittäisi, koska kaikki Suomen metsät pystyisi ostamaan suunnilleen pankkitileillä olevalla rahalla nykyhinnoilla.

    Rukopiikki

    Täytyy muistaa että nyt eletään tukin hinnan suhteen huippusuhdannetta. Kuitenkin 2007-2008 huippusuhdanteessa tällä seudulla sai tukista noin kymmenen euroa enemmän kuin nyt.

    TTL

    Kuusikuitukin oli varmasti 07-08 yli 30 euroa päätehakkuulla, vaikka tuohon aikaan hakkuutapoja ei ilmeisesti tilastointiin eroteltukaan.

    Jos sahatavaran hintaa tai sellun hintaa pidetään referenssinä, niin puuta myydään tällä hetkellä kyllä hurjilla alennuksilla.

    Tuo mainitsemani 3 %:n vuosinousu on tavallaan laskettu tasoitettuun hintasarjaan eli sovitteena.

    Puuki

    Voihan sen niinkin laskea, että nimellishinta on keskimäärin noussut jonkin verran. Mutta kun pitäisi laskea reaalihinnan kehitystä koska ostovoima riippuu pääosin siitä eikä nimellishinnasta .  Vuotuinen inflaatio on ollut n. 1 – 7 % ,  välillä enemmän ja välillä vähemmän.   Jotain kompensaatiota on tullut puun kasvun parantumisesta, ostopalstoille metsävähennyksestä, muuten heikennystä vero%:en nostamisesta.    Puun myynnissä metsän kasvun ja varsinkin arvokasvun lisäämisellä voi muuttaa tilannetta parempaan suuntaan mutta vain jonkin verran , kun mh-kulut on moninkertaistuneet.

    kim1

    Heh..,ja 2007 hinnat olivat vaatimattomia jos verrataan korean sodan tai öljykriisin aikaisiin hintoihin..jopa 80- luvun keskiverto hinnat löivät 2007 hintatason..,mutta näillä mennään..p.s.maltillinen korkojen nousu ei välttämäti vaikuta alle 50 ha metsätöiden hintaan pätkän vertaa..,ei etenkään 10ha:n puuhapalstoihin..,ne nyt kun valtaosin ostetaan käteisellä..,toinen asia on jos korkotaso nousee roimasti niin asuntojen hinnat tippuvat ehkä reilustikin ja silloin ne sijoitus asunnot ovat varteenotettava sijoituskohde vrt.metsä..

Esillä 7 vastausta, 231 - 237 (kaikkiaan 237)