Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

Esillä 10 vastausta, 1,141 - 1,150 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • Tomperi

    Luin tuota lakia pikaisesti. Tuli mielikuva että se on liiian ympäripyöreä.  Asiantuntija orgaisaation leivän jatketta, tuomarit ja henkilöt oikeuden käynteihin työllistyy jos laista halutaan selkeä, Korkeimmassa oikeudessa pitää rajat vetää mikä on oikein ja mikä väärin.  Kuka yksittäinen kärsijä lähtee moiseen ruljanssiin sataseten tai tuhansien takia?  Se on maan tapa.

    Jätkä

    On pari seikkaa, jotka jäävät yleensä joiltakin JeZZen tasoiselta yli-ihmiseltä tajuamatta: 1= Metsä kasvaa puuta yhtä paljon / ha on siinä 1800r taikka 4000 runkoa. Kun tuo 4000 runkoa on harvennettu koneellisesti ja saatu kantohintaa 3 €/ kiinto, paukutellaan henskeleitä, kuinka mainion tilin taas MG maksoi omistaja-asiakkaalle tajuamatta sitä, että tuo mottimäärä olisi kasvanut kiinni niissä 1800:ssa rungossa, joita pyritään jatkossakin kasvattaa.

    2 = Luulo, joka lähinnä säälittää näitä kauppatieteen tohtoreita kuunnellessa. ”Sain kylkiäisenä todella surkeaan tilaan päässen nuoren metsän keppimetsän0 ujutettua kauppaan mukaan, kun laadukas tukkikuvio houkutteli ostohenkilön tekemään kovan tarjouksen. Sain kuitupuumotista saman hinnan kuin avohakkuukuvion kuidusta.” (Todellisuudessa JeZZe sai parikymmentä mottia keppejä myytyä ”hyvään hintaan”, mutta avohakkuun 1000 kiintoa meni euroa halvemmalla kuin olisi muuten mennyt.)

    Hyvää kuviota ei pitäisi koskaan pilata liittämällä siihen kylkeen kuvio, jota kukaan ei ostaisi.

     

    Puuki

    2000-luvun alussa oli otaksuttu luulo e-puun markkinoiden noususta.  Siksi voitiin suositella esim. 4000 kpl/ha runkolukua taimikkoon (hoidettuun) .   Se e-puu markkina piristyi vasta nyt.    NMH-tuen kanssa ja tienvarsikauppana  omasta vast. männikköstä sain ihan käyvän hinnan kuutiolle vaikka ositt.tehty raivauskulu vähensikin jonkin verran  tulosta.   Tukkipuun kasvu viivästyy tiheyden takia mutta aikainen ”lisätulo” korjaa vahinkoa.

    Jätkä

    Tienvarsihinnoista on turha puhua, jos on puunkorjuukuluissa pieksänyt saman rahan ”hevon persieen”.Sama pätee myös metsänomistajan juttuun, joka on tuhrannut metsässään kuukausitolkulla saaden päivää kohti tienvarteen huimat kaksi mottia risuja.

    Hyötyjä on vain energiapuut halvalla saanut ja energiaa kalliilla myynyt. Tämä siis silloin, kun rehellisesrti pystyisi mittaamaan sen kasvutappion, minkä on puustolle aiheuttanut ja joka kalvaa tulosta joka vuosi päätehakkuuseen asti. Omaan silmään kusijoita on näköjään edelleenkin, muitakin kuin vain JeZZe.

    suorittava porras suorittava porras

    Tästä olen jätkän kanssa täysin samaa mieltä.

    Puuki

    2 x:nen hinta kuutiolle kantohintaan nähden ja kemera päälle jäi tv-hinnaksi menojen jälkeen.  E-puufirma varmaan sai monin kerroin paremmin , se on selvä mutta jotain jäi itsellenikin, kun kuutiolle jäi (kauppa & korjuu tehtiin ennen e-puun hinnan nousua) n. 16 € bruttona.  Kannatti paljon  ennen kuin tehdä vain th liian tiheään varttuneeseen taimikkoon.  Siitä ei olisi tullut kuin menoja.  Eh aikaistui n. 10 vuotta.  Sama lopputulos taloudellisesti kuin normitiheydessä kasvatetussa olisi ollut.    Saa olla muut mitä mieltä tahansa; minä katson asiaa oman tuoton ja laskutaidon mukaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Sieltähän se taas tuli…liian tiheä varttunut taimikko!! Kemeraporkkana tässäkin tapauksessa kannustaa jättämään taimikonhoidon tekemättä.

    Se tosiasia ,että työmäärä taimikossa kasvaa viivästyessään vähintään 10%/vuosi ei miksikään muutu . Miksi työmäärän tarpeettomasta kasvattamisesta maksetaan? Samanaikaisesti metsän tuottokyky vähitellen laskee.  Tulos punnitaan ensiharvennuksen yhteydessä ja ihmetellään huonoa tulosta. Syypääksi tapahtuneeseen saadaan palstalle harhautettu ”ammattitaidoton konekuski ja liian iso kone”. … Menikö oikein???

    Apli

    Huono tulos? Jos esim firma 1 maksaa 10e motti kuitupuusta  ja latva 6 tai 7 cm ja pelkästään koivu, kuusi, mänty kelpaa.. Firma 2 ottaa latvat 2 tai 3cm kaikki puulajit kelpaa ja hinta sama 10e motti kummalle myyt? Kemerat on sitten vielä asia erikseen.. Samanlailla kasvaa seuraavaan harvennukseen.

    Metsuri motokuski

    Noinhan se on varmaan kuin puuki teki kun on käsittelyssä ränsistynyt taimikko. Eihän niitä maahan kannata kaataa. Mutta toisaalta tyhmäähän se on jättää taimikot ränsistymään. Kasvu ja laatutapiot ovat todella suuret ja menee niin kuin jätkä kirjoitti edellä.

    Puuki

    Sehän on hyvä tulos, kun eh voitiin tehdä 10 v, aikasemmin.  LIki 2000 nettona hyvää 5 % korolla laskien tuossa omassa esimerkkileimikossakin.

    Suoriva on unohtanut näköjään, että niin firmat (UPM) kuin metsäkeskuskin suositti 20 v. sitten tuon 4000 kpl/ha  tiheyden jättämistä sopiviin e-puukohteisiin.

    Taimikko ei ollut mikään ränsistynyt. Hyvä männikkö jäi jäljelle . Toiselle rehevämmälle kuviolle hyvä sekametsä. Ette te etänä tiedä yhtään mitään niistä taimikoista/02 kuvioista.

Esillä 10 vastausta, 1,141 - 1,150 (kaikkiaan 1,930)