Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 82)
 • Linnunpöntöt

  Merkitty: 

  Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

  Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

  Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

  Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

   

 • Gla

  Taas alkaa olla aika huoltaa pöntöt. Itsellä uusia tulossa viisi kpl. Yksi pöllönpönttö, kaksi kottaraiselle ja kaksi sinitiaisen mitoilla.

  Metsästä löytyi pöllönpönttö, josta ei ollut tietoa. Täytyy tutkia tarkemmin, onko ollut käytössä.

  Nostokoukku

  Hömö- ja töyhtötiainen ovat niin omapäisiä, että haluavat itse kovertaa pesäkolonsa. Niitä voi yrittää ”huijata” siten, että täyttää tavallisen niille sopivilla mitoilla tehdyn pöntön sahanpurulla tai lahopuun silpulla.

  KeMeRat

  Luomupönttöjä ajattelin tehdä muutaman moottorisahalla veistelemällä.

  Gla

  Pari vuotta on ollut puusilpulla täytetty sinitiaisen pönttö, muttei ole kelvannut. Taidan tyhjentää tänä keväänä.

  Puuki

  Olen levittänyt muutamia puolilahoja koivupöllejä ympäri metsiä pusikoihin. Koivun tuoheen voi tehdä puukolla rei’än pesäkoloa varten hömö-ja töyhtötiaiselle.  ”Luomutyvilahoja” koivuja on myös tosin paikoin pystyssä tikankoloja täynnä.

  Gla

  Itse olen muutaman vuoden ajan jättänyt n. 1,5 metrisiä kantoja toisaalta hyönteisille, toisaalta hömpän kolopuiksi. Vielä eivät taida olla lahonneet tarpeeksi, mutta lähivuosina alkaa raaka-ainetta olla tarjolla.

  Pystyyn kuolleista lehtipuista tosiaan näkee, että tarpeeseen menevät.

  isaskar keturi

  Vanha sanonta ”Hullu pökkelöä pukkaa, pökkelö hullun tappaa.” saa nykyaikana uuden mutta edelleen tärkeän ja ajankohtaisen sisällön: pökkelöiden tuhoaminen voi tuhota mahdollisuudetta harjoittaa tätä elinkeinoa.

  Rane

  Ranen metsissä on jotain kymmenkunta linnunpönttöä.Itse en ole yhtään laittanut eikä kukaan ole lupia kysynyt.

  leku

  Just valmistu kevään pönttöerä, melkein 150 kpl, vielä kun kaikki saisi metsään..

  alkaa olla näiden jälkeen olla  pönttöjä 2 kpl /ha… päälle kymmenkunta tekopesää

  Puuhastelija

  Meillä lienee parikymmentä pönttöä metsissä mitä on tullut lähivuosina laitettua. Pikkulinnun, pöllön ja telkänpönttöjä. Tuo puhdistushomma on toistaiseksi jäänyt tekemättä laiskuuden ja saamattomuuden vuoksi. Toisaalta olen myös miettinyt, että luonnonkelopesissä saattavat linnut pesiä jopa vuosikymmeniä (oma mutuarvaus) eikä niitä kukaan puhdista. Niin kysymys kuuluu, että kuinka tarpeellista on tuo pönttöön tyhjennys?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 82)