Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,907 vastausta, 73 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 kuukautta, sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,131 - 1,140 (kaikkiaan 1,908)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • Nuakka

    Liekö muisti jo mennyt kun en kenenkään muista suositelleen taimikonhoidon laiminlyömistä energiapuun tuottamiseksi. Jees, energiapuuta työkseen korjaavilla on useimmiten pykälää pienempi kone ja koura(ei tarvitse niitä aukkoja tehdä), ja ennenkaikkea asenne sellainen, että työnjäljen pitää olla ykkösluokkaa että homma jatkuu.

     

    jees h-valta

    Näinhän se on kuin Nuakka yllä mainitsee. Ehkä e-puuta korjaavan on jopa oltava tarkempi koska asenneilmapiiri on tuota suorittavan tasoa. Silloin alkaa kylillä kiertää jutut herkemmin. Hiljan katselin Pohjois-Satakunnan palstani lähellä männikön e-puuharvennusta ja oli kyllä ihailtavan tasainen ja puustoinen jälki. Toki palsta oli hyvin ennakkoraivattu ja kasvatettu jo alusta lähtien hiukan harvempana eli istutettu eikä siemennetty.

    suorittava porras suorittava porras

    Vuoden 2005 jälkeen oli tarjolla oppaitakin , joissa tarjottiin mahdollisuutta kasvattaa energiapuita taimikoissa. Energiapuun tultua mhy:n yhdeksi ”syömähampaaksi” neuvottiin auliisti viivyttämään taimikonhoitoa , jotta taimikonhoito olisi mahdollista tehdä koneellisesti e-puukorjuuna ja saada risuista kemeralla höysteettyä kantorahaa. Kukaan ei kuitenkaan kertonut ,mihin kuntoon nuori metsä odottelun seurauksena päätyy.

    Minulle asia valkeni varsin nopeasti. Monelle muulle ei vielä tähänkään päivään mennessä. Energiayhtiöiden kaupallisia tiedotteita uskotaan mieluummin ,kun tutkittuja biologisia faktoja.

    Metsuri motokuski

    Ei kai niitä enää kukaan ole vuosiin ohjannut kasvattamaan taimikoita energiapuuleimikoiksi jättämällä hoidot tekemättä. Jos minulla olisi ränsistynyt taimikko niin en hetkeäkään miettisi myydä sitä e-puuksi. Minulle on ihan sama meneekö kuitupuu sellutehtaalle tai kattilaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Nyt keskusteltiinkin ajasta ,jolloin ohjattiin viivyttämään hoitotoimia ja nyt ihmetellään tuloksia.

    2015 voimaan tullut uusi kemeralaki toimii jo paljon paremmin , mutta hoitorästit jatkavat kasvuaan. Kemeran alkuperäinen tavoitehan oli purkaa rästejä , mutta vaikuttikin monissa tapauksissa ihan toiseen suuntaan.

    Kun kerran kemeraa on käytössä ,pitää myös huolehtia ,että se käytetään ja rästit vähenevät.

    Täällä arvostellaan suurten toimijoiden tekemisiä , mutta harva tunnustaa ,että ao tahot uudistavat metsänsä viivyttelemättä ja tarvittavat kunnostustoimet tehdään ajallaan. Puut kehittyvät nopeasti ja tasaisesti, ja leimikoilta löytyy runsaasti satoa jäljelle jäävän puuston määrästä ja laadusta tinkimättä. Energiapuutakaan ei korjata erikseen eikä erikoiskoneita tarvita. Yksityisellä puolella on yllä mainituissa paljon parantamisen varaa. Laiminlyöntien seurauksia ei etevinkään motokuski pysty korjaamaan.

