Keskustelut Luonto Liittis

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
 • Perassic Park Perassic Park

  ’Ilmoitetut määrät ovat vain suojelupoliittisia totuuksia.”

  -Minä en kyllä muista missään todennetun tällaista väitettä.

  Suomalainen julkisrahoitteinen tutkimus  tuskin syyllistyy tarkoitushakuiseen vääristelyyn.

  Lobbarit ovat sitten toki asia ihan kokonaan erikseen!

  Se lienee varmaa, ettei Liito-Oravan määrän tarkka laskeminen ole mitenkään helppo tehtävä.

  Pitäisikin  innovoida liito-oravaa haukkuva suomenpystykorva tutkimustehtäviin.!

  Jos nimittäin asiakseen marssii metsään päättäneenä että liito-orava pitää nähdä,  voi käydä aika pitkäksi.

   

   

   

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Nimenomaan, voidaan tarvita päiviä ja öitä ennen ensimmäistä havaintoa, vaikka niitä alueella olisikin. Vallankin tutjijoiden kirjoituspöytiä takaa niitä näkee vielä vähemmän.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Visakallo Visakallo

  Valkoselkätikka menetti suojelullisen kiinnostavuutensa, koska monestikaan siitä ei saatu lainkaan havaintoja silloin kun sitä olisi tarvittu jonkun hankkeen estämiseen. Liito-orava on yleisyytensä takia tässä mielessä paljon käyttökelpoisempi. Lähes aina oravat ovat kuitenkin vain sivuosassa, kun ihmiset eivät halua jotain rakennusta, tietä tai muuta toimintaa lähelleen. Ihmisen kun on niin helppoa verhota oma ruma itsekkyytensä suojelun kauniiseen kaapuun.

  puunhalaaja

  ”Oliko se juuri Espoossa, jossa kaupunki kaavoitti asuinalueita mutta koettaa ensin pakkolunastaa mo:lta puoli-ilmaiseksi maita rakennustonteiksi , jotka sitten myy moninkertaiseen hintaan rakennusliikkeille ?”

  Pirkanmaalla on ihan tuore tapaus tuossa Tampereen kupeessa Lempäälässä. Lempäälän päättäjien asenne on ollut todella ikävä: https://www.aamulehti.fi/uutiset/maanomistajat-tuohtuivat-lempaalassa-kun-kunta-halusi-ostaa-maita-halvalla-vuoreksessa-is-ostoaikeista-luovuttu-200981592/

   

  arto

  Oikeasta paikasta liito-oravan näkee helposti. Pesäpuun juurelta liikkuu iltasella. pesäpuun taas löytää papanoitten perusteella, yleensä haapa.

  Timppa

  Olen kirjoittanut ennenkin.  Keski-Suomen Ely-keskuksen liito-oravaexpertin mukaan eniten liito-oravahavaintoja on valtaväylien varsilta.  Se on luonnollisdta.  Siellä liikenteen melu peittää esim liiturin jyrsimisäänet ja pedot eivät viihdy, koska melun ja liikenteen tuoksujen vuoksi niiden on vaikeaa saalistaa.   Myös asutuksen tuntumassa liiturit viihtyvät.  Sielläkin taitavat saada olla rauhassa pedoilta.  Siksi eläimistä on runsaasti havaintoja paikoilla, joissa suunnitellaan lisärakentamista.  Eihän rakentaminen niitä hävittäisi.  Saisivat vain lisää sopivia elinympäristöjä.  Mutta tässäkään ei järki auta.

  Meillä oli aikanaan havainto vuodelta 2007.  Suunniteltiin hakkuuta seudulle  vuonna 2010.   Olin ajatellut, että jätetään suosiolla selvä alue hakkaamatta.  Käytiin katsomassa löytyisikö merkkejä.  Ei löytynyt papanan papanaa.  Se alue menikin Metso-ohjelmaan, koska oli osa laajempaa kokonaisuutta.  Ei sieltä myöhemminkän ole näkynyt papanoita vaikka muutama keväänä tutkailin puiden juuria.

  Meidän erämaisissa oloissa liiturin arki on karua.  Näätiä, pöllöjä ja kanahaukkoja.   Ei ole ihme, etteivät erämaissa viihdy.  Näätien lisääntyminen viime vuosikymmeninä on epäilemättä vaikeuttanut liitureiden elämää kahtakin kautta.  Tietysti suoraan saaliina, mutta myös oravakannan vähentymisen seurauksena.  Liiturihan pesii myös vanhoissa oravanpesissä.  Sellaisesta on minulla havainta joskus 1950 paikkeilta.  Silloin ne metsät olivat siis nuoria ja meillä päin ei ollut näätiä.

  puunhalaaja

  Näin eilen elämäni ekan elävän liito-oravan. Käytiin keskellä päivää yhtä haapaa katsomassa, josko siellä olisi harmaapäätikan pesä. Kolosta ei kurkkinut ketään, mutta yllättäen naapuripuusta yhdestä kolosta näkyi liiturin pää. Alkoi ankara valokuvaus. Otus kurkki hetken ja vetäytyi sitten piiloon koloon. Poistuimme paikalta ja tuuttasimme oitis somen täyteen kuvaa.

  Tuosta on enää puolisen kilsaa omalle tontille. Ehkä jo piankin orava löytää sille virittämäni pesäpöntöt.

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)