Keskustelut Metsänhoito Metsän istutuksen kannattavuus

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)
  • Metsän istutuksen kannattavuus

    Metsän istutus kausi on Oulun läänissä kuumimmillaan.

    Taimipisneksessä liikkuu paljon rahaa.

    Metsänomistajien maille istutetaan etupäässä männyn ja kuusen taimia.

    Keinollinen metsänistutus on ollut vakiintuneissa metsänkäsittelymenetelmissä lähes automaattista 1950- luvulta asti.

    Istutuksen kustannuslaskentaa laskien metsänviljelyn kannattavuutta on tehty hyvin harvoin, eli miten metsänuudistaminen Pohjois-Suomessa kannattaa.

    Yhden männyntaimen kustannus Pohjois-Suomessa on noin 0,5 euroa/taimi kaikki materiaali, istutus ja välityspalkkioineen, josta taimen hinta alle kolmannes, istutus alle kolmannes ja muut kustannukset loput. Istutuksen kustannukset ovat 1250 euroa hehtaaria kohti.

    Istutetut taimet tuottavat kantorahatuloa Pohjois- Suomessa oletuksena 100 vuoden päästä nykyrahassa 6000 euroa hehtaarille.

    Keinollisen metsänistutuksen riskejä on vaikea laskea tälle 100 vuoden jaksolle. Ne voitaneen nyt jättää huomioimatta.

    Metsänuudistaminen on kylläkin nykyisin paremmin mahdollista luontaista uudistamista käyttäen, jolloin tämä 1250 euroa hehtaarille jää kuluna pois metsänuudistamisesta.

    Luontaisen uudistamisen menetelmät vaativat kylläkin suurempaa ammattitaitoa metsänhoidossa ja hakkuissa kuin istutusmetsätalous.

    Puutuottajan on tarkoituksen mukaista tavoitella vähintään 7 % korkoa investoinneille, mitä tässä investoinnissa tavoitellaan.

    Kysynkin, kannattaako keinollisesti metsänistutus puuntuottajat metsänomistajalle tässä todellisessa esimerkissä?

    Osattasko täällä kertoa?

    Mitä muuta tulisi huomioida?

  • Burl

    Metsästyksen salliminen ei myöskään takaa sitä, että metsästys organisoitaisiin niin, että hirviä ammuttaisiin siellä.

    suorittava porras suorittava porras

    Hirvi ammutaan siihen , missä se sillä hetkellä sattuu olemaan , ei sinne missä se joku aika siiten oli .

    Hirvi on todella hyvä oppimaan , missä ei metsästetä . Toki vapaaehtoisia rauhoitusalueitakin tarvitaan , ettei kanta laske liian
    alas .

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Hirvi on paikkauskollinen otus. Kun joku alue ammutaan hirvistä tyhjäksi, niin ennen seuraavaa kesää niitä ei siellä ole. Tulijat ovat edellisvuoden vasoja. Eikä niitä ilmesty haittaavia määriä. Helppo homma taas syksyllä poistaa ongelma, jolloin talvi menee taas hirvittä (ja hirvituhoitta).

    jees h-valta

    Suorittavan susi-synrdooma ei ota laantuakseen. Eipä ole susista ongelmia vaan aivan neljällä sorkalla tallaavista. Minulle on aivan yks hailee jos maillani on hirvien rauhaisa oleskelualue myös metsästyksen aikaan. Olen todennut ettei silloin tärväänny aidatkaan kun on rauha maassa eikä niitä jaakata lähituntumalla. Joku harva joskus säntää naapurialueilta aikä rauhoita vielä aidalle mutta huomattavan harvakseltaan. Eikä ne jää syömään vaan jatkavat läpi ja aitaa saa kelata kolme-neljäkymmentä metriä maastosta takaisin.
    Nyt on kaikki P-Satakunnan taimikko suojassa ja se on se suuri helpotus kun tietää ettei ruoki ainakaan vapaaehtoisesti niitä juuri istuttamiaan hirville. Tämä on tätä nykypäivää taimikon perustajalle joten ottakaapa vinkistä vain nöyrästi vaarin.

    Burl

    ”Hirvi ammutaan siihen , missä se sillä hetkellä sattuu olemaan , ei sinne missä se joku aika siiten oli .”

    Niin, tai sitten jätetään milloin mistäkin syystä ampumatta. Se on metsätalouden kannalta hienoa, jos asia muualla on noin, mutta minua sapettaa paikallinen meininki. Eräänkin metsästysseuran reviirillä allekirjoittaneen maat ovat alueen keskellä, korkealla kohdalla, talvilaidunmailla. Metsästyksen aloittavat alueen laitamilta, missä on vaihtuvuutta naapuriseurojen alueiden hirvien kanssa. Yleensä luvat tulee täyteen, ennen kuin jahti allekirjoittaneen maille on edes edennyt.

    Sielläpäin vielä vuokrat maksetaan maalle kaatuneiden hirvien mukaan. Ei siis niin, että vuokrahinta olisi kiinteä osuus lihaa tai vain kutsu hirvipeijaisiin. Kun ei ensimmäistäkään passipaikkaa ole omilla mailla, niin siinähän sitten tuet eräiden harrastusta.

    suorittava porras suorittava porras

    Metsästyspaikan ja alueen vaintaan vaikuttaa myös
    toimintaympäristö . Kohtalainen tiestö ja vähäpeitteinen maasto , josta saalis on helppo havaita ,yksilöidä ja noutaa kaadon jälkeen , ovat turvallisen jahdin peruselementtejä . Upottavia teitä ja risukkoisia passipaikkoja vältetään viimeiseen asti . Tiheä asutus ohjaa myös metsästystä loitommalle turvallisuussyistä.

    Peratun taimikon reuna on muuten paljon kiinnostavampi passipaikkana , kun perkaamattoman . Lisäksi se perattu taimikko kasvaa nopeammin hirven hampaiden ulottumattomiin. Perkaus parantaa siis istutuksen kannattavuutta ja mahdollistaa hirvivahinkojen paikallisen torjunnan metsästyksen avulla.

    Burl

    Erinomainen tiestö ja hirvituhoriskin sallimissa rajoissa suorastaan puistomaiseksi hoidettu puusto monta kilometriä lähimmästä asutuksesta – jostain syystä kuitenkin nämä palvelevat vain ajomiehiä ja jahdin käynnistämistä.

    jees h-valta

    Nyt olen ottanut selkeän periaatteen etten uudista yhtään metsästysvuokrasopimusta ilman hehtaarikohtaista rahallista vuokraa. Yksi seura maksaa jo nytkin ja muutkin saavat sen opetella. Muuten et metsästä ellet maksa on pariaate tästä lähin. Olen muuten aina edelleen tehnyt määräaikaisia sopimuksia joita kuitenkaan ei ole aina noudatettu. Mutta koska alueeni kyseisellä pahiten ajoista lipsuvalla on pieni ei siitä ole viitsinyt numeroa tehdä. Vielä.

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)