Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 82)
  • Linnunpöntöt

    Merkitty: 

    Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

    Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

    Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

    Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

     

  • Puu Hastelija

    Mitä olen huomannut, niin nuo pesät on niin huonosti ankkuroitu, että liikkuvat kuin koho siimassa, jota ei ole kunnolla lukittu. Uskoisin pesän jäämisen kuivalle maalle olevan huonompi juttu (pedot) kuin vedenpinnan nousemisen. Jos vuorokautinen veden korkeuden muutos on todella suuri tai pesä on lähes avoveden rajassa, niin pesän kestävyys on koitoksella. On nätisti sanottuna kevytrakenteinen ja ilmeisesti jatkyvan korjailun kohteena.

    harrastelija harrastelija

    Vaikeaa on silkkiuikun elämä ja lisääntyminen säännöstellyissä vesissä!  Laskin, että reitin varrella on ennen merta 10 voimalaisosta. Oulujärven altaassa ja varsinkin ylävesillä veden korkeudet vaihtelee kovasti.

    Ajattelin jotenkin tukea pesän alustaa, ettei se hajoa, mutta sallisi kellutuksen? Saattaa kyllä olla, että uikut häiriintyvät, koska rannalle mennessä n. 30 metrin päähän uikuista alkaa melkoinen kurnutus!

    Gla Gla

    Nostanpa tämän ylös, kun tuo (talvi)ruokintaviestiketju vähitellen lakkaa olemasta ajankohtainen.

    Joka vuosi kevät yllättää metsänomistajan. Aihe tulee mieleen vasta kun kelit lämpiää ja linnut jo pönttöjä tutkivat. Mutta nyt on laudat liiteristä kaivettu esiin ja viikonloppuna tarkoitus muutama uusi pöntö naputella kasaan. Tällä kertaa painopiste muissa kuin talitiaisen ja kirjosiepon pöntöissä. Birdlifen ohjeet varmaan virikkeitä siihen tarjoaa.

    Montako pönttöä Kerttusella on ripustettuna?

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    No mutta Gla, kiitos kysymästä. Suukkoja!

    Nyt on uudisrintamalla hiljaisempaa, 5 uutta ja ehkä 10 peruskunnostusta vanhemmasta päästä. Luomuun olen satsannut eli niihin tekopökkelöihin.

    Laskenta on suuntaa-antava. Aloitetaan huonommasta päästä.

    1. Perämeettässä ”satoja” ha keskisuomessa. Ei yhtään kappaletta. Joskin luomua (pökkelöitä)  alkaa olla jo 1/3 alasta. Niitä onkin siitten jossain kohtaa useampia aarillaan. Sinne on usein niin paljon muutakin kantamista, että ei tule ekana laatikot mieleen.

    2. Pari saarta >3ha jokainen, vähän etelämpänä. Joka hehtaarilla yli 10 pönttöä. Noissakin luomua aika riittävästi, vähemmätkin tekopöntöt saattaisi riittää. Se, että niiden reviiri olisi niin pieni että tiheään ei saa laittaa niin en usko, saattaa olla 7m väliä ja molemmissa näennäisen sopuisat pesueet. Noissa saarissa telkille omansa. Yhdessä saaressa ilman aputoimia mm. kalasääksi.

    3. Pihapiiri ja lähimettä. Piha täynnä, lähimettä teiden ja polkujen vierustoja mukaillen ehkä 5/ha. Kaikki huolletttu, vain alle 5%:ssa poikasraatoja/hometta/mätää tms. erityismoskaa. Useimmat pienellä korjauksella ts. teräsharjalla ja akkuporakone/ruuvit taas kovassa iskussa.

    Kiipijöille ym. on omansa, ei tuloksia ainakaan vielä. Lepakoille riittää ihmisrakennuksia ilman erityistoimia. Aika suppea lajivalikoima on, tosin en ole varsinainen bongarikaan.

    Onko sinun taktiikka ollut toimiva ja riittävä?

