Keskustelut Harrastukset Me keskustelemme taas!

Esillä 10 vastausta, 12,401 - 12,410 (kaikkiaan 32,409)
  • Me keskustelemme taas!

    Merkitty: 

    Tänä iltana kymmenen jälkeen palasimme taas keskustelupalstalle! Tuliko joku järkiinsä vai pitikö tilapäisesti palauttaa entinen versio, jonkun bugin korjaamisen ajaksi?

    Joka tapauksessa tervetullut muutos jos jää pysyväksi!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Metsänmies

    Rane:”Valtio kerää veroja metsätaloudelta vähintäänkin tarpeeksi.On vain kohtuullista että valtio myös hiukan investoi rahasampoonsa.

    Onkohan Rane täysin tietoinen, millainen ”rahasampo” valtiolle metsätalouden verotus on? Suomen verokertymä oli vuonna 2018 kokonaisuudessaan noin 99 miljardia euroa. Valtionveroa tuosta summasta oli48,7 miljardia euroa.Koko  metsäsektorin maksamat verot olivat samana vuotena 3,57 miljardia euroa, summa sisältää myös verot puun myynnistä. Metsätalouden pääomaverotulo(verot puunmyyntituloista) olivat 391,8 miljoonaa euroa. Samana vuotena metsäteollisuudessa työntekijöiden maksamat verot ja palkkojen sivukulut olivat 936,7 miljoonaa euroa ja työnantajan palkoista maksamat sivukulut olivat 792,4 miljoonaa euroa.

    Vuonna 2018 Kotitalouksien tulovero oli 28,6 miljardia euroa(73 kertainen , verrattuna puunmyyntiveroihin). Tupakkavero 1,1 miljardia euroa ja alkoholivero 1,5 miljardia euroa.

    Kokonaisverokertymästä puunmyynnin veron osuus on noin 0,4 %. Jos verrataan sitä valtionveronkertymään, osuus on noin 0,8%.

    Metsänmies

    Apli:”Olen Metsuri motokuskin kanssa hieman erimieltä tuosta kemerasta, sitähän saa esim taimikon varhaishoitoon jota kaikki hyvin metsiään hoitavat tekee, ainakin minä ja jos siihen saa valtion tukea niin kiitos paljon otetaan tuet pois kuleksimasta.”                                                              Olen osittain samaa mieltä, osittain eri mieltä Aplin kanssa. Ne, jotka hoitavat metsänsä kunnolla, hoitaisivat ne joka tapauksessa, myös ilman kemeraa. Ja kun kemeraa myönnetään, sitä pitäisikin myöntää vain ajallaan hoidettuihin metsiin, ei niihin, jotka on jätetty perustamisen jälkeen unohduksiin. Tuossakin edellämainitussa tilanteessa voisi olla poikkeuksena se, että omistajan vaihdon jälkeen rästikohteetkin muuttuisivat kemerakelpoisiksi.                                                                                 Kun tämä järjestelmä kuitenkin on olemassa , on oikein, että”otetaan tuet pois kuleksimasta”, sehän on tarkoituskin.

    Puuki

    Verokertymässä pitää ottaa huomioon sekin mikä osa veroista tulee vientikaupasta/kotimaan myynnistä ja mikä vain esim. kiertää verorahalla maksettavista tuloista taskusta toiseen ja takasin.   Se että kantohinnat on enää n. 1/3-osa entisestä vähentää tietysti puunmyyntitulon verokertymääkin vaikka pääomavero% on noussutkin mutta lisää esim. metsäyhtiöiden osinkotuloista maksettuja veroja(jos ne on maksettu Suomeen).

    Kemera on pääosin metsäteollisuuden tukea.  NMH:n tukiuudistus esim. laski eh-puun hintoja tuen verran.   Pieni osa th:n tuestakin jää mo:ille ja suurempi osa menee yleensä toimijalle, jos th tehdään jonkin firman kautta.

    Siitä olen sammaa mieltä, että kemera pitäisi myöntää th:ssa hoidetttuihin metsiin . Eli riittäisi jos taimikko olis laitettu hyvään kasvukuntoon ilman mitään min. poistumarajoja. Joku on  voinut käydä tekemässä varhashoitoa/th:a vaikka joka vuosi uud. jälkeen ja silloin ei saa kemeraa.

