Keskustelut Harrastukset Me keskustelemme taas!

Esillä 10 vastausta, 4,261 - 4,270 (kaikkiaan 32,438)
  • Me keskustelemme taas!

    Merkitty: 

    Tänä iltana kymmenen jälkeen palasimme taas keskustelupalstalle! Tuliko joku järkiinsä vai pitikö tilapäisesti palauttaa entinen versio, jonkun bugin korjaamisen ajaksi?

    Joka tapauksessa tervetullut muutos jos jää pysyväksi!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Tolopainen Tolopainen

    Maalämpö ja kalliolämpö ovat aivan eri asioita. Kalliolämpö toimii virtaavan pohjaveden ansiosta, mutta putkiston maahan kaivaminen tontille on pelkkää huuhaata.

    Peal

    Tää Tolopainen ei ymmärrä oikeastaan mistään yhtään mitään, ja kaiken vähiten näemmä maalämmöstä. Kommentoida täytyy kuitenkin.

     

     

     

     

     

    Tolopainen Tolopainen

    Niin voihan niitä putkia tontille kaivella, mutta jos aikoo maaperästä ottaa lämpöä siihen tarvitaan kallioon porattu yli 100m syvä reikä, johon pohjaveden virtaus tuo lämpöenergiaa. Ymmärsitkö nyt.

    Jätkä

    Kun on tonttia jonkin verran ja maaperä savensekaista ja kosteaa, pystyy siihen upottamaan likipitäen 100 metriä / aarille putkea noin 60 – 70 vm:n syvyyteen. ¤00 mtriä putkea riittää aivan varmasti tuollaisessa maassa ja se onkin oikeastaan yläraja yhdelle yksikölle.

    Porareikä vastaavalle teholle maksanee aika paljon enemmän. Muuten periaate on täsmälleen sama, onko se maaperästä vai kallioperästä. Kovilla pakkasilla esim kalliorei`än vedenvirtaus tyrehtyy, kun se jäätyy tukkoon. Samoin jäätyy maa putkien ympärillä, mutta siellä ei vesi virtaile muulloinkaan.

     

    MaalaisSeppo

    100 m syvyyden virtauksista ei voi olla etukäteen tietoa. Sen takia viisainta on varautua pelkkään kallioon lämmönlähteenä. Joskus on tontille tehty porakaivo, jonka vesi on huonolaatuista juomavedeksi. Kannattaa käyttää lämpökaivona.

    Tolopainen Tolopainen

    Kyllä se pohjavesikin hiljalleen virtailee merta kohti, muuten tulisi tulvat joka puolelle. Vedellä on tapana mennä alamäkeen.

    Jätkä

    Pohjavesi ei käytännössä virtaile mihinkään. Sen vuoksi melkoisen korkeilla mäilläkin on kaivoissa vettä. Kun pohjavesi alkaa virrata kohti merta, ilmiötä kutsutaan lähteeksi. Se virtaa etupäässä näkyvissä.

    Järvet ja joet ovat pintavesiä. Samoin ne kaivot, jotka ovat nyt kuivia, ovat pintavesikaivoja.

    Tolopainen Tolopainen

    Jätkän teorioita, tietenkin pohjavesi virtaa. Vesilaitoksilla on kaivoja, joista otetaan tuhansia kuutioita vettä vuorokaudessa. Tyhjäksi kaivot  menisivät jos uutta vettä ei tule tilalle, veteen ei myöskään tule kuoppaa.

    jees h-valta

    Tuo jätkän maapiirin ihannointi pyllähtää saveen aika nopsaan. Kyllä sekin aivan riittävästi maksaa kun kaivuri vetää railoa joka paikkaan mitä tontista irtoaa ja upottaa noin puoli kilometriä keruuputkea niihin railoihin. Ja tontti on kuin räjähdyksen jäljiltä. Siinä putki tulee sitäpaitsi juuri niin hyvään tahi huonoon maahan kuin sattuu kohdalle. Harvoin hyvään eli sinne savipitoiseen. Tonteilla on monesti tuontitavarana hiekkapitoista turhan paljon. Ja tosiaan säästä on vain parin-kolmen tonnin luokkaa. Maisemointi taitaa viedä senkin. Ja jostain kumman syystä mekin aika usein käymme lisälitkuttamassa juuri niitä maapiirejä. Kun ne ovat kivien ja ulkoisten uhkien ulottuvissa jatkuvasti.

    Jätkä

    Tolopaisen teorioita: Tietenkään ei pohjavesi virtaa. Se on kuin järvi, joka ei myöskään virtaa mihinkään. Virta virtaa, järvi vain on.

    Kun ehjään kallioon poraa ”kaivon”, niin saa kuivan reiän. Kaivon pitää mennä halkemien ja ”söörien” läpi, niistä kaivoon valuu vettä, joka pätkittäin täyttää porauksen.

    Nimimerkki Pihassani on porakaivo. Samoin naapurilla. Lähikaivot ovat kuivia. Kuitenkin olemme tuntuvasti merenpintaa ylempänä kuin Tolopainen, joka litkii lantavettä pohjanmaalla.

Esillä 10 vastausta, 4,261 - 4,270 (kaikkiaan 32,438)