Keskustelut Metsänhoito Lehtikuusen karsinnasta.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 81)
 • Lehtikuusen karsinnasta.

  Sanokkeepa työ viisaammat kun tuossa on tuommoista parikymppisiä lehtikuusikkoo niin mihin aikaan olisi paras karsia ja uskaltaako karsia myös eläviä oksia? Onko lahon ja värivian riski miten suuri? Lehtikuusikko on nyt noin 17m pitkää.

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Niinhän sitä sekoitetaan, mutta ei tosiaankaan ilman vaikutuksia.

  Aikanaan Kaskisissa harrastettiin samaa sekoitusta haapaa koivun joukossa. Sitten kun alettiin keittämään pelkkiä haapakeittoja, jos puuta löytyi riittävästi, niin haapasellu oli menekkitavaraa ja samalla parani koivusellunkin laatu.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Mitään puulajeja ei voi sekoittaa ilman vaikituksia, jokainen vaatii oman kasvutilansa, männikköön ei mitään muita puita tarvita. Jos tuo pitäisi paikkansa siellä voisi olla kuusta ja koivuakin, eikä se senjälkeen ole kuin sekametsä.”

  Et nyt ymmärtänyt, mistä on kysymys.

  Tolopainen

  Se on hyvin mahdollista, tarkoittanet, että kun on heikosti menestyvä männikkö, siellä seassa voisi olla lehtikuusta. Voi tietenkin olla, mutta hiestä sinne tulee ilmaiseksi.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tolopainen puhuu sekametsästä, me jätkän kanssa sellun raaka-aineen sekoituksesta.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  oppipoika

  Minua vaan mietityttää että jos tuo lehikuusikko nyt puotetaan tiheys alas niin kärsiikö laatu kun sitten tulee tosi paksuja oksia ja sitä ”höttöpuuta”

  Puuki

  Lehtikuusen kasvatus ja käyttö-kirjan mukaan ensiharvennus pitäisi tehdä n. 800 kpl/ha  10- 20 v.  ja 2. harvennus 30- 40 v. tiheyteen 500- 600 kpl/ha.(Kun pyritään hyvään kasvuun ja nopeaan järeytymiseen.) 3 – 5  harvennusta kiertoajan mukaan.

  Jätkä

  Käytännössä ei voida kasvattaa samassa rungossa oksatonta, nopeasti kasvanutta huippulaatuista viilutyveä ja hitaastikasvanutta, hento-oksaista latvaa.

  Jätkä

  Lehtikuusen kasvatus ja käyttö-kirjan mukaan ensiharvennus pitäisi tehdä n. 800 kpl/ha  10- 20 v.  ja 2. harvennus 30- 40 v. tiheyteen 500- 600 kpl/ha.(Kun pyritään hyvään kasvuun ja nopeaan järeytymiseen.) 3 – 5  harvennusta kiertoajan mukaan.”

  Jos metsä on jo yli 20 vuotiasta ja 17 metriä pitkää, niin siihen ei oikein voi soveltaa ohjetta 10 – 20 vuotias puusto.

  Paras työvaline on relaskooppi ja relaskooppitaulukko lehtikuuselle.

  Puuki

  Lähtötietojen perusteella soveltaminen onnistunee hyvin. Soveltamiseen kuuluu muidenkin puusto-ja kasvutietojen ottaminen huomioon. Eli kun ylärajoilla ollaan niin jätetään harvempaan. Rehevillä mailla seuraava harvennus norm.aikaisemmin eikä kuitenkaan liian harvaksi jne. Liika harvennus aikaisessa vaiheessa johtaa oksien liialliseen kasvuun.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Saattaa sille lehtikuuselle olla muutakin käyttöä kuin selluksi ja polttopuuksi.

  Virkkalan jalopuun hinnastosta löytyy seuraavaa:

  • A-luokan mänty 450€+alv
  • A-luokan lehtikuusi 500€+alv
  • A-luokan koivu 600€+alv

  Kannattaa ottaa huomioon ennenkaikkea koivun, mutta myös lehtikuusen mäntyä vähintään puolet lyhyempi kasvatusaika. Noilla kaikilla (koivu, lehtikuusi, mänty) on yksi järkyttävä rajoite: holtiton valtiovallan suojeluksessa tapahtuva marginaalisen vähemmistön (100000 typerääkin typerämpää luupäätä) harjoittama sorkkaeläinlaidunnus.

   

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 81)