Keskustelut Metsänhoito mänty-kuusisekametsän perustaminen

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)
  • mänty-kuusisekametsän perustaminen

    Meillä on aina välillä onnistunut niin, että perkausvaiheessa on joskus ollut mäntyjä jopa niin paljon, että on syntynyt lähes 50-50 puulajisuhde.

    Usein on kuitenkin käynyt niin, ettei sitä mäntyä olekaan ollut enää siinä vaiheessa riittävästi. Syynä joko männyn pieni taimimäärä ja/tai hirvet.

    Olen tänä kesänä varhaisperannut paria 5-6 vuotta sitten istutettua tuoreahkoa kuviota. (Siis poistanut kaiken lehtipuun ja hyvin varovaista havupuiden poistoa) Aika paljon löytyy männyntaimia, jotka vielä onnistuu pelastamaan koivujen varjosta.

    Siis näyttää välttämättömältä aikaistaa varhaisperkausta, jotta luotaisiin edellytykset riittävälle männyntaimistolle. Jatkossa pitää vielä tietenkin huolehtia syntyvän lehtipuuston uudelleen perkauksesta. Vähän työlästä, mutta toivon mukaan palkitsevaa.

    Onko lukijoilla kokemuksia?

  • jees h-valta

    En ole kääntömätästyksen kannalla. Kyllä hiukan kohollaan oleva eli viereen tiivistetty mätäs on omasta kokemuksestani ainakin näillä seuduilla juuri paras tapa. Juuri tuo irrotetun tavaran ”uinti” ei miellytä. Tämä kesä olisi tehnyt aika ikävän tempun taimille.

    jees h-valta

    Vielä lisäisin tuohon ketjun alkupään kertomaani mäntyjen ruskistumiseen. Tämä ex-metlalainen J-Rantala, nykyinen Metsä-Groupin metsänhoidon esimies antoi siitä kuvien perusteella lausunnon että olisi männyn tyvitervastauti alkanut levitä juuristossa.
    Tuo jopa tuntuu tosiaan olevan ärtsy leviämään. Eka kerran huomattuani laskin että puita oli pystyynkuollut noin kolmekymmentä.
    Tänään käydessäni niitä oli jo yli viisikymmentä. Mitähän siitäkin vielä tulee? Aikaa tuskin kulunut kuin reilu viikko.
    Jos koko kuvio menee alkaa olla jo melkoinen kasvutappiokin.
    Täysin puhdas männikkö.

    Pete

    Onko tuolla mäntykuviolla tehty harvennus touko-lokakuu välisenä aikana?

    jees h-valta

    Noin viisivuotta sitten. En kyllä muista yhtäkkiä varmaksi oliko sillä välillä mutta todennäköisesti. Siinä hakkuussa oli silloin hiukan surullinen erityispiire että motomies tuli opettelemaan aivan uuden Ponssen käytön sille kuviolle. Ja kolhuja tuli aivan liikaa.
    en aivan varma vaikuttaako siihen mitä nyt tapahtuu mutta käsittämättömän nopeasti alkaa tapahtua.

    jees h-valta

    Uskon kyllä määritykseen kun mitään rungoilla tapahtuvaa itikkaelämääkään ei näy. Tuo tauti tappaa ja totaalisesti puun.
    Ja näköjään nopeaan kun on siinä vaiheessa. Kesän märkyys varmasti auttanut asiaa.

    Pete

    Länsi-Suomessa on alettu tehdä kantokäsittelyä myös männiköiden kesähakkuissa vasta kolme vuotta sitten. Kantokäsittelyn tarpeellisuudesta myös Länsi-Suomessa oli kyllä tietoa jo reilun kymmenen vuoden ajan. ”Metsäklusterin” koneisto pyörii kuitenkin hitaasti ja tarpeelisiakaan uudistuksia ei saada nopeasti käytäntöön. Valitettava juttu tuo Jeesmiehen tyvitervasmännikkö. Kolhuilla ei tässä tapauksessa ole merkitystä. Männyn tyvitervas ja kuusen juurikääpä tarttuvat lähes pelkästään tuoreen kantopinnan kautta. Kuorivaurioihin iskee muut sienet.

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)