Keskustelut Harrastukset Me keskustelemme taas!

Esillä 10 vastausta, 7,971 - 7,980 (kaikkiaan 32,409)
  • Me keskustelemme taas!

    Merkitty: 

    Tänä iltana kymmenen jälkeen palasimme taas keskustelupalstalle! Tuliko joku järkiinsä vai pitikö tilapäisesti palauttaa entinen versio, jonkun bugin korjaamisen ajaksi?

    Joka tapauksessa tervetullut muutos jos jää pysyväksi!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Nimetön

    Kahteen biovoimalaitokseen minäki olen tutustunut ja kumpikin on senjälkeen lopettanut biokaasun tuotannon, oisko kannattavuus ollut niin heikko.  Sitte jos kaasun tuottaja ottaa vastaan jotain ulkopuolista teollisuuden mädätettävää tavaraa kaasuntuotantoon ja josta saa maksun niin kannatavuus saattaa parantua. Suomen talvessa pelkän lietelannan pitäminen riittävän lämpimänä syö kannattavuutta jyrkästi verrattuna Keski-eurooppaan ja Suomessa sähkön hinta niin halpa verrattuna esim. Saksaan.

    Aurinkosähkön tuottamiseta Visakallon naapurin kannattas uusia sopimusta ettei myydystä sähköstä tarvi maksaa siirtomaksua. Vaatii myös sen virtuaalisen akun että myynti onnistuu ilman siirtomaksua. Sitä en tiedä että kuinka pitkäaikasia sopimukset on jotta pääsee sopimusta uusiin vaikka eri yhtiöön.

     

     

     

     

    Puuki

    Miten se kompostoidun lietelannan pitäminen lämpinä olisi niin vaikeaa ? Eristetty pieni kompostorikin toimii myös pakkasella jos sitä on hoidettu oikein.  Lietelantalatkin pysyy plussan puolella lehmien lämmittäessä navettaa.  Ei se kompostointi ja metaanin erotus prosessi juuri  lisälämpöä tarvi toimiakseen talvellakaan.

    Nimetön

    Puhuvat että 40% energiasta menee prosessin lämmön ylläpitoon. Sitä en tiedä mikä on % kesällä ja talvella ja onko tuo 40% joku keskiarvo. Varsinkin niissä rumpukompostereissa energia saatto riittää prosessin ylläpitoon pakkasilla mutta ei yhtään energiaa riittänyt muuhun käyttöön.

    Tolopainen Tolopainen

    Kaikenlaista näpertelyä Suomessa harrastellaan. Me voimme lähinnä kiusata itseämme erilaisilla hankkeilla. Mitään merkitystä noilla muutamilla bioenergian talteenottolaitoksilla ei ole.

     

    Visakallo Visakallo

    Balttian laitokset, joihin tutustuin, käsittelivät kymmenien tuhansien eläinten lietelannan, joten aivan näpertelystä ei ollut siellä kysymys. Sähkö myydään lähikaupunkien energialaitoksille.

    Nimetön

    Sellasia useamman pitäjän laitoksia pohjanmaallakin on suunniteltu mutta Suomi niin pääomaköyhämaa ettei ainakaan yksikään hanke ole toteutunut.

    Rane

    Todennäköisesti Suomessa navetat ovat liian pieniä ja hajallaan .Massojen kuskaaminen pitkiä matkoja yhteislaitokseen ja sieltä sitten pelloille on työlästä ja kallista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    http://www.motiva.fi/files/6958/Biokaasun_tuotanto_maatilalla.pdf

    Biokaasulaitosten suuri menestys Saksassa perustuu kokonaan sille, että myydystä vihreän sähkön kilowattitunnista saa hyvän hinnan. Saksalainen biokaasusähkön tuottaja saa noin 15 senttiä myymästään kilowattitunnista, kun taas vastaava summa Suomessa on 13,35 senttiä, mutta vain laitoksissa, joiden sähköntuotantoteho on yli 100 kilowattia (generaattoriteho vähintään 100 kVA). Alle 100 kilowatin laitoksille, jotka haluavat syöttää sähköä verkkoon, käytössä on sähkön markkinahinta, joka on noin 4 senttiä/kWh (huhtikuu 2012).

    Tänä päivänä Suomessa käytössä olevat biokaasulaitokset saavat kannattavuutensa pääasiassa biokaasulaitokseen käsiteltäväksi tuotavan biologisesti hajoavan jätteen niin sanotuilla porttimaksuilla.

    Ajoneuvokaasun tuotannolla päästään eroon ylijäämälämmön aiheuttamasta ongelmasta kesäisin, ja lisäksi tuotetusta energiasta saa noin kaksinkertaisen hinnan verrattuna sähkön ja lämmön tuotantoon. Samalla laitoksesta tulee kuitenkin kalliimpi, ja lisäksi kaasunmyynnin hoitaminen sitoo enemmän resursseja kuin sähkön tai lämmön tuotanto.

    Puuki

    Suomessa on perinteisesti osattu torpata hyvätkin keksinnöt ja yritykset verotuksella tai muuten sössimällä. Sama toistuu tuossa biokaasuhommassakin. Kun bioenergiatukea ei saa biokaasun omatoimisen valmistamisen laitosten perustamiseen (ei saa käyttää autojen polttoaineena) , niin jo se vähentää mahdollisuuksia tehdä pieniä laitoksia.  Nykyiset navetat on vähintään n. 100 lehmän yksiköitä. Muutama lähekkäin oleva navetta tuottaisi jo niin paljon raaka-ainetta, että kannattaisi paremmin,  jos tukipolitiikkakin olisi energiapoliittisten päätösten ja -vaatimusten mukaista.  Olisi ollut parempi ja edullisempaa tukea kotimaisia biokaasureaktoreita kuin tuulivoimaa, jonka tuotot menee pääosin ulkomaille. Biokaasun valmistuksessa voidaan käyttää muutakin kuin lantaa, esim. nurmi kelpaa siihen hyvin.

    Jätkä

    Luuletteko te, että biokaasua tulee vain lehmänpaskasta? Kyllä kaikki tavara kävisi, eli myös ihmisten tuotokset käyvät Biokaasun tuottamiseen ja suurin osa kai sentään sijoittaa tuotantoaan putkeen, joka johtaa keskitetysti kaiken sinne tulleen tavaran laitokseen, joka jopa mielellään käsittelisi sen ja kaasuttaisi siitä jopa liikennepolttoainetta. Mädättämällä ja kompostoimalla kaasua alkaa syntyä ? ?

Esillä 10 vastausta, 7,971 - 7,980 (kaikkiaan 32,409)