    Metsänmies

    Ei olekkaan tarkoitus vähätellä yksittäisen metsänomistajan maksamaa veron osuutta. Omistan itsekin metsää, olen myynyt puuta ja maksanut veroja. Kerroin vaan miten asiat ovat tilastojen mukaan. Mikään merkittävä ”rahasampo” ei metsätalous valtiolle kuitenkaan ole. Vanha sanonta”Suomi elää metsästä”on jo historiaa. Kemera todellakin aiheuttaa hoitokulujen hinnan nousua, kuten tekee myös asumistuki vuokrien hinnoille. Vähän sama juttu, kuin aikoinaan metsureiden turvavarusteissa. Työnantaja korvasi 30% turvahousuista, lähtöhinta 100mk työntekijän osuus 70mk. Prosentti nosi 50:n. Samalla hinnat nousivat kaupoissa . Housut maksoivatkin nyt 140mk, työntekijän osuus edelleenkin 70mk. Tulonsiirto työnantajalta valmistajan ja kaupan puolelle

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuinnii ei ole ennää rahasampo? Hyvinä suhdannevuosina kuten viime ja tänä vuonna metsäteollisuus tuottaa heittämällä viidenneksen nettovientituloistamme.

    MaalaisSeppo

    Vai pitäisi Kemera lopettaa, kun osa metsänomistajista hoitaa nytkin metsänsä ilman tukia. Varmaan osa tukien saajistakin hoitasi homman ilman tukia.

    Näkökulmaa voitaisiin laajentaa myös muihin tukiin. Esim omaishoidon tukeen (jota kannatan). Jotkut hoitavat omaisiaan nytkin ilman tukia ja osa tukien saajista hoitaisi homman ilman tukiakin.

    Jätkä

    MaalaisSeppo. Sinä siis rinnastat metsänhoidon ja ihmisten ”saattohoidon” tasa-arvoiseksi.

    Voihan sen niinkinajatella, mutta bisnes on bisnestä ja inhimillisyys ei ole bisnestä.

    Miten olet ymmärtänyt ”Katkaisuhoidon”?

     

    Timppa

    Kyllä metsätalous on Suomelle todellinen Sampo, kun otetaan mukaan konepajateollisuus.  Meillä on maailman johtava paperikonevalmistaja Valmet.  O n Ponsse ja ne muutkin korjuukonevalmistajat.  Voi sanoa, että kaikkeen metsään liityvään löytyy Suomesta maailman laadukkain valmistaja.

    Kaikki tämä pyörii tosiasiassa auringon ilmaisenergialla, jonka puut keräävät ja varastoivat.  Eikö tämä ole todellinen Sampo?

    MaalaisSeppo

    En suinkaan rinnasta omaishoidon tukia metsätalouden tukiin. Omaishoidon tuen osalta osa päättäjistä kuitenkin suhtautuu penseästi ko tukiin: tyyliin hoitavathan ne kuitenkin.

    Rane

    ”Koko  metsäsektorin maksamat verot olivat samana vuotena 3,57 miljardia euroa, summa sisältää myös verot puun myynnistä. Metsätalouden pääomaverotulo(verot puunmyyntituloista) olivat 391,8 miljoonaa euroa. Samana vuotena metsäteollisuudessa työntekijöiden maksamat verot ja palkkojen sivukulut olivat 936,7 miljoonaa euroa ja työnantajan palkoista maksamat sivukulut olivat 792,4 miljoonaa euroa.”

    Metsänmiehellä taisi vähän ajatus karata?Nimittäin kaikki nämä verokertymät syntyvät nimenomaan metsistä peräisin olevan raaka-aineen jalostamisesta.Edes näitä palkkaveroja ei tulisi jos metsissämme ei olisi puuta saatavilla.Jos raaka-aineen saatavuus heikkenisi niin myös nämä valtion tulot alenisivat.Toki näin koronavelka-aikoina voi olla muotia ajatella ettei  3,5 miljardia ole raha eikä mikään mutta rupeappa tienaamaan sitä.

    On siis ihan luonnollista (viisasta) että valtio investoi pikkurahaa taatakseen tämän myllyn pyörimisen myös raaka-aineen saatavuuden puolesta.Pikkurahaa siksi että esim.2019 käytetty 49 miljoonaa kemerarahaa on n.1,4% tuosta 3,57 miljardin verotulosta.

Esillä 10 vastausta, 12,401 - 12,410 (kaikkiaan 32,409)