Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,907 vastausta, 73 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 kuukautta sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,881 - 1,890 (kaikkiaan 1,908)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • jees h-valta

    Noh, eipä kyllä Satakunnassakaan outoa ole että Kumeko Group harventaa enskan eli e-puuta työstävä iso toimija.

    jees h-valta

    Tuolla aiemmin näköjään kummasteltiin aikaista päätehakkuuajatustani. Tuon kyllä varmasti allekirjoittaa myös M-G:n ostajani. Onhan ne hiukan paksuoksaista laatua mutta pahimmat sieltä jo siivottiin e-puuharvennuksella ja kakkosharvennuksella juuri vuosi sitten. Nyt on parhaat yksilöt kasvussa. Myös lannoitusjäämästä saattaa olla vaikutusta sillä edellinen omistaja aikanaan hakkuutti aivan liian nopeasti metsän lannoituksen jälkeen. Mutta kokonaisuus on ollut hurja vaikka männyn alat nyt ei aivan hirveän isot ole. Istutin ne aikanaan ilman muokkaustakin vielä. Noin 1997-1999. Osa on luontaisia koska hirvet laidunsivat silloin raskaasti istutusmännyt. Leviämistä pyrin hillitsemään silloin taimikonhoidossa jättämällä koivuja runsaasti jokaisen männyn ympäri. Oikeastaan tein hirvillekkin sillä kiusaa. Ei päässyt mäntyyn niin helposti liki. Ja ne olivat etukasvuisia mäntyihin nähden. Syy myös e-puuhakkuun ajatukseen silloisen M-G:n ostajan kanssa.

    Visakallo Visakallo

    Jesse oli siis istuttanut männyt vuonna 1997-99, jotka sitten hirvet enimmäkseen söi. Sen jälkeen oli tehty jäljelle jääneeseen luonnontaimikkoon ”kevyt raivaus”, ja alle parikymppisenä energiapuuharvennus, sekä vuonna 2022 toinen harvennus ”alle kolmekymppiseen” männikköön moton kanssa. Ihan hyvä tahti.! Enhän minä muuta Jesse, mutta miksi olet laukonut kaikki nämä vuodet niitä epäuskoisia kommenttejasi meikäläisen metsien kasvunopeuksista?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Estikö etukasvuisten lehtipuiden jättö mäntyjen tuntumaan jeesillä hirvituhoja? Koska männyt kasvavat silloin hitaammin varjostuksesta ja juuriston kilpailun johdosta tätä ei suositella. Sen sijaan varhaishoidossa poistetaan lehtipuut pääosin tai vähintään reikäperaten mäntyjen ympäriltä. Lehtipuut nousevat nopeasti uudelleen ellei kantoja käsitellä torjunta-aineella. Reikäperkauksen jäljiltä taimikonhoitovaihe on sitten työläämpi.

    Gla Gla

    En tiedä, millainen pusikko pitäisi olla, jotta hirvituhoja voi näin estää. Olen perannut luontaista kuusipuskaa, jonka keskeltä paljastui syöty luontainen mänty. Ihmisen silmin arvioituna läpipääsemätön kuusikaan ei ole este hirvelle. Saati muutama koivu. Ei hirvet punaista mattoa kaipaa.

    Reikäperkauksen ideaa en ole ymmärtänyt. Kun taimet on n. 2 m välein ja reikäperkuussa raivataan n. metrin säteellä ympäri, eihän väliin enää jää tilaa raivaamattomalle alueelle.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Onneksi reikäperkaus on menetelmänä vahentunut eikä sitä kukaan taimikonhoidosta vähänkään ymmärtävä enää käytä. Jos käyttää, osoittaa tyhmyytensä. Niistä reikäperatuista taimikoista kehittyivät ajan myötä ne ”hyvät” energiapuuleimikot ,jotka päätyivät käsittelyn jälkeen suoraan päätehakkuutiheyteen .

    Gla Gla

    Onnistuneista kohteista on aina mukava nähdä kuvia. Nyt Jessen männikkö olisi oikein kiinnostava.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Taas on nähtävillä uutinen ,jossa todetaan ,että neljännes taimikoista ,joihin on haettu tukea ,ei täytä vaatimuksia. Mikä onkaan tilanne niiden taimikoiden kohdalla ,joille ei tukea haeta. Ovatko jääneen kokonaan raivaamatta?

    Uutisessa kävi vähänkin enemmän asioihin perehtyneelle selväksi ,miksi nuoreen metsään pyritään hakkuille liian varhain. Ylitiheyden aiheuttaman ennenaikaisen latvusten supistumisen ohella kemeraehdot houkuttelevat töihin sopimattoman aikaisin. Homma on kuitenkin melkoista kikkailua ,kun jäävä puusto ei saa olla liian järeää ja kertymän on oltava riittävä , jotta tukiehdot täyttyvät.

    Korjuussa puolestaan on poistettavien puiden minimikeskijäreys rajoittavana tekijänä. Tässä käytetään pienipuisten kohteiden kohdalla porsaanreikänä keinoa ,jolla samaan korjuukuvioon ja muotoon liitetään osa kookkaampaa metsää keskijäreyden kohottamiseksi ja kertymän kasvattamiseksi . Muutamille onkin  tullut ikäviä yllätyksiä ,kun tarkastuksessa kemera on joko kokonaan tai osittain menetetty liian vähäisen kertymän tai liian järeän jäävän puuston takia. Samalla korjuun toteuttajakin on joutunut huonoon valoon ,kun pinta-alaltaan suuremman mutta puustoltaan pienemmän osion tiheys onkin jäänyt silmin nähden harvaksi. Tästä sitten ”kylän viisaat” ovat päätelleet ,että korjuun toteuttajien ammattitaito on huono ,yhtiöt ahneita  ja koneet liian isoja. Heikosti toteutetusta taimikonhoidoista kehittyy myöhemmin iso soppa , jossa syyt ja seuraukset ovat iloisesti sekaisin.

    Metsuri motokuski

    Kyllähän kuusikko joka istutetaan jonkun verran yli 2000 taimen/ha niin ei kovin pitkään passaa kasvattaa jos meinaa ettei latvus liikaa supistu.

    mehtäukko

    Tai tarkkaan ottaen raudus ollee arin, sitten mänty ja kuusi ”kestää” parhaiten.Kasvuvauhti tasoittuu, jos puulajit ovat itselleen sopimattomilla kasvupaikoilla.

Esillä 10 vastausta, 1,881 - 1,890 (kaikkiaan 1,908)