Keskustelut Metsänhoito Lumitilanne!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
 • Lumitilanne!

  Ei kai ole ihan viime vuosina ollut näin suuria eroja lumitilanteessa?

  Meillä täällä lännessä ollaan vielä nollan ja ”mitä sattuu” välillä, Itä- ja Pohjois-Suomessa laajasti yli puoli metriä.

  Mites luotettavana noita mittauksia yleensä pidätte? Meillä on nyt ollut todellisuudessa ja mittauksissa minimaalisesti lunta, eli mittaukset ovat olleet luotettavia.

  Tapanimyrskyn jälkeisenä talvena mittaukset näyttivät koko talven alle 20 cm. Minä mittasin 20 km mittauspisteestä, ojan yli kaatuneen rungon päältäkin 48 cm. Eli mittaukset olivat ainakin sinä talvena yhtä tyhjän kanssa. Vastaavia tilanteita on ollut muulloinkin, ei ehkä noin kärjistettyinä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 • Visakallo Visakallo

  Virallisia mittauspisteitä on vähennetty, mitä niitä oli joskus ”hyvään aikaan”. Tein säähavaintoja Ilmatieteen laitokselle yli kolmekymmentä vuotta, ja loppuvaiheessa havaintoasemia karsittiin reilulla kädellä. Sinällään en pidä ihmeenä, vaikka 20 km matkalla noin suuri ero lumipeitteessä olisikin. On vain paikkoja, johon sataa enemmän lunta kuin ympäristöön. Esim. Viron Otepäässä on monesti aikaisemmin hiihtokelit kuin täällä lähes 500 km pohjoisemmassa Päijät-Hämeessä, vaikka ollaan suunnilleen samalla korkeudella merenpinnasta ja yhtä kaukana merestä.

  Jätkä

  Kyllähän lumen määrä vaihtelee pienelläkin etäisyydellä. Toki jos mittaus tehdään aina samasta paikasta ja samalla tavalla, se pitkässä juoksussa on luotettava. Meillä näkyy olevan reilu 20 senttiä.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Meillä silloin luotettava kun lunta todellisuudessa vähän, mutta Ilmatieteen laitoksen mittari ei ainakaan täällä pysty huomaamaan isompia lumimääriä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  lastunraapija

  Metsäkävely 130 metriä vei 20 minuuttia, kun meni rauhallista tahtia varoen hikeentymistä, Pohjois-Savossa. Lunta yli polvien, kun tuuli puhaltaa lumia pois jäältä ja se laskeutuu sitten rantametsään. Siltikin edelleen hieman tavallista vähemmän lunta tilaston mukaan.

  Nimetön

  Noin 100 mittauspistettä Ilmatieteenlaitoksella suomessa. Ilmatieteenlaitoski tunnustaa että kuivalumi tuulisenapäivänä on vaikia mitata.  Ultraäänellä nykyään pääasiassa mitataan lumen syvyys. Yhtä mittauspistettä olen muutamankerran käynyt katsomassa ja matto jonka päältä ultra lumen syvyyttä mittas oli aika suojanen paikka, pitkän heinän ympäröimä.

  Sää aseman huoltajaa kerran puhuttelin ja moitein että likellä oleva metsä suojaa tuulen mittausta eikä mittaus tuloksesta tule todenmukana, totes vaan siihen että se on hyvä kun mittauspisteitä on erilaisissa paikoissa niin asemien keskiarvo on sitte hyvä.

  Visakallo Visakallo

  Olin tänään kuusentaimikossa raivuulla lähellä järven rantaa. Lunta oli 10-15 cm. Katsoin vanhoja säähavaintokirjoja. Kyllähän sitä lunta oli vielä 70-80-luvulla aika paljon enemmän kuin nykyisin. Maaliskuulla oli jopa yli metri joinakin talvina. Näin vähän ei ollut kuin yhtenä talvena 70-luvun alussa.

   

  Kalle Kehveli

  Lunta sen verran ettei traktorilla pääse mihinkään…kevättä odotellaan, parin kuukauden päästä taas pääsee metsään, muutenkin kuin kelkalla.

  tamperelainen tamperelainen

  Ainakin nuo I-laitoksen lumikartat aika tarkkoja.Hakkuumiehen pitäisi vielä tietää onko puusto luminen vaiko ei.Nykyään varusteet niin hyviä,että puissa roikkuva lumi ei paljon haittaa.Muistan kun 50-60 luvuilla kotonakin  tarkkailtiin puuston lumikuormaa,silloin oli myös niin paljon lunta ,että puun tyvet lapioitiin lumesta puhtaaksi tai sitten tehtiin 1/2 metrin kantoja

  jees h-valta

  Lunta ei varmaan tämän viikon jälkeen ollenkaan. Nyt ehkä aukkokohdissa kymmenen senttiä.

  Rane2

  Kysyin juuri yhdeltä Ristijärveläiseltä tilannetta ja sanoi siellä olevan yli 80 cm.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)