Keskustelut Tekniikka Mätästys minikaivurilla

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 61)
 • Mätästys minikaivurilla

  Merkitty: 

  Onko kukaan koskaan kokeillut, tehnyt, nähnyt kokeiltavan tai nähnyt tehtävän maanmuokkausta minikaivurilla? Puhun nyt alle 5 tonnin koneista. Yleensähän pikkukoneet ovat kumiteloilla, mutta rautatelojakin niihin saa. Ulottuvuus ja maavarahan niissä on tietty aika heikko, mutta kun ei tee urakkaa… Itse kaivuuliike esim mättään tekoon ei vaadi koneelta paljon voimaa – koneen voimasta se ei jää kiinni. Itsellä sattuu olemaan 3,5 tonnin kone, ja meinasin ensi kesänä kokeilla. Siinä on tosin kumitelat, jotka vähänkään löysänä eivät tahdo epätasaisella pysyä paikallaan. Rautateloja on saatavana. Jollain helpolla kohteella meinasin kokeilla kumiteloilla. Melko helppo olisi muuten kehitellä sellainen leveillä teloilla ja isolla maavaralla oleva kone, jonka voima riittäisi maanmuokkaukseen ja paino jäisi pariin tonniin (ja olisi siten vielä peräkärryllä vedettävissä). Olisi se vaan hienoa kun ei tarvitsisi rukoilla kaivinkonemiehiä hommiin (ja etämetsänomistajana sovitella aikatauluja) ja kustannukset jäisi murto-osaan…

 • Hiluxmetsuri

  Minikaivuri on talvilevossa tuosssa tontin nurkalla. Samat ajatukset on kevään varalle ja kyse olisi täydennysistuksesta. Taimimäärä on pieni ja niin on toki alakin, mutta maasto on pehmeätä eikä kivikkoa joten tuo minikoneella mätästys voi olla kevään ohjelmassa. Toisena vaihtoehtona on Fiskars -merkkinen luomukaivuri, mutta kun koneella saa kunnon mättäät ja horsmat sekä vatut sivuun, niin kyllä kait tuota on kokeiltava.

  Koneen kun tuo paikalle niin ihan varmaan naapurit ilmaantuvat kaivutarpeineen 🙂

  jpjulku jpjulku

  Lasse, yksi hehtaari silloin tällöin siellä täällä. Omassa koneessa saisi olla rautatelat koko ajan alla.

  Kurki, kiviset maat ovat tietysti hankalia, kivisyysasteesta ja kivien koosta riippuen. Jos youtubessa vaikka laittaa hauksi laikkumätästys, niin kaikki videot tuntuisivat olevan kohteilta, jossa kivisyys ei estä pienen koneen käyttöä. Naveromätästyksessä tosiaan joutuisi kantojakin nostamaan. Onnistuuhan sekin pikku koneella, mutta vähän leikkimiseksi menee. Itsellä maapohjat valtaosin sellaisia, jossa vesi ei ongelmana, ja laikkumätästys pääsääntöinen muokkaustapa. Itse olen siirrellyt pikkukonetta kuorma-autolla. Mutta kuorma-auton pitokin tuppaa olemaan työlästä ja kallista katsastuksineen jne. Ja jos kalustolla ei urakoi ulkopuoliselle, niin kovin paljoa pääomaa kalustoon ei kannata kiinni laittaa. Tai sitten pitää olla huono matikkapää.

  Rane2

  Ranella ei ole kokemuksia minikaivureista mutta tuttavaa lomittaessa hankitulla pienehköllä kokemuksella aukkojen muokkauksesta sanoisin että voi olla hankalaa.Ilmeisesti minikaivurilla ei saa vedettyä itseään kannon yli joten joutuu kiertelemään ja etsimään ajoreittiä.Jos kantoja on tiheässä niin sitten pitäisi irrotella niitä ja pienivoimaisella vehkeellä aikaa palaa.

  Arvioisin että homma on semmoista masinistihenkistä ähryytä mutta koska aloittaja on päättänyt kokeilla niin sitten vaan ensi kesänä kirjoitata tänne kokemuksia.Ehkäpä savotta yllättää positiivisesti.

  jpjulku jpjulku

  Hiluxmetsuri, onko koneessasi rauta- vai kumitelat? Paljonko koneella painoa? Toivottavasti maaperä ei ole liian pehmeä. Minikaivurit ovat yllättävän herkkiä uppoamaan. Koneen keveys ei riitä kompensoimaan kapeita teloja. Kerran tein pikku riistapeltoa nimenomaan keväällä ja oli aika projekti saada kone takaisin kuivalle maalle:) Kesällä sama paikka kantoi ihan täysin.

  Hakkuutähteet ovat varmaan kanssa myrkkyä pikku koneelle.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Kurki sanoi sen sen taikasanan, jota tähän keskusteluun tarvittiin, eli NAVERO. Naveromätästys jää kyllä tekemättä vähänkään kivisessä maassa ja jo ehkä kantojenkin takia.

  On minullakin sellaista hiekkakangasta jossa vähän pienenpikin kone pelittäisi ihan hyvin.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Puuki

  Tuota minikaivuri hommaa ole itsekin joskus miettinyt. Sama juttu että ”oikeat”kaivinkoneet on yleensä menossa jossain muualla kun se oma tarve olisi ajankohtainen.  Vuokrakonekin voisi olla vaihtoehtona.

   

  jpjulku jpjulku

  Rane2, itsekin ennakoin, että maavara tai sen puute ja sitä kautta kannot tulee suurimmaksi ongelmaksi.  Paljon on tietysti kiinni siitä, miten tiheä puusto paikalla on ollut. Telojen välistä kanto ei mene, mutta ehkä matalan kannon yli voisi rautatelalla ajaa. Toisaalta pikkukoneet ovat kapeita ja aika ketteriä puikkelehtimaan.

  Katsoin tuossa että 3,5 tonnin Cat:ssa ulottuvuus on 5,2 m, kun se saman valmistajan 14 tonnin koneessa on 8,1 m. Ihan hirveän suuri ero ei kuitenkaan ole. Jos vaan olisi sellainen pikkukone, jossa olisi riittävästi maavaraa…

  jpjulku jpjulku

  Puuki, jos tarkoitit nimenomaan vuokrattavaa minikonetta, niin pelkään pahoin ettet löydä sellaista rautateloilla.

  Puuki

  Minkä verran on maavaraa esim. niissä  3,5 t kumitelakoneissa ?  Pari pientä aukkoa olisi muokattava, joissa moto niisti kannot tosi mataliksi ja hakkuutähteetkin on kasoissa.

  jpjulku jpjulku

  Esim Takeuchin 3 tonnin koneessa näyttää olevan valmistajan ilmoittama maavara 305 mm.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 61)