Keskustelut Luonto Linnunpöntöt

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 82)
  • Linnunpöntöt

    Merkitty: 

    Jossain viestiketjussa oli puhe pöntöistä, mutta aihe on oman otsikon arvoinen.

    Oletko Planter saanut puukiipijää pönttöön pesimään? Kuvastasi tuli mieleeni oma yritys jostain vuosien takaa, joka ei onnistunut. Kolmion mallisessa pöntössä saattoi sisätila jäädä kovin pieneksi, kun puun kaarevuuskin sitä vielä supistaa. Kun Birdlifen sivuilla on mitat ja samassa yhteydessä mainittu, että tuo voi olla myös nelikulmainen, se voisi olla hyvä sellaisena tuo tehdä.

    Asia, jota en ole tullut ajatelleeksi on maininta hömötiaisen pöntöstä. Sahanpurua tms. tavaraa vain pohjalle.

    Sitten tietysti vielä insinöörimäinen lähestysmistapa asiaan. Paljonko pönttöjä löytyy metsätalouden harjoittajalta? Itselläni on 1 kpl/3 ha. Ei varmaan vielä kovin hyvin kompensoi hoidetun talousmetsän pesäpaikkojen hävikkiä verrattuna luontaiseen metsään. Jos siis vaikka vertaa asiaa esim. vesivoimaloiden velvoitteisiin kalojen istutusten suhteen.

     

  • Metsuri motokuski

    Kyllä tuo puhdistus olisi hyvä tehdä. Usein vanhassa pesämateriaalissa asustelee kirppuja ja loisia jotka sitten iskevät poikasten kimppuun. Minusta pöntöt kannattaisi tyhjentää jo syksyllä tai viimeistään pakkasten aikaan että loiset tuhoutuvat pakkasessa.

    Tomperi

    Kanahaukalle tehtyihin pesiin, pesäpohjiin  ovat myös kanahaukat pesineet.  Huomionarvoista on se, että niissä olevat poikaset pääsääntöisesti myös rengastetaan,  se huomio on tehty että niissä on merkittävästi vähemmän lentoon selvinneitä poikasia kuin itse linnun tekemissä pesissä.  Elikkä ympäristön olisi hyvä olla lajityypillisesti sopiva, ravintoa ja suojaa jne…

    Nostokoukku

    Loiset ja kirput kestävät yllättävän hyvin pakkasta, varsinkin jos pöntössä on vanhat pesäainekset jäljellä. Kannattaa tyhjentää jo syksyllä ja polttaa vanhat ainekset.

    Gla Gla

    Joskus on talvella sotkettu syksyllä putsatut pöntöt sihen kuntoon, että putsaan ne nykyään keväällä.

    Gla Gla

    Ylen Areenasta sattui soimaan Juha Laaksosen luontoretki ”Linnunpönttö moottorisahalla minuutissa”. Malli ei selvinnyt radiosta, mutta google kertoi sen nopeasti. Teuvo Hakkarainen näyttää mallia moottorisahan käsittelystä. Ei ehkä ihan kaikkiin yksityiskohtiin kannata takertua, Teuvon silmät ja korvat ovat hänen omiaan. Mutta kieltämättä tuotekehitystä voi tässäkin valmistusprosessissa tehdä, kun vertaa perinteisen lautapöntön valmistukseen.

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nain-syntyy-linnunpontto-parissa-minuutissa-tarvitaan-vain-teuvo-hakkarainen-ja-moottorisaha/6414420#gs.5wsa8f

     

    Gla Gla

    Vähän asiallisemman näköistä työskentelyä samasta aiheesta:

    https://www.is.fi/asuminen/art-2000001169207.html

     

    Apli

    <p>Keväällä vai syksyllä pönttöjen puhdistus? </p>

    arto arto

    Keväällä  Eräs tuttu sai myyräkuumeen pönttöjä pudistaessa ja menetti henkensä. Eli kannattaa olla varovainen ei ainakaan hengittää pölyjä.

    Kalle Kehveli

    Keväällä  Eräs tuttu sai myyräkuumeen pönttöjä pudistaessa ja menetti henkensä. Eli kannattaa olla varovainen ei ainakaan hengittää pölyjä.

    Ei mitään pönttöjen puhdistusta tarvita. Kyllä linnut hoitaa pesäkolonsa itse. On se tuo ihminen ihme veitikka…

    Gla Gla

    Myyräkuumeen lähteen varmistuminen linnunpönttöön on tietysti enemmän kuin epävarmaa, mutta tietenkin pölyjen hengitystä pitää varoa.

    Puhdistus on samanlainen ikuisuusaihe kuin vaikka nasta/kitkarengaskeskustelu.

    Itse tuossa edellä jo perustelin, miksi putsaan pöntöt keväällä. Tietysti putsaamaton pönttö voi kelvata ja usein kelpaakin linnuille. Jos pönttö on niin siivottomassa kunnossa, ettei se kelpaa, tämän isompaa vahinkoa ei synny. Mutta pöntön omistaja ei myöskään tiedä, missä kunnossa pönttö on. Sehän voi olla vaikka puolillaan jätöksiä ja loput täyttyy kuolleista myyristä. Turha sellaista pönttöä on puussa roikottaa.

    Jos hifistellä haluaa, kuivan ja siistin pesän voi jättää paikoilleen, mutta muuten putsata. Joskus pöntön pohja on saanut kosteutta, jolloin pesämateriaalien poisto on hyvä asia lähinnä pöntön säilyvyyden kannalta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 82)