Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pölkkylistastakaan ei kai lopullista totuutta selviä, ellei ole samalla käytössä koneen mittaamaa runkokäyrää eli kunkin rungon mittoja ennen katkontaa.  Listasta näkee vain sen, miten  hakkuusopimuksessa sovittuja mittoja on käytetty.

    sitolkka

    Ei niin ja joskus runko voi olla pakko katkaista jostain kohtaa esim. mutkan takia.

    Jovain

    Sitolkka: Könttä olisi selkeä ratkaisu avohakkuualueille. Jäisi kaupan räätälöinti pois ja onhan se räätälöinti myös metsänomistajan puilla käytävää kauppaa, joten könttä vapauttaisi metsänomistajat oleelliseen. Se voisi olla vaikka korjuun urakointia.

    Vielä kun korjuu muutettaisiin laskutusperusteiseksi, saataisiin harvennuspuutkin könttänä (motomitalla) tien varteen.

    Metsuri motokuski: Sellaiset softat metsänomistajalle, jotka osoittavat että toiminta on sitä mitä sen kuuluukin olla.

    Jätkä

    Joovaan. Olet koittanut vakuuttaa lukijoita siitä, että urakoitsijat ja ostajat kusevat metsänomistajia silmään. Siksi haaveilet könttäsummakaupasta, joss rajatun kuvion puut myydään könttäkaupalla ja ilman mittaamista, eli kauppahinta on ainoa mitta.

    Yksi asia on vuorenvarma: Siinä kaupassa olisi 99,9 prosenttisella varmuudella ainakin häviäjiä. Jos pannaan arviointitehtävään ammattilainen ja metsänomistaja ja kauppa syntyy, on häviäjä selvillä sillä hetkellä, kun lyödään kättä päälle. Yksikään ammattilainenkaan ei pysty luotettavasti määrittelemään esim 5 hehtaarin kuvion arvoa, vaan jokainen arvioi sen alakanttiin – ja paljon. Jos puusto on pitkää, niin myyjä iloisesti yllättyy arvioon, joka on vain puolet oikeasta.

     

    Visakallo Visakallo

    Voiko asiaa enää osuvammin sanoa kuin mitä Jätkä tuossa edellä teki!

    sitolkka

    Päinvastoin. Eihän niillä kuutioilla ole mitään merkitystä. Hintahan se on joka ratkaisee. Oikea hinta on aina se jolla myyjä suostuu myymään ja ostaja ostamaan. Siinä mitään kuutioita tarvitse edes miettiä.

    Puuki

    Mikään ei estä könttäkaupan tekoa nykyäänkään. Mittauslaki koskee vain korjuuntekijän palkkaa. Muutoin puun hinnasta myyjä voi sopia vaikka sitten könttäsumman kunhan kumpikin sopijaosapuoli on yhtämieltä sopivasta hinnasta. Ostajia varmasti löytyy jos vaikka löytyy kyllin tyhmiä mo:ia, jotka myy arvion perusteella esim. 20-30 % arvioitua ”könttää” arvokkaamman leimikon puuerän sopuhintaan. Toisin päin arvioituja leimikkoja voisi olla vaikeampi saada kaupaksi.

    Jovain

    Ei niiden tyhmien kannata lähteä könttänä myymään, on parempi pitäytyä entisessä?

    Tuosta kaupan räätälöinnistä, kysymyshän ei ole vaihtamisesta, vaan metsänomistajan puilla käytävästä kaupasta. Mitä vaihtoa se sellainen on, jos erikoispuut menevät niitä jalostaville ja tilalle ei tuoda mitään.  Hyvitetään puun hinnasta, no todellakin, sitä samaa bulkkia ovat, ja räätälöidään 0-eurolla metsäosaston bisneksiä. Näinhän se yleinen käytäntö menee. Vaihtoehtona hyvä könttä aina kannattaa.

    Jätkä

    sitolkka:”-Päinvastoin. Eihän niillä kuutioilla ole mitään merkitystä. Hintahan se on joka ratkaisee. Oikea hinta on aina se jolla myyjä suostuu myymään ja ostaja ostamaan. Siinä mitään kuutioita tarvitse edes miettiä.”

    JOOPA VAIN. Jos könttäkauppaa aletaan hieroa, niin ainakin ostaja tekee arvion puustosta ja sen määrästä, tai muuten hänelläkin alkaa lähtölaskenta.

    Ei ole niin hulluja ostohenkilöitä, jotka kuppilan pöydän ääressä tekevät suuria metsäkauppoja esim kartan perusteella.

    Tuossa edellä on Joovaan kommentti, jossa ei ole ainuttakaan järkevää virkettä.

    Puukauppaa ei mikään laki estä, jos sen tekijät ovat täysissä sielunvoimissa ja myyjällä on oikeus puihin. Määrästä voidaan sopia – sekä puumäärä voidaan todeta olevan oikean, samoin rahamäärän.

    Jos aletaan mittaamaan, siitä laissa on omat määräyksensä.

    Timppa

    Joskus 1800-luvun jälkipuoliskolla, kun sahausbuumi alkoi ja kiinnostus kohdistui vaikka Päijänteen rantojen sellaisiin metsiin, joita ei ollut kivisyyden vuoksi voitu kasketa, käytiin tällaista ”könttäkauppaa”, jossa ostaja sai hakata joltakin alueelta kaikki sovitun mitan ylittävät puut kiinteään hintaan.  Pian kyllä myyjäosapuoli huomasi homman järjettömyyden, mutta tietysti monen tilan metsät olivat hakatut aukoiksi pilkkahintaan.

    Esimerkiksi äidinäitini 400 hehtaarin kotitalon metsät Muuramessa olivat niin huonossa kunnossa, että isännän kuoltua eivät pystyneet maksamaan varsin kohtuullisia velkoja, vaan tila oli pakko velkojen hoitamiseksi myydä 1900-luvun alussa huutokaupassa sahayhtiölle .  Sama tilanne oli isänisän sedän omistaman 800 hehtaarin tilan kanssa, joka sekin päätyi lopulta syytinkiä vastaan sahayhtiölle.

    Sitten muuttui käytännöt ja tukit mitattiin yksitellen.  Oli kova homma mitata suuremman savotan puut.  Jossain kaupoissa on taidettu maksaa tukkirungoista kiinteä hinta.

    Kyllä nykysysteemi on ylivoimainen aikaisempiin verrattuna.  On tarkka ja kustannustehokas.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 687)