Keskustelut Tekniikka Lisää kaivoksia Suomeen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
  • Lisää kaivoksia Suomeen

    Suomi on pinta-alaltaan suuri ja hyvin harvaan asuttu maa, jonka maaseutu on jo muuttunut tai muuttumassa käytännössä lähes asumattomaksi. Tämän takia kaikkien luonnonvarojen hyödyntäminen soveltuu maallemme erittäin hyvin. Kaivostoiminta on niistä yksi. Se on kansainvälisesti säilyvä ja kasvava ala, jota tullaan harjoittamaan niin kauan kuin maapallolla on ihmisiä. Kaivosalan tahallisen syyllistämisen ja uhkakuvien luomisen lopettaminen on uuden hallituksemme tärkeimpiä tehtäviä.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sopii kyllä, jos kaivoslaki uudistetaan niin että maanomistajalle varmistetaan kohtuullinen korvaus voitoista, ja toisekseen valvonnan kustannuksia  ja ympäristöhaittojen siivousta ei ulkoisteta yhteiskunnalle.

    mehtäukko

    En ymmärrä jonkin kaivosoikeuden voivan ohittaa omistusoikeuden. Sosialisointia pahimmillaan. Ja korvaukset mo:lle valtauksista sikamaista määräysvaltaa ja rosvousta.

    Mitä on kostunut valtio ylikansallisten kaivospuljujen ryöstöretkistä? Muutettavaa olisi paljonkin ja sen jälkeen kun arvostus on kohdillaan, kuokka turpeeseen.

    Lenkopetäjä

    Ulkomaiset yritykset kuorii kermat päältä ja miljoonia maksavat vesienpuhistukset ja maisemoinnit jää veronmaksajien kontolle.ei kiitos

    Metsänmies

    Nuo ulkomiset yritykset tuovat myös tuhansia työpaikkoja Suomeen. Tietysti olisi toivottavaa, että toimijat löytyisivät kotimaasta. Ammattitaito ei vaan taida riittää, kuten Talvivaara sen osoitti.

    Metsänmies

    A. Jalkanen”Sopii kyllä, jos kaivoslaki uudistetaan niin että maanomistajalle varmistetaan kohtuullinen korvaus voitoista, ja toisekseen valvonnan kustannuksia  ja ympäristöhaittojen siivousta ei ulkoisteta yhteiskunnalle”. Miksi maanomistajan pitäisi saada korvaus voitosta? Miten syvälle maaperään maanomistajan omistusoikeus yltää. Maanomistajallehan maksetaan korvaus maista, jotka joutuvat kaivostoiminnan piiriin. Pitäisikö maanomistajalle maksaa korvaus myös ilmatilan käytöstä, kun lentokone lentää hänen maansa kohdalla?

    Aimo Jortikka

    Joo kyllä pitäisi louhintakorvausta nostaa 0,15 prosentista vähintään kymmenkertaiseksi. Esim jos mineraalin arvo on 10 miljardia, saisi maanomistaja 150 miljoonaa

    Metsuri motokuski

    Eihän maanomistajalla ole mitään oikeutta kaivoksen tuottoon jos ei ole yrityksen osakas. Avokaivosten maapohjat  siirtyvät kaivosyhtiön omaisuudeksi normaalin ostomenettelyn kautta. Muutoin olen kyllä sitä mieltä että meidän kaivoslakiin voisi tehdä korjauksia ainakin siltä osin että jätteiden hoito sekä kaivoksen lopettamistoimiin pitäisi saada varoja jo kaivoksen aloitusluvan saatuaan. Kittilässä taitaa nyt olla sellainen tilanne että entinen omistaja on työntänyt tyhjennettyihin tunneleihin kaikkea kaatopaikka roinaa jotka nykyinen kaivoksen omistaja ei aio siivota kun se ei ole heidän omistuksen aikaan syntynyt.

    Toinen ongelma voisi olla noiden maapohjien lunastaminen. Nythän kaivos voi lunastaa maapohjan käypäseen hintaan vaikka maapohjan omistaja ei sitä halua myydä. Ihan samoin kun tien ja voimalinjan alta voidaan maapohja lunastaa ilman maanomistajan suostumusta. Tien ja voimalinjan lunastuksen ymmärtää, mutta jos yksi ammattihaara saa tällaisen edun niin onhan se syrjivä.

    Se miksi Suomessa ei ole varaa kaivosten tekoon niin johtunee ihan puhtaasta rahasta. Kenelläkään ei ole selalisia rahoja joilla kaivosten aloitukseen riittäisi varoja. Talivaara sen yritti mutta kun homma saatiin tuottotasolle niin toimintaa pyörittävät rahat loppuivat. Valtio tuli sitten apuun veronmaksajien rahoilla. Samoin Outokumpu on valtion firma joka on saanut pääoman aikoinaan verovaroista, jolla kaivokset on saatu pyörimään.

    Aimo Jortikka

    louhintakorvaus 0,15% on ollut laissa vuodesta 2011.

    ”Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomelan mukaan louhintakorvaukset kuulostavat pieniltä, mutta jos kaivostoiminta jatkuu pitkään, summat nousevat merkittäviksi. Euromääristä on vaikea puhua, koska Suomela ei tunne tapauksia, joissa louhintakorvauksia olisi vahvistettu vuoden 2011 kaivoslain jälkeen. Sitä ennen korvausten määrää ei määritelty laissa.”

    metsänkasvattaja

    ulkomaisia kaivosyrityksiä  ei  pitäisi  päästää  ollenkaan  louhimaan  kansallisomaisuutta  sama  kun  antaisimme  metsähakkuut  ulkolaisille  suuryrityksille   siinä  kävisi  samanlailla  kuin  kaivostoiminnalle  eli  jätetään  jälkityöt  veronmaksajille

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos maanomistaja myy maan kaivokselle hyvään hintaan, sekin on ok. Vaihtoehtona voisi olla nimellinen korvaus maasta plus osuus voitoista tai osakkeita. Kaivosyhtiöt ovat yleensä ulkomaisia, joten jotenkin pitäisi varmistaa, että valtiokin saisi omansa. Pitäisikö louhintakorvaus tai osa siitä mennä veroluonteisena maksuna valtiolle – en tiedä, mutta mietin vaihtoehtoja.

    Kuriositeettina: maat saavat korvausta siitä, että lentokoneet lentävät niiden ilmatilan kautta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)