Keskustelut Metsänhoito Lumitilanne!

Esillä 5 vastausta, 21 - 25 (kaikkiaan 25)
 • Lumitilanne!

  Ei kai ole ihan viime vuosina ollut näin suuria eroja lumitilanteessa?

  Meillä täällä lännessä ollaan vielä nollan ja ”mitä sattuu” välillä, Itä- ja Pohjois-Suomessa laajasti yli puoli metriä.

  Mites luotettavana noita mittauksia yleensä pidätte? Meillä on nyt ollut todellisuudessa ja mittauksissa minimaalisesti lunta, eli mittaukset ovat olleet luotettavia.

  Tapanimyrskyn jälkeisenä talvena mittaukset näyttivät koko talven alle 20 cm. Minä mittasin 20 km mittauspisteestä, ojan yli kaatuneen rungon päältäkin 48 cm. Eli mittaukset olivat ainakin sinä talvena yhtä tyhjän kanssa. Vastaavia tilanteita on ollut muulloinkin, ei ehkä noin kärjistettyinä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 • Korpituvan Taneli

  Tuo korkeuden vaikutus tuli takavuosina todettua konkreettisesti.

  Oli oikein rehellinen talvinen vesisade. Lähdin käymään paikassa joka on linnuntietä noin kymmenen kilometrin päässä, noin 25 m korkeammalla. Matkalla sade muuttui rännäksi ja lumeksi. Perillä satoi kuivaa pakkaslunta. Palasin saman tien ja ja lähtöpaikassa oli edelleen vesisade.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Tanelin olisi sitten vain pitänyt kiivetä korkeaan puuhun niin se lumisade olisi löytynyt sen latvuskorkeudelta. Maanpinnalla on ollut kyllä poikkeuksellisen lämmin kerros. Toki siirtymämatkakin on jo pikkaisen voinut vaikuttaa.

  Jätkä

  Siellähän se lumisade roikkuu 25 metriä korkealla ja odottaa Tanelia? Toiminta olisi lähinnä Jeessiltä odotettavissa olevaa.

  metsä-masa

  Väli-Suomessa, Ylä-Karjalassa on tänä talvena normaalia hieman vähemmän lunta, tosin kahden suuren suven painama 60:n sentin molemmin puolin. Vedenjakaja alueet Kainuun ja Savon rajoilla on lumen määrä nyt  vajaassa metsissä.

  Yleensä menneinä vuosina on ollut maaliskuun puolivälissä vedenjakaja alueilla lunta toista metriä. Kymmenen vuotta sitten hakkuutyömaat seisahtui viikoksi koska moton kulku oli vaikeaa vaaramaisemissa ja kouran vienti tyvelle oikeaan katkaisukohtaan oli mahdotonta.

  Visakallo

  Kotipaikassa tuli vielä 80-luvulla harjoitettua maataloutta. Meinasihan siinä keväisin vähän surku tulla, kun kotona 140-150 metriä merenpinnasta saattoi olla vielä pellon reunoilla lunta, kun samaan aikaan 50 metriä alenpana 20 km päässä kirkonkylällä oli kylvöt jo oraalla!

Esillä 5 vastausta, 21 - 25 (kaikkiaan 25)