Keskustelut Luonto Luontokato?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
 • Luontokato?

  Mitä tarkoittaa luontokato? Valistakaa tällaista yksinkertaista metsäekologia ja metsien ympäristönsuojelun pioneeria, mitä tarkoittaa luontokato? Onko se vaan joku hämyinen korvike sille, kun Suomessa ei voida panikoida metsäkadosta, josta ilmastokokouksessa päätettiin, niin pitäähän meillä olla joku kato, ettei olla muita huonompia.

  Onko luontokadolle mitään kunnollisia määritelmiä? Vai tarkoittaako se vain sitä, että kun ikkunasta ei näy sama näkymä kuin 50 vuotta sitten, niin luonto on kadonnut? Tämähän on se ”luonnonsuojelijoiden” agenda – kaikki pitää pysyä hinnalla millä tahansa muuttumattomana.

 • Visakallo Visakallo

  A.Jalkanen: ”Kasvaahan se kuusen taimi vähän nopeammin koivikon tai koivu-mäntysekametsän alla.”

  Tuo oli kyllä minulle aivan uutta tietoa!

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Huomaa Visakallo konteksti. Kommenttini liittyi suorittavan edellä olevaan kommenttiin: pulitoistametrinen kuusentaimi jatkuvan kasvatuksen kohteilla aloittaa varsinaisen kasvunsa vasta kuusissakymmenissä

  Kuusen taimen kasvu riippuu tietenkin siitä mitä lajia sitä suuremmat puut ovat ja kuinka tiheässä niitä on eli kuinka paljon ne varjostavat. Parhaiten kasvaa tietenkin jalostettu kuusentaimi avohakkuualueella mättäässä.

  hemputtaja

  Kuten nim.merkk. <b>Tilley</b> toteaa, ei Pukkala ole niitä, joita vastuuntuntoisen median pitäisi haastatella. Haistattelu kyllä sopisi.

  Mitä tulee tuohon käsitteeseen ”<b>luontokato</b>” on se yksi viherkansan propagandan mielitermeistä. Kuten muistakin mielitermeistään todisteet yleensä puuttuvat. Vahvoja mieliopiteitä kyllä löytyy.

  Luontokatoa ei Suomesta löydy, ellei salaojituksen viemiä ojanpenkkoja lasketa. Yleensäkin ihminen on aika huono luonnon ”kadottaja”. Luonto kun tuppaa vain muuttumaan toiseksi. Esim. Saharaksi, joka on luontoa sekin.

  Yksi paha kato on kyllä menossa ja sillä voi olla varsin kurjat seuraukset. EU:n pitäisi toimia äkkiä. Hiljan suomalaiset tutkijat huomasivat, että kimalainen (vai oliko tuo mehiläinen) menettää suunnistuskykynsä suositun torjunta-aineen vuoksi. Ilmiöön ei paljon tuota ainetta tarvittu.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Pekka Länsman kiteyttää Hesarissa aika pistämättömästi Jussi Uusivuoren mielipiteen kommenteissa! (www.hs.fi/mielipide/art-2000008409802.html)

  Luettuani presidentti Niinistön puhetta arvioivia juttuja (Jukka Huusko HS 3.11.2021, Timp Pukkala HS 14.11.2021 ja Jussi Uusivuori HS 18.11.2021) ja artikkeleita seuranneiden keskustelujen kommentteja tein luettelon asioista, jotka Niinistön Niinistön olisi pitänyt sanoa, jotta puhe olisi ollut hyväksyttävä.

  Niinistön olisi olisi pitänyt kertoa, että
  a) Suomessa puuston kokonaistilavuuden kasvu ei ole parempi kuin missään muuallakaan,
  b) Suomen metsäluonnossa asiat ovat huonosti,
  c) Suomi ei ole positiivinen esimerkki,
  d) Suomen metsäteollisuus on syy satojen metsälajien uhanalaisuuteen,
  e) Suomen korvet, lehdot ja kangasmetsät ovat uhanalaisia,
  f) Suomen suoluonnossa on pilattu valtavat alueet ja
  g) Suomen valtio osallistuu luonnontilaisten metsänrippeiden hävittämiseen.

  Lisäksi presidentin puheessa olisi pitänyt olla yksityiskohtia ja negatiivissävyisiä tunnekuvia, kuten
  h) Suomen metsät ovat puupeltoja,
  i) Metsien salaperäisyys on muutettu yksitoikkoisuudeksi,
  j) Suomessa metsien uudistaminen hoidetaan tekemällä kaivinkoneilla isoja kuoppia,
  k) Suomessa puut eivät ole oikeita puita vaan selluhöttöä,
  l) Suomi on osavastuussa Etelä-Amerikan metsätuhoista ja
  m) Suomen metsät ovat rumia, tylsiä, yksipuolisia ja hankalasti liikuttavia.

  Jännittävä valtion päämiehen puhe siitä olisikin tullut!

  Olisi kiinnostavaa tietää, kertoivatko muut kokouksessa puhuneet valtionjohtajat puheissaan tällaisia asioita omista maistaan? Mahdetaanko muiden maiden medioissa harjoittaa samanlaista kansallista itsensä vihaamista kuin meillä?

  Kun meillä ovat asiat näin käsittämättömän huonosti, on ihan pakko olla paljon maita, joissa asiat ovat paljon paremmin. Mitä ne ovat?

  Rane

  Olisko Brasilia?Siellä on paljon FSC-sertifioituja Eucalyptus-metsiä.Plussana luonnonsuojelijoilta ja alkuperäiskansalaisilta otetaan nirri pois.

  Veracel: FSC:n kuoleman sertifikaatti – Takku

  Tomperi

  Mielestäni luontokato näkyy parhaiten siinä kun kuuntelee ja lukee erästyskertomuksia menneiltä vuosilta, on lintukannat olemattomat  näinä päivinä, varsinkin riekko ja metso kannat etelä suomessa.

   

  Scientist Scientist

  Luonto muuttuu aina, enemmän tai vähemmän. Ajoi tässä lähellä erään peltoaukean ohi. Siellä oli samaan aikaan mm. iso joukko valkohäntäpeuroja, kymmenkunta joutsenta ja vielä matkalla näin metsäkauriinkin. Ei olisi ollut mahdollista 50 vuotta sitten.

  Puhutaan myös ilmiöstä/asiasta rewilding. Suomessa lähes kaikki suuremmat nisäkkäät (karhu, hirvi, ilves, ahma, näätä, saukko ym.) ovat lisääntyneet jos verrataan vaikka 1950-lukuun.

  Scientist Scientist

  Luontokadosta ja sen määritelmästä ollaan montaa mieltä, mutta tästä varmaan moni on samaa mieltä.

  Tampere päätti täyttää Näsijärveä 13 ha alan tunnelimurskeella . Tampereen johtavat puolueet kokoomus, SDP ja vihreät kaikki kannattivat järven täyttöä. Kannattivat aiemmin myös Näsipuistoon rakentamista.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Onko raadilla mielipiteitä Evon alueen kehittämisestä? Onko loppuviimeksi paljoakaan eroa onko alue kansallispuisto vai retkeilyalue? Etelä-Suomen vanhojen metsien suojelua se täydentää joka tapauksessa.

  Kaikkien harvinaisimpia ovat luonnonpuistot joissa yleisön liikkumista on rajoitettu. Evollakin osa alueesta voisi olla sellaista jossa sallittaisiin vain hirvieläinten ja haitallisten vieraslajien metsästys, ja muu liikkuminen olisi sallittu vain tutkijoille ja työntekijöille.

  mehtäukko

  ”…on lintukannat olemattomat  näinä päivinä..” Onkohan ihan niin?  tyhjästä väitetyn luontokadon vastapainona metsätieverkosto ulottuu joka puolelle ja maasturit on lähes jokaisen alla. On ylikin 300 m.iin yltävät tehokkaat pyssyt ja kaikenlainen rekvisiitta apuna.

  Ennen oli suomenpystykorva ja yksipiippuinen…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)