Keskustelut Metsänhoito Mäntyjen kasvu hiipuu

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 135 total)
 • Mäntyjen kasvu hiipuu

  Tagged: 

  Mäntyjen kasvu hiipuu:”Luke julkistaa raporttinsa metsien kasvun hiipumisen syistä keskiviikkona 21. joulukuuta. Selvityksessä käydään läpi niin säätilojen vaikutusta kuin hakkuidenkin roolia.”

  Näin kirjoitti tämän päivän Hesari, Suomen johtava metsälehti.

  Jään mielenkiinnolla odottamaan….

 • Tolopainen

  Ilmeisesti männiköt päässeet liian vahoiksi. Nehän ei paljon enää kasva sen jälkeen, kun muuttuvat tasalatvaisiksi. Luulisi metsiemme suurimman kasvun olevan kuusikoissa. Miksi niistä ei mainita mitään eikä koivuista.

  Visakallo

  Tämän päivän Helsingin Sanomissa on aiheesta harvinaisen asiallinen artikkeli. Siinä juuri mainitaan, että kasvun hidastuminen koskee vain pohjoisen männiköitä, jotka ovat nyt ohittaneet kiivaimman kasvuvaiheensa. Valtakunnassa kuusikot ja koivikot ovat edelleen lisänneet kasvuaan. Kotiaho ja kumppanit ovat olleet Kanadassa ympäristökokoustamassa, joten olemme saaneet hetken nauttia hieman rauhallisemmasta tiedottamisesta. Jos vanhat merkit yhtään paikkansa pitää, niin kyllä ne tuomiopäivän pasuunat taas kohta soivat täysillä!

  mehtäukko

  ”…Hesari, Suomen johtava metsälehti..”

  Onko tuo Tomperin provokatiivinen mielipide vai uskomus?

  Puuki

  Varsinkin Männiköissä  kasvun hiipumiseen vaikuttaa liikatiheys. Liki milj.ha rästiharvennuksia  tekemättä siellä.    Kun männiköiden  keski-ikä alkaa olla yli 60v, niin lahopuuksi on mennyt siinä vaiheessa jo paljon runkoja.   Käyttöpuun määrä vähenee silloin jatkuvasti suhteessa hoidettuihin metsiin.

  <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
  <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

  A.Jalkanen

  Ilmeisesti pohjoisessa ensin männyn alkukasvatuksessa ollaan liian tiheässä asennossa liian pitkään, ja sitten raapaistaan ensiharvennuksessa liikaa, kun kertymää ei muuten saada tarpeeksi. Vaikutus kertaantuu heikkona kasvuna koko kiertoajan kun latvus on pilalla. Lopuksi päätehakkuu keskenkasvuiseen metsään. Parempi tulos tulisi metsänhoitosuosituksia noudattaen.

  Ellei sitten pohjoisessa vaikuta jotkin muut syyt. Ainakin Hesarin jutussa oli tehty hakkuutähteiden poistoa männnikössä, mitä yleensä ei suositella.

  PS. Ei ole Hesarin lukijoiden tiedon taso ihan Metsälehden lukijoiden tasolla kommenteista päätellen.

  Visakallo

  Todennäköisesti mitään suurta draamaa ei tästäkään asiasta saada aikaiseksi  ainakaan silloin kun pysytään tosiasioissa, eli pohjoisen männiköiden ikäluokkajakautuma on nyt aivan luonnollista tietä pienentänyt niiden kasvua. Suomessakaan ei nyt auta muu, kuin alkaa ihan oikeasti pienentää hiilipäästöjä, eikä vain laskea metsien nielun varaan. Tämä on toki poliittisesti monin kerroin vaikeampaa, koska siinä joudutaan puuttumaan kaukaisten seutujen sijaista lähellä olevaan urbaaniin elämänmenoon.

  A.Jalkanen

  Aivan noin Visakallo. Mutta jos onkin niin että nuoretkin mäntyjen ikäluokat kasvavat heikommin kuin aikaisemmin, silloin jokin korjaava liike on paikallaan. Tämä näkynee Luken raportista 21.12.22.

  Tolopainen

  Miten männiköiden kasvua voidaan nopeuttaa. Hallitus on velvollinen esittämään vastauksen, joten no hätä. Kokoontuvat ensi viikolla pohtimaan. Ilmaisia lannotteita tulee jakoon, mutta pitää olla maitolaituri, jolle tiputtavat säkit. Lisäksi edellytetään vihreiden jäsenkirjaa.

   

  A.Jalkanen

  Ajattelin Tolopainen korjausliikkeenä enemmänkin jotain paremman metsänhoidon tapaista. Pidetään mäntyjen latvukset riittävän suurina alkaen taimikoiden oikea-aikaisista hoidoista.

  mehtäukko

  ”…jos onkin niin …”

  Jospa on sittenkin niin, että NARRIEN kaikenlainen ylikierroksilla käyvä vouhkaaminen on aikaansaanut hätäiset itsetuhoiset tavoitteet. Näitä tavoitteita jahdatessa kotimaasta tapetaan terveet elinkeinot, todellisten saastuttajien painaessa kaasua entistä kovemmassa hurmoksessa.

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 135 total)