Keskustelut Metsänhoito Metsän ravinnetalous

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 115)
  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ihmettelen aina joskus, mitä tarkoitetaan kun vaaditaan metsälakiin lisää vapauksia metsanomistajille. No, tietysti esim urbaaniharsinnan hyväksyntää kai.

    Minulla on 49 vuoden kokemukset metsänomistajana. Aikanaan 60-luvulla hakkasin aukkoja niin voimakkaasti että naapurustoa hirvitti. No, harsintajätemetsiä uudistin.
    Olen kaksi kertaa törmännyt siihen että metsälaki muka rajoittaisi toimintaani. Molemmilla kerroilla se osoittautui MHY:n neuvojan liialliseksi varovaisuudeksi.

    Enemmän on haitannut aikanaan ns 2 pykälän talletuspakko ja nykyiset ilmoitusmenettelyt. Mutta nuo ilmoituksetkin sentään saa hoidelluksi ilman isoja ongelmia.

    Väljennystä homma vaatii nimenomaan siksi että nykyisin ei oikein ole mahdollisuutta kotimaisten erikoispuiden kasvatukseen.
    Ulkomaisten puiden kokeilua katsotaan enemmän läpi sormien, mutta nämä kotimaiset ovat mukamas roskapuita.
    Kun näiden kolmen puulajin reaalihinnat vain ovat tippuneet vuosikymmeniä, olisi aika katsoa mitä kotimaisilla erikoispuilla saadaan aikaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Kyllä tuo Leevinkin ristiveto hiukan kummastuttaa. Väliin piperretään niin per…eesti ja väliin kasvatetaan yksoikoista puulankkua. Vaikka rakentaaminenkin on paljon muutakin kuin runkoa.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Puurakentaminen on ekologista Jesse. Siis tuottakaamme järeää ja hyvälaatuista tukkipuuta. Siitähän maksetaankin kolme kertaa enemmän kuin risuista…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olen tehnyt Metsäpolitiikka-osioon uuden ketjun Metsälakikritiikkiä.

    Glalle: kyllä, sateen mukana tulee paljon typpeä vuosittain, varsinkin Etelä-Suomessa. Ravinnetasapaino menee vähän pieleen. Tuhka tai PK korjaisi asiaa mutta yleistä lannoitussuositusta ei ole annettu – varmaan sen takia kun päästöt ovat kuitenkin vähentyneet.

    Pete

    Kaunis ajatus A.Jalkanen, mutta kuinka monta sellaista kuviota olet nähnyt joilla siemensyntyinen pihlaja muodostaa laadukkaan (=mekaaniseen jalostukseen kelpaavan) pääpuulajin? Minä en ole nähnyt yhtään. Mikä olisi pihlajataimikon vakiintumisraja?

    Laatu on paljon muutakin kuin oksikkuuslaatua. Järeys on tärkein kriteeri. Se määrittää onko puusto tukkia vai kuitua. Moninkertaisissa tutkimuksissa on todettu, että lehtipuusekoitus pääsääntöisesti huonontaa havupuiden laatua ja houkuttelee hirvet paikalle. Hallan torjuntaan verhopuuston käyttö on sallittua ja perusteltua. Tosin hallanarat paikat ovat lopulta aika harvassa. Verhopuusto on myös tarpeeton jos viljeltyä tai luontaista kuusentaimikko ei ole…

    Metsälaki jo nykyisin sallii tervalepän, hybridihaavan ja jalopuiden käytön uudistamisessa pääpuulajiksi. Emme ole kovin paljosta eri mieltä. Minä en vain hyväksyisi pihlajaa, harmaaleppää ja vesasyntyistä haapaa pääpuulajiksi. En myöskään hieskoivua parhailla kivennäismaiden kasvupaikoilla. Jos nämä puulajit sallittaisiin, niin kansantalouden tasolla söisimme lastemme leipää. Minä ainakin ajattelen, että metsän ovat meillä lapsiltamme lainassa. Nämä puulajit eivät ole perusteltuja vaikka energiapuun hinta nousisi jyrkästi. Pihlajan ja harmaalepän tuotos on murto-osa nykyisistä pääpuulajeista. Hieskoivu kasvaa myös merkittävästi rauduskoivua heikommin. Vesasyntyinen haavikko voi kasvaa hyvin motteja, mutta haavan energhiasisältö on noin 70% koivusta (kJ/motti) ja lisäksi se kuivuu huonosti, joka alentaa lämpöarvio edelleen.

    Pete

    Metsän monimuotoisuus paranee tehokkaimmin kun jätetään oikeasti herkät alueet kevyen käsittelyn piiriin tai jätetään käsittelemättä kokonaan. Jättöpuuryhmät ovat monimuotoisuuden kannalta arvokkaampia kuin yksittäiset jättöpuut. Haaparyhmä 10kpl on arvokkaampi pitkässä juoksussa kuin yksittäinen isokin haapa. Ryhmä mudostaa paremmin jatkumoa. Ravinnetalouden paranemisen osalta väitteesi ei taida perustua ainakaan mihinkään tutkittuun tietoon jos tarkoitat pihlajaa, haapaa ja hieskoivua. Rauduskoivu tekee saman, mutta tuottaa samalla arvokasta ainespuuta. Toki esim. harmaaleppää kannattaa jättää kuusentaimikkoon sopivasti, mielellään alikasvosasemaan. Turhaa siistimistä ei kannata tehdä missään. Alikasvoksena sopii olemaan paljonkin pihlajaa yms.

    Nykyisellä metsänhoidon intensiteetillä kaikkia puulajeja on saatavilla teollisuuden tarpeisiin jo nyt. Se että sinne tänne perustetaan muutama pihlajametsä ei paranna teollisuuden mahdollisuuksia kehittää uusia pihlajaan perustua tuotteita. Tällaisen toiveajattelun varaan ei kannata uudistamista perustaa. mikään ei estä nykyiselläänkään suosimasta sekapuuna lupaavia pihlajia, mutta pääpuulajiksi en sitä suoranaisesti hyväksyisi.

    Jani

    Nyt täyty jo kirjautua kun täällä eräs