Keskustelut Puukauppa Leimikon arviointi, Arvaustako?

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)
  • Leimikon arviointi, Arvaustako?

    Tämän päivä metsälehdessä oli taas yksi juttu, pieleen menneestä metsäkaupasta. Todennäköisesti suurin ”syyllinen” tällä kertaa oli leimikon tekijä.

    Onko leimikon tekijällä tai muulla arvioijalla koskaan mitään muuta pelissä kuin maine? Entä onko arviointi tosiaan noin toivottoman vaikeaa? Jos on niin silloinhan meillä putoaa pohja pois kaikelta suunnittelulta yms.

    Toisaalla tässä osiossa on minunkin kokemukseni arvioinnin vaikeudesta.
    Oli runsaan 25ha alue, joka muodostui monesta hyvinkin erilaisesta kuviosta. Oli neljä samaikäistä metsäinsinööriä (miehiä) kylläkin eri kouluista, arviot vaihtelivat harvennuksessa, jossa tuli pääasiassa energiapuuta, 1610 kiinnon ja 720 kiinnon välillä. Kaikilla oli käytettävissään samat, tuoreehkot, metsäsuunnitelmatiedot.

    Kysymys kuuluu, millä tarkkuudella tälläinen arviointi on yleensä mahdollinen? Menettääkö metsäinssi virkansa, jos arvio toistuvasti 50% virheellä?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • jees h-valta

    Suorittava ja hänen linjansa jatkuu samana jankkauksena vaikka metsämaailma menee omia menojaan. Turha siitä esimerkistä on jk:ta syyttää joka silloin oli televisiossa. Nämä ovat vain juttuja jotka ovat erittäin hankalia saada aivan asiaatuntemattoman puunmyyjän ja varsin laiskanpulskean mhy-toimihenkilön kanssa edes yhteen synkkaamaan. Pitäisi olla kärsivällinen ja paljon aikaa omaava henkilö selittämään ensin ennen hakkuuta oleva metsän tila ja selittää minkä tyypin hakkuu on järkevää toteuttaa. Usein näissä pienpalstalaisten hakkuuttajissa on virheellinen mielikuva kauniista puistometsästä jääväksi hakkuun jälkeen. Ehkä olisi heti pitänyt ottaa maisematyövaihde päälle ja pistää metsuri hoitamaan siististi hakkuu.
    Olisi varmaan kaikille tullut parempi mieli vaikkei kelleen rahaa liiemmin. Otin juuri ylispuustona ollutta isoa haavikkoa viimeviikon lopulla pois kuusikon päältä moottorisahatyönä ja väitän että tieltä katsottuna ei uskoisi että siinä oli runsas järeä haavikko vielä viime viikon alkupuolella. Kun tiekin sentään rajasi vielä yhden kaatosuunnan pois. Motolla siihen ei olisi jäänyt ehjää kuusikkoa kasvamaan.

    Pähkäilijä

    metsänomistaja oli selvitellyt asiaa upm:n ostomiehen kanssa ja saanut tältä tiedot kyseisen leimikon puiden kuljetusaikatauluista. kyse on siis asiakirjasta, jota puun myyjälle ei tavallisesti esitetä.

    t riikilän mikko
    Lähetetty: 3 h, 10 min sitten
    Lähettäjä: mikko riikilä
    ##################

    Jokainen joka on nähnyt metsässä unohdetun suurenkin puupinon ropseja tai tukkeja jossa on haalistunut pinonpäälappu vielä kiinni josta ei edes ostajaorganisaatioa voi tunnistaa huutaa nyt HEP!

    Kuka ei huutanut?

    Tietämättä tarkemmin tilannetta onko kaikki puut samassa paikassa/ saman tien varrella ja ajaako puita vain yksi pölliauto vai kymmenen samalta työmaalta tuntuu nykyjärjestelmissä tapahtuvan edelleen paljon erehdyksiä. Joku kuski kun saa yhdestä paikasta kalikat kyytiin merkkaa hän erän loppuneeksi vaikka seuraavalla tiellä olisikin saman kaupan puita. Kaikki ajomiehet eivät perusta uutta varastopaikkaa vaikka puita tulisikin useampaan kohtaan jos ne on esimerkiksi saman tien varrella, kait on vielä käytössä ajokoneitakin jossa ei ole tietokonettakaan istutettu koppiin.

    Mennävuosina näki vielä haalistuneen pinonpäälapun vieressä tuoreemman kun inventaarioita oli tehty, viime aikoina ei ole näkynyt enää niitäkään…

    EDIT

    tuossa vaikka malliesimerkki

    http://kuvaton.com/k/yAPf.jpg

    ilmoitin viime kesänä koordinaatit pinosta ostajalle, ku kysyin saankos polttopuiksi ku ei näytä kelpaavan, kertoivat hakevansa pois. Näytti olleen keväälläkin vielä paikoillaan 🙂

    Juippi

    hep 🙂

    ”Alkuperäisen arvion mukaanhan tukkia ei ole ollut kuin 100 mottia hehtaarille, aika pieni määrä päätehakkuulle, ja siitä muka vielä pienentyny lopulta 42 kuutioon, jutun mukaan tukkirunkojen keskikoko puoli kuutiota, joista 70% tehty tukiksi, eihän tämä ole kuin keskimäärin 120 tukkirunkoa hehtaarille”

    Mikäs ihme tuo nyt on? Kallioisella paikalla lyhyt pituus ja oikein paksuista tulee tyvitukki jos se ei oo liian lenko. Ja ei-ammattilaisen silmin valtava synkkä korpi kun propsikoivua niiden kymmenen metrin välein kasvavien isojen puiden välit täynnä

    Mutta noiden jotka asioi näiden vähemmän ammattimaisten mo:den kanssa on kyllä syytä terävöittää viestintäänsä ettei tarttisi jälkeenpäin riidellä.

    Pinsiön vaari

    Leimikon arviointi voimassa olevasta metsäsuunnitelmasta, ilmakuvista tai hakkuun jälkeen vaikka kantoja laskemalla on arvailua ellei ole käyty maastossa. Ja maastossa käynti ei auta jos ei ole ammattitaitoa. Myös kokemus jota ei saa muuten kuin metsässä käymällä on tarpeen. Metsän myyjä joka ei koskaan ennen ole kauppaa tehnyt on usein aivan pihalla asiasta. Pelkät alan termit on aivan outoja ja usein myös väärin ymmärrettyjä.

    Pääsin kerran saunamajuriksi kun metsäinssit piti kilpailuaan reserviläisten majalla. Kun ensimmäiset tuli saunalle antoi radan tekijä minullekkin kilpailukortin että pääsin radalle. Alkupäästä purku oli jo menossa joten niitä en voinut tehdä. Viimeisenä oli iso koeala joka piti arvioida kuin se olisi leimikko. Että mitä puuta kertyy motteina niin tukkina kuin kuitunakin. Tuloksissa oli noin 20% heittoja puoleen jos toiseenkin. Ja olivat kaikki ammattilaisia ja vuosikausia työnään tehneet kyseistä työtä. Minulla virhettä oli vain 2%! Ja vain silloin tällöin asiaa pohtinut. Toiseksi paras oli 6% mutta 10 paikkeilla oli jo monia. Vaikka kuinka monta kertaa yrittäisin uudestaan en niin hyvään tulokseen pääsisi. Uskon että ammattilainen menemällä metsään ja tekemällä arvioinnin pääsee 10-20% tarkkuuteen. Mutta metsässä käymättä ei hyvään tarkkuuteen voi päästä. Ja jos vielä saa hakkuusta lopputuloksen tietoonsa niin siitä voi tarkistaa paljonko erehtyi. Voi seuraava mennä vielä tarkemmin.

    Jänisaho

    Tanelin kysymyksiin vastausta. Kohdat 1 ja 3 arvion tarkkuus +- 20 %. Kohdat 2 ja 4 ovat todella arvioita tai valistuneita arvauksia. Nämä tarkkuudet tarkoittavat arkityötä eikä mitään mittauksia ja suuria koealamääriä.

    Leimikoita arvioidaan kovin erilaisilla perusteilla ja atrkoitusperillä kuten ktjussa on jo tullut esille.

    Metsälehden esimerkissä asiantuntijalla olisi voinut olla enmän tilannetajua ja pelisilmää ja käydä metsässä kustannsutenkin uhalla toisen kerran. Asiakas lienee ollut täysin tietämätön menetelmistä ja toimenpiteistä. Leimikon puusto oli ilmeisesti juuri näitä vaikeasti arvioitavia sekasotkuja. Huonomuotoista puustoa, joka oli jonkinasteinen harsintajäte. Toteutunut kertymän määrän ainakin ymmärsin olevan melko vähäinen tavanomaiseen verrattuna pinta-alalla.

    tamperelainen tamperelainen

    ML:n artikkelissa kerrottin,että yli 40 senttisiä kantoja oli ainakin 237kpl ja vastaavasti latvamitalta yli 35 senttisiä tukkeja vain 17kpl.Kantoläpimittaan vaikuttaa katkaisukorkeus.Jo 4-metrisessä(kannolta 40 senttiä) tukissa oman näkemyksen mukaan latvaläpimitta keskimäärin 33-35cm.Motomiehet tai muut asiaa paremmin tuntevat toivottavasti kommentoivat ja korjaavat,jos olen väärässä
    Y.m tiedolla ei vielä voi todistaa mitään puolesta tai vastaan

    suorittava porras suorittava porras

    Lainaus :

    ”Pari kysymystä:
    – käykö motoyrittäjä katsomassa kohteet ennen koneen vientiä?
    – sovitaanko taksat esim. leimikon arvioinnin perusteella vai vasta sitten, kun huomataan kehitysluokka työn alkaessa?
    – käykö ostomiehet tekemässä leimikon vai luottaako he metsätaloussuunnitelmaan ja annetaan motolle vain lohkot jotka käydään läpi? ”

    vastauksia :
    Koneyrittäjä luottaa saamiinsa leimikkotietoihin , joten hän harvoin käy tutustumassa kohteeseen ennakkoon . Pitäisi riittää , että yksi ammattilainen – se ensimmäinen metsässä kävijä – tekee oikeat arviot . Näin ei valitettavasti tapahdu läheskään aina .

    Taksat sovitaan suurempina kokonaisuuksina taksaneuvottelujen yhteydessä . Poistettavien puiden järeys ja leimikon koko vaikuttavat eniten hakkuutaksaan . Olosuhdelisät on ”rukoiltava ” erikseen tapauskohtaisesti.

    Jos mukana on toinen osapuoli (suunnittelemassa) , tuntuu siltä , että leimikko korkeintaan rajataan ja luotetaan sen toisen osapuolen tekemiin arvioihin . Se toinen osapuoli saattaa joskus kuitenkin käyttää vain matsätaloussuunnitelman tietoja arvioissaan ja käy minimissään viemässä yhden merkkinauhan leimikon kulmaan . Edes ajouraa leimikolle ja varastopaikkaa ei merkitä.
    Nämä saa koneenkuljettaja sitten värkkäillä mieleisekseen . Monesti hän joutuu tekemään myös leimikon rajauksen.

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)