Keskustelut Metsänhoito Männyn kylvöalan muokkaus

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
  • Männyn kylvöalan muokkaus

    Minulla pari karua  vierekkäistä runsaan hehtaarin laikkua männylle uudistettavaksi,Olen pähkäillyt muokkausmenetelmän kanssa.Aikaisemmin samalla palstalla hyvät kokemukset konekylvö + äestys.Eivät kuulemma nykyään tule pienille aloille äestämään,pitäisi tyytyä kaivurilaikutukseen ja sitten pitää kait itse kylvää käsin?

  • Pete

    Paksuturpeisen isovarpurämeen kääntömätästys ja käsinkylvö mättäille keväällä 2017 onnistu näköjään hyvin. Se kesä olikin sateinen. Nythän on vettä tullut joten olisi varmaan onnistunut tänäkin vuonna. Se on sitten eri asia kannattaako tällaisia aktiivisesti uudistaa…

    Kivennäismailla äes on kaivurilaikutukseen verrattuna yleensä parempi. Ja oma kokemus on, että kaivurilla jää herkemmin vaikeat paikat tekemättä. Ilmeisesti ympäripyöreän kiikkuminen kalliotöppyröillä ei tunnu kuskista mukavalta. Äes-kuskit ovat ammattilaisia eivätkä vähästä säikähdä.

     

    Jätkä

    Ainakaan karuille pohjille = CLT ja vastaavat, ei kannata sijoittaa juuri mitään. Vanhan metsäverotuksen aikaan ne olivat vielä verovapaita Kitu – ja joutomaita.

    Ainoa, mikä niissä kannattaa, on viidenkymmenen vuoden välein tehtävä määrämittahakkuu.

    Jos metsäänsä aikoo lannoittaa, se kannattaa tehdä paremmille metsätyypeille, mieluiten OMT:lle ja OMAT:lle., mutta vasta harvennuksen jälkeen.

    Pete

    Jätkä on väärässä. Parhaat (typpi) lannoituskohteet löytyy vt ja mt pohjilta. Karumman laidan mt (ja vt) kuusikot ovat ehkäpä parhaita. Myös hyväpuustoiset ct kankaat hyötyy typpilisästä selvästi. OMT:llä suhteellinen kasvunlisäys ei ole yhtä hyvä, mutta kohtuu tuloksen saa niilläkin. Booria tarvitaan mt ja omt pohjilla.

    Timppa

    ”Katumaan laidan mt (ja vt) kuusikot ovat ehkäpä parhaita. Myös hyväpuustoiset ct kankaat hyötyy typpilisästä selvästi.”

    Mukava lukea.  Katselin syksyllä tuollaista karumman laidan 53-vuotiasta kuusikkoa.   Näytti jotenkin alakuloiselta.  Helikopteri kävi äskettäin  pöllyttämässä sinne lisää typpeä ja vähän fosforiakin.  Saa nähdä miten ilme muuttuu.  Samanikäiselle kuivahkon kankaan männikölle sitten annettiin pelkkää typpeä.

    Näyttäisi, että nyt on todellakin menossa lannotteiden alekampanja.  Hinnat helikopterilevityksineen selvästi alle 400 euroa/ha, mitä tietysti auttaa vielä homman verovähennyskelpoisuus kerralla.

    Jätkä

    Pete. Jos sinä olet keksinyt jotain uutta, niin sehän pitää sitten tulostaa kaikkien näkyville ja hyödynnettäväksi. Tähän asti vaan on tutkimukset ja mittaukset osoittaneet, että kun lannoitus lisää kasvua n.20 %, niin se n. 20% on kuutioina paljon enemmän, kun se otetaan metsästä, joka kasvaa parikymmentä kuutiota vuodessa, kuin metsästä, joka kasvaa ennen lannoitusta pari kuutiota vuodessa.

    Valitan, jos olen saanut väärää infoa, mutta yleensä en ole sellaiseen lamgennut.

    Pete

    Tällä kertaa olet langennut väärään tietoon. En ole keksinyt mitään uutta. Tutkimukset ja mittaukset jo 80-luvulta kertovat yksiselitteisesti että paras vaste saadaan vt ja mt pohjien havupuustoissa.

    Jätkä

    Kuusikossa MT ja Männikössä VT Ja MT. Paremmissa vain kuusikoihin.

    Niin se vaan on CT:lle ja CLT:lle ei kannata mitään levitellä.

    Mikä tiedossa on väärää?

    Pete

    Tiedoissa ei ole NYT mitään isommin väärää. Aiemmin (klo18:16) julistit että omt olisi parasta pohjaa lannoitukselle. Se ”tieto” oli väärä ja sitä oikaisin.

    CT:tä(kin) on monenlaista, parhaimpia niistä voi ja kannattaa lannoittaa. Sekin tieto löytyy alan oppaista kuten vaikka Tapion taskukirjasta.

    pihkatappi pihkatappi

    Minkälaisen koron saat 400 euron lannoitukselle ct pohjalla? Olettaisin että 8 vuoden periodilla lannoitus tuottaa 8 lisämottia. Täytyy jo alkaa laskemaan, että kuitumotteja siirtyy lannoituksen avulla tukiksi runsaasti ja jokainen lannoitusmotti onkin 100 euron arvoinen. Eli yhden tukin puista tuleekin lannoituksen avulla kahden tukin puita, eli vähän sama kuin karuhkon kuusikon lannoituksessa. Tarkemmin kun ajattelee niin noinhan se tuossa juuri on, eli tukkiprosentti nousee esim 60 – > 80.

    4 hehtaaria lannoittelin tälle kesälle, oli juuri tuollaista karuhkoa kuusikkoa pieni osa. Itse ajoin säkit mkelkalla metsään ja taimivakan ja kauhan kanssa levitys. Se hyvä näin tehden on, että jos metsässä on vaikka parin aarin kohta johon ei kannata lannoitetta laittaa nin helppo ohittaa. Lannoite maksoi 150 euroa/ha ja aikaa tietysti meni varmaan lyhyt päivä hehtaarille kaikkinensa ja polttoainetta. Toisaalta ajoin kelkalla samalla siirrolla vajaan kymmenen mottia polttorankoja ja lannoitusreissuilta paluukuormana tuli rankakuorma kärryssä pihaan. Aina kun itse puuhastelee kustannuslakenta on haasteellista.

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)