Keskustelut Luonto Luontokato?

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)
 • Luontokato?

  Mitä tarkoittaa luontokato? Valistakaa tällaista yksinkertaista metsäekologia ja metsien ympäristönsuojelun pioneeria, mitä tarkoittaa luontokato? Onko se vaan joku hämyinen korvike sille, kun Suomessa ei voida panikoida metsäkadosta, josta ilmastokokouksessa päätettiin, niin pitäähän meillä olla joku kato, ettei olla muita huonompia.

  Onko luontokadolle mitään kunnollisia määritelmiä? Vai tarkoittaako se vain sitä, että kun ikkunasta ei näy sama näkymä kuin 50 vuotta sitten, niin luonto on kadonnut? Tämähän on se ”luonnonsuojelijoiden” agenda – kaikki pitää pysyä hinnalla millä tahansa muuttumattomana.

 • Rukopiikki

  Itse en kehuisi. Lapissa on lintuja näkyny mitä itse liikkunu niin vähemmän mitä esim Oulun läänin alueella, missä ihan hyvästi, mutta parempi syksy oli omilla metsästysmailla esimerkiksi 2006. Mutta kun alueelliset vaihtelut ovat jo pienelläkin alueella suuria, niin tämä lintukannan kommentointi koskee tietysti vain omia havaintoja.

  Rukopiikki

  Suurimman vajauksen lintusaaliiseen tekee se, että mettikana eli riekko on nykyään tosi harvinainen. Se oli ennen näillä seuduin melkeinpä yleisin saalislintu. Kymmeniin vuosiin ei ole näkynyt enää talvella rantapajukoissa suuria riekkoparvia mikä oli ennen yleinen näky.

  Kurki

  Ei täälläkään riekkoja ole kuin nimeksi, mutta metsoja, teeriä ja pyitä pitkän kauden jälkeen taas runsaasti.

  Rukopiikki

  Pyyt ovat kyllä runsastuneet selvästi. Riekkokanta harmittaa kun se ei tunnu enää nousevan. Mutta aivan selvästi huomaa että varsinkin teeriä on enemmän kun Oulun läänin puolelle menee mitä Lapissa. Ja niinhän ne lintulaskennatkin näyttivät.

  Kalle Kehveli

  Petolinnut tappavat riekot, kun ne vaihtaa värinsä etelässä liian aikaisin. Lintuja täälläpäin huonosti, kun metsästys on muuttunut autometsästykseksi.

  Rukopiikki

  Kyllä se varmasti niin on, että petolinnut vievät ison osan kun lumen tulo viivästyy. Mutta riekot ovat vähentyneet pohjoisessakin. Tämmöisessä asiassa luulisi luonnonvalinnan korjaavan tilanteen nopeasti siten, että ne jotka vaihtavat väriä myöhemmin jäävät paremmin eloon ja yleistyvät. Saa nähdä. Metsähanhi on myös vähentynyt selvästi, eikä kanta näytä rauhoituksesta huolimatta lähtevän kasvuun. Mikähän lie syynä. Nuo tutut lammet, joilla oli ennen aina hanhipoikueet ovat olleet jo kauan tyhjiä ja vähemmän niitä näkyy muutollakin.

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)