Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 55)
 • Linnunpöntöt

  Merkitty: 

  Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

  Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

  Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

  Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

   

 • harrastelija harrastelija

  pikkutukki: ” Onko Harrastelija pitänyt autiotilan rakennukset kunnossa vai joko ne oli liian huonossa kunnossa kun hankit tilan ( Arsenalilta ? Muistinko oikein ) .”

  Olet ehkä kuullut väärin? Ostin tilan yksityiseltä hlöltä. Rakennuksille en arvioinut yhtään arvoa. Hävisin siinä metsävähennyksen osalta, koska verottaja kumminkin laski osan myös rakennuksille. En jaksa tehdä remontteja, käytän vanhoja rakennuksia varastona ja huoltopaikkana. Uutta mahdollista rakennusta varten olen kyllä vetänyt tontille kunnallistekniikan – sähköthän taloon oli valmiina. Nekin uusittiin varalta maakaapeliksi.

  Vueressä on tontti myytävänä – onko tarvetta?

  puunhalaaja

  Mulla on mökin pihassa ja sen lähistöllä reilut? 50 pönttöä. Luulisi piisaavan, mutta ei,  kun valuin peiton alta ulos aamulla, oli pihamaalla täysi sota päällä. Kirjosiepot olivat tulleet yön aikana ja ne väänsivät muiden lintujen kanssa reviireistä. Metelin säikäyttämänä rupesin kauhealla kiireellä rakentamaan elämäni ensimmäistä linnunpönttöä. Tähän asti oon siis ostanut kaikki.

  Edellisenä iltana olin yhtä uutta pientä niittyplänttiä raivatessa yhyttänyt onton pajun juurakon. Siitä moottorisahalla pari sopivaa pätkää ja sitten hakkasin nauloilla kolme laudanpalaa kiinni. Yhden katoksi, yhden lattiaksi ja yhden tilkkeeksi seinässä olevaan koloon. Sitten vaan reikä poralla ja pönttö katkenneeseen koivuun pihamaalla.

  Kyseinen rakennustekninen taidonnäyte sopi pihamaalleni erinomaisesti, vallitseva teema kun kaikessa tekemisessä on ollut se, että naapureilla ja kylänmiehillä pitää piisata alati uutta ihmeteltävää ja puhuttavaa. Noin originellia pönttöä ei taatusti löydy muualta.https://aijaa.com/Am4qIG

  https://aijaa.com/Cxn5Ao

  Gla Gla

  Tuo on kyllä niin upea, että suosittelen tekemäään siihen pesimiskauden jälkeen yhden parannuksen: Huopa tms. vesikatto päälle. Silloin pönttö pysyy kuivana, eikä lahoa nopeasti.

  Metsänmies

  Minkä arvoiseksi verottaja katsoi nuo harrastelijan autiot rakennukset ja pihapiirin? Etkö tarjonnut verottajalle niistä mitään arviota?  Itse ostin pikkutilan jossa oli rakennukset, joista voisi vielä saada ”kuivanmaan kesämökin”( mökki, sauna aitta, huono pikkuinen navetta kalustovaja ym). ei sähköjä. Kauppaan ne merkittiin purkukuntoiseksi, mitä ne tällä hetkellä ovatkin. Tuon piha-alueen ja rakennusten arvoksi laitettiin kauppakirjaan 2500 euroa, jonka verottaja hyväksyi.

  Tolopainen

  Kun pöntössä ei ole peltiä tuon lentoaukon ympärillä, tikka tai palokärki  hakkaa tuohon aika nopeasti niin ison aukon, että pääsee repimään sieltä poikaset ulos. Nimimerkillä kokemusta on.

  Mottimasa Mottimasa

  Pönttö mallia moton lumppi ja huollettava malli, moottorisahalla näitä tulee nopeasti enemmänkin.

  https://aijaa.com/mX6bXi

  Mottimasa Mottimasa

  Ja eiku pesää tekemään

  https://aijaa.com/1KPutL

  Puuki

  Yksi versio on suoraan pölkyn päästä moottorisahalla tehtävä.  Muutaman semmosen olen tehnyt. Ei mene kauan aikaa. (Ohjeet löytyy uutuubista). Kuivasta lehtikuusesta oli vähän työläämpi sahattava. Kuivasta mäntypuusta paljon helpompi.

  harrastelija harrastelija

  Nyt ei ole pönttötarvetta, mutta mitä voisi tehdä silkkiuikun pesän auttamiseksi? Kotijärveä säännöstellään, koska on Oulujärven ylävesiä. Nyt silkkiuikut ovat pesän teossa kortteikkoon aivan vesirajassa. Vesi nousee kuukaudessa n. puoli metriä, eli pesä jää veden alle!

  Yhtenä kesänä uikun pesä nousi veden mukana kortteikossa. Pesässä oli kaksi munaa ja pesä oli aika vaatimaton. Sitten tuli kovempi tuuli ja aallot hakkasivat pesän hajalle, munat meni veden mukana.

  Jos olisi luonnon mukainen järvi, niin nähtävästi ongelmia ei tulisi, koska tavallinen kevattulva laskisi kesän tullessa ja pesä jäisi tukevasti rannalle!

  puunhalaaja

  En keksi muuta kuin sen että koettaa vaikuttaa säännöstelyyn. En löytänyt nopealla googlauksella sellaista infoa, että silkkiuikku voisi hyötyä pesimälautoista samaan tapaan kuin vaikka kaakkuri.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 55)