Keskustelut Metsänomistus Metsähallituksen saavutuksia

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)
  • Metsähallituksen saavutuksia

    Toisaalla kun tuli puheeksi, Ylen sivuilla kerrotaan Metsähallituksen saavuttamasta maailman kärkituloksesta:

    http://yle.fi/uutiset/suomi
    _maailman_karkea_
    soiden_ennallistami
    sessa/6759461

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarhassa pystyy elämään sekä poro että hirvi, miksei metsäpeurakin. Tosin en tiedä lisääntyykö. Kettutarhoilla voitaisiin lisäksi kasvattaa vesikkoa ja päästää sitä luontoon. Kyseessä olisi tietenkin molempien kohdalla tilapäisratkaisu, pitemmällä aikavälillä niiden tulisi tulla toimeen vapaana luonnossa.

    6 m3 6 m3

    Metsäpeura on tainnut lisääntyä Ranuan eläinpuistossa, (muistikuva, ei vankkaa faktaa).
    Metsäpeura on vaeltaja. Talvi- ja kesälaidunalueet ovat eriä, metsäpeura vaeltaa keväisin vasomisalueilleen. Tuo välimatka voi olla 100-150 km nykyisellään.
    Tarhausalueen pitäisi olla todella suuri että peura voisi toteuttaa luonnollista viettiään.

    Kannatettava ajatus sinällään. Toteutus vaikeaa ilman että villi ja vapaa populaatio ei totu liikaa ihmiseen.
    Toisaalta peurakin tottuu ihmiseen yhtä helposti kuin poro. Kainuun populaation ollessa suurimmillaan oli huolenaiheena peurojen laiduntaminen nurmilaitumilla josta korjattiin sato naudoille. Suolistoloisten takia.

    Samaten peura herkutteli pihoissa mansikka- ja kasvimailla. Kasvimaalla oli erityisen mielistynyt kyssäkaaliin ja ryvässipuliin. 🙂

    Omien tarhauskokeilujen pohjalta fasaani on näillä korkeuksilla sellainen kanalintu jonka suosimisella metsästyspainetta metsäkanalinnuilta voisi vähentää.
    Villinä erittäin haastava metsästettävä.Vieraslaji tosin, täysin riippuvainen ihmisten toimista talviaikaan näillä korkeuksilla.
    Peltopyylle ei ainakaan täältä löydy elinpiiriä.

    metsänvartija

    Metsähallitus tulouttaa valtiolle voittonsa, siitä hyötyy jokainen tekemättä mitään.

    tervas tervas

    Paremminkin voisi metsät tuottaa veronmaksajan kannalta.

    Metsähallituksen liiketalouden metsien tulos on vain noin 18e myytyä m3 kohti. Omistajan vaatima tuotto n.4% toteutuu vain aliarvostamalla metsät valtion taseessa 2700milj.e, mikä tekee vain 10e/m3 ja 750e/ha. Liiketalouden metsistä kuitenkin 1/3 Itä- ja Länsi-Suomessa, 1/3 P-pohjanmaa ja Kainuu, 1/3 Lappi.

    Omistaja pyytää tehostamaan. Ja mitä tekee metsähallitus? Luonnollisesti lisää hakkuita… Toimintakulujen läski saa pysyä.

    Tulosten perusteella Tornatorin metsät tuottaa 25-30% paremmin. UPM myös. Miksi ei valtiokin metsät?

    Metsuri motokuski

    Kerrankin palataan metsähallituksenkin osalta järkilinjoile. Tuhansia hehtaareja aurattu verovaroilla avosoita metsänkasvatukseen jossa nyt kasvaa 5 m:n mutkainen mäntypöheikkö. Metsänkasvatuksen tulos täysi nolla. Aurauksilla pilattu paljon peiniä korpilampia. Jos nyt sitten saataisiin nekin suota marjastuksen ja riistanhoidon piiriin. Ojitukset ovat toki tarpeellisia monessakin paikassa mutta rajansa niilläkin.

    Metsäliitto, Stoora ja UPM voisi ottaa mallia osaltaan myös.

    jees h-valta

    Mutta siinä mitä päätetään pitäisi pysyä. Suo muuntuu koko ajan jos ojat pidetään kunnossa. Mutta muuntuma pysähtyy siihen kun ojat tukitaan. Eikä se kuitenkaan sitten olekkaan enää ainakaan aapasuo tai edes oikein mikään suo. Ryteikkö joka siksi jääkin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsähallituksella on ollut tällainen projekti kuin riekkosoiden ennallistaminen. Siinä suolle kasvaneet puut on ainakin osaksi poistettu, niin että avonainen suon luonne on palautettu. Suolle kasvaneet käkkärät voi olla järkevää korjata vaikka energiapuuksi.

    Metsuri motokuski

    Juuri näin. Eihän siinä ennallistamisessa pelkästään ojat tukita vaan siihen sisältyy myös sen kituliaan puuston poisto. Silloin päästään nopeimmin luonnontilaiseen tilaan.

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)