    Kerttuli (en muista miten se sydän meni tällä läppärillä kun ei ANSI/ASCII-koodi ole niin selkäytimessä)

     

     

     

    oksapuu

    Ressulla onkin 1. jne… HCV-metsää…

    Tuohon kotipalstalle joku ystävällinen naapuri käy pönttöjä ripustamassa. Varmaan sama joka on kulmakunnan tukkikuusikoihin ilmoittanut liito oravan,,,

    Saaretkin itsellä niin pieniä ettei niissä pesi kuin lokkeja ja tiiroja. Kalasääksen pesää ei ole mutta kävisikö vaihtariksi kotkanpesä?

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Noista HCV:stä kun en tiedä. En kuulu mihinkään yhdistykseen, ml. nuo, luultavasti joku sertifikaatti.

    Juu, kotkanpesä on varmaan hieno! Niin kauan kuin ei poromiesten silmiin osu.

    Ja edelleen juu. Noita liito-orva -ilmoituksia  ja niiden kautta suojeluja olen kuullut nyt n. 20 vuotta. Yhtään todennettua keissiä en ole kuullut, kolmen maakunnan alueelta. Paitsi joku rakentamisviivästys jossain Vantaalla.

    Vähän samaan tapaan kun taannoin nautaeläntein hoitajat kertoi että ojan pientareelle heitetyt tölkit tappaa massoittain nautoja. Sitten kun eläinklääkärit laittoi kyselyringin pystyyn niin koko Suomesta ei löytynytkään yhtään tapausta. Ja kerrottinhan taannoin miten järvien jäille ajettiin joka pitäjässä kevättalvella karjanlantaa kuormittain jokaisännän toimesta. Ei kai tuommoinen voi edes olla totta.

    Voitaisiinko tässä kohtaa pysyä kuitenkin aiheessa. Se on otsikon mukaan linnunpöntöt.

    Paljonko olet laitellut pönttöjä okaspuuhun? Onko monimuotoisuus laajemmin sulla kovassa huudossa? Minkä verran eri kyspsyysasteissa olevia pökkelöitä ja muuta lahopuuta löytyy?

    Siitä tuossa lintukantojen hoitamisessa on puuntuottajan kannalta kai kysymys. Se on aika laajalti tiedossa, tosin muutamat marginaaliryhmät taitaa asian periaattellisista syistä kieltää. Ns. Mikko Kärnä yliopiston ruokalassa-ilmiö.

    (sydän) Kerttu

    oksapuu

    Noh, HCV ei ole mikään serti. Yhtiöt ei vaan osta sieltä puuta, kvg…

    Pari yksityistä suojelualuetta on ja yksi ympäristötukisopimus. Enempää en tee kun ne vapaaehtoiset näyttää siirtyvän pika-pikaa pakkosuojeluun…

    Yksi tuttu kaivoi lehmänmahasta silppurin läpi ajetun oluttölkin, ei mitään huuhaata. Sen pönttöhomman olen pyytämättä ja yllättäen ulkoistanut…

    puunhalaaja

    Tää menee vähän ohi, mutta menköön. Eli jos mahdollista niin kannattaa askarrella risukasoja. Esim. Peukaloinen on niistä innoissaan, katselin aamulla kun se tutki yhtä kasaa pihan laidalla. Ja sitten on ne tiheiköt. Niiden ei tarvi tosiaan olla isoja. Muutamia lähekkäin kasvavia kuusia siellä täällä, linnut tykkää.

    Rane

    ”Voitaisiinko tässä kohtaa pysyä kuitenkin aiheessa. Se on otsikon mukaan linnunpöntöt.”

    ”Ns.Mikko Kärnä yliopiston ruokalassa ilmiö.”

    Kerttuli ei näköjään voi itselleen mitään.

    Visakallo Visakallo

    Kerttu kieltämättä yritti tällä kertaa kovasti, mutta paljasti jälleen todellisen karvansa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 82)