Keskustelut Metsänomistus Metsän omistaminen OY:n kautta??

Esillä 2 vastausta, 71 - 72 (kaikkiaan 72)
 • Metsän omistaminen OY:n kautta??

  Löytyykö palstalaisilta kokemusta/ näkemystä metsän hallinnoinnista osakeyhtiön kautta?

  Kaikki oppaat toteaa että parasta omistaa henkilönä tai yhteismetsänä ja OY-muotoinen omistus tuntuu jääneen UPM ym. vastaavien iloksi. Lainaus metsäkeskuksen sivuilta:
  <h3>Metsätilan omistusmuodot: Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osakeyhtiö</h3>
  Yhtiömuotoisesta metsänomistuksesta on kohtalaisen vähän kokemuksia. Ne ovat yleensä verotuksellisesti epäedullisia. Tilanteessa, jossa harkitaan yhtiötä metsänomistajaksi, kannattaa ottaa tarkasteluun yhteismetsä.

  Plussia ja miinuksia: Oy ei voi käyttää metsävähennystä ja Kemeroita saa kait vain päätoiminen metsä oy. Yksityishenkilö maksaa pääomatulosta 30 tai 34% veroa- metsävähennys jos sellainen on. Toisaalta myytäessä metsäpalsta käytetty metsävähennys tuloutuu takaisin verotettavaksi. Yhtiö maksaa voitoista vain 20% veroa mikä on n. 42% vähemmän(20/34). Yksityinen joka isompaa metsää ostaa on todennäköisesti joutunut reilua marginaaliveroa rahoistaan ensin maksamaan, oy:ssä voi ostaa selvästi kevyemmin verotetulla rahalla. OY:llä tarkoitan lähinnä perhe/henkilöomisteisia yhtiöitä. Suomessa kohtalaisesti osakeyhtiöitä joilla varallisuutta jota sijoitetaan pääosin arvopapereihin, kiinteistöihin ja osakkuuksiin muissa yhtiöissä. Löytyykö palstalta jaettavaa  tietoa/kokemusta OY-muotoisesta metsäomistuksesta?

  T. R.A

 • Makarov

  Kyllähän se aina tuloutetaan mutta mikäli kaupasta ei voittoa tule niin ei siitä tarvi maksaa verojakaan.

  Jos ostat 100 000€ metsän hakkaat sen ja arvo tippuu 40 000€. Myyt sen sitten Oy:lle 40 000€.  Metsävähennystä on kertynyt 60 000€ joka tuloutetaan ja lisätään kauppasumma 40 000€ tulee 100 000€. Joten voittoa ei kaupassa ole syntynyt niin ei siinä ole verottajalle verottamistakaan.

  Sitten tietysti jos tuloutuksen jälkeen tulee voittoa vaikka 20 000€. Silloin tietysti sitä verotetaan. Voihan siitä parhaimmassa tapauksessa tulla tappiotakin jota pystyy hyödyntämään Heli.kohtasessa verotuksessa. Metsäarvio pitää olla metsäammattilaisen tekemä ettei ihan ruutupaperille raapustelut käy.

   

   

  olli kuhta

  Näinhän se tietysti menee, kun käypä arvo laskee sopivasti. Enpä ajatellut asiaan näin pitkälle.

  Apportissa ja kaupassa oy:n ja omistajan välillä on tosin se ero, että apporttisiirrossa ei mene varainsiirtoveroa, mutta kaupassa menee. Tuostakin äkkiä joitakin tonneja kertyy neljän pinnan verolla.

Esillä 2 vastausta, 71 - 72 (kaikkiaan 72)