     

    Apli

    Hyvin samoja ajatuksia kun Metsuri Motokuskilla, itsekkin tykkään kasvattaa rehevien maiden sekametsäni ehkä hiukan ylitiheinä ensiharvennukseen asti, meneekö kalikat sitten polttoon tai selluksi tai paperiksi ihan sama, euro on sen ratkaisee… Mhy:n syyllistäminen energiapuu kiimassa on kanssa erikoista, myös metsäyhtiöt ostivat ennen puhtaita energiapuu leimikoita kuten Mhy:n korjuupalvelukin.. Nyt kun venäjän puun tuonti on pois, kaikki yhtiöiden korjuukalusto tarvitaan kuitupuun tekoon ja jatkossa puu pula iskee yhtä lailla kaikille, energiayhtiöiden ostajia ei käy kateeksi vielä kun turve on mitä on..

    sikari

    Kiirettä tuntuu ostomiehillä olevan. Sain erään hankintayhtiön ostomiehen lupauksen tulla katsomaan parivuotta sitten raivaamaani ensiharvennus kohdetta. Kolmen viikon kuluttua oli käynyt metsässä, mutta lumikengän jäljet loppuivat 30 m ennen kuviota ja olivat kääntyneet takaisin. Sähköpostiin sain viestin että kohde pitää raivata ja kasvattaa parivuotta. Se kun tiedän metsäni tilan niin ei aiheuta toimenpiteitä. Jos omistaja olisi joku etämetsänomistaja joka ei tunne metsiään hyvin niin olisi varmaan hälyttänyt metsurit heti metsään. Ainut mitä tästä opin on, että koivujani ei jauha paikallinen pahvitehdas Savossa.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Ostohenkilöstöä on moneen lähtöön. Nykyisin vaihtuvuus on lisääntynyt, kun tavoitteita on vuosi vuodelta hilattu ylöspäin. Sikarin kohdalle on sattunut ns. nappaskenkä ostaja. Saattaa jäädä ostokiintiöt vajaaksi, kun  pöydän äärestä viestiä laittaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Tainneet yhtiöiden ostotoimarit saada päivitetyt ohjeet leimikoiden korjuukelpoisuuksien arvioinneista.  Raivauksilla ja raivauksillakin on eroja ja siinä kuka oikeasti osaa arvioida hakkuukelpoisuuden.

    Sitkeään on juurtunut ajatus , että metsää voi kasvattaa ”vähän ylitiheänä”. Heikot tulokset harvennusjäljen kohdalla johtuvat pääosin siitä , että metsän kasvu on selkeästi kärsinyt liiasta tiheydestä ja puuston liiallisesta latvusten supistumisesta. Kunnollisen latvuksen omaavia puita ei löydykään riittävästi edes ennen harvennusta saati enää harvennuksen jälkeen ,kun ajoura on avattu. Televisiossa pyörivä esimerkkitapaus harvaksi päätyneeltä harvennuskohteelta on kokemukseni mukaan elävä esimerkki  alunperin liian kauan ylitiheänä kasvaneesta metsästä. Koivuraippaa on ollut runsaasti , jonka seurauksena männikkö on päässyt kuihtumaan ja osa männyistä häviämään jo taimivaiheessa. Onneksi videon kuvio on pienialainen . Tyypillinen kylkiäinen isomman hakkuukokonaisuuden yhteydessä.

    Jatkossa kiinnostus kylkiäisiin voi jäädä olemattomaksi. Yhtiöt eivät enää halua pilata mainettaan ostamalla epäkelpoja kohteita. Tähän asti niitä ostamalla yritettiin kiillottaa kilpeä , mutta kiillon asemasta kilpeen tulikin lommo.

    Tomperi

    Eräs tuttu naureskeli pari vuotta sitten että oli jäänyt kuvio raivaamatta, siis jäänyt osa raivaamatta ensiharvennus leimikosta, oli tullut viesti netin kautta kuvan kera. Oli käynyt tarkastamassa, kuva oli otettu naapuri kuviolta.  Ei ne näköjään gepsit oli autuaaksi tekeviä.  Samalla ihmetteli että puolen metrin kuitunauhoilla oli kymmenen metrin välein merkattu ensiraivauskohde rajaa pitkin sähkölinjaa ja taimikkoa myöten, mutta rajaa ei ollut merkitty tiheikköihin  joissa se olisi ollut tarpeen, met tuumasimma että tuloksekkaampaahan ne rajausmetrit tommosiin kohteisiin on aikaansaada…. kuin aikaa vieviin tiheikköihin….  Taitaa olla että suunnistustaito hämärtyy gepsilöitten myötä vai liekö yksittäistapauksia? Tai maksimoidaan ettei virhettä nauhoituksella tehdä

Esillä 10 vastausta, 1,131 - 1,140 (kaikkiaan 1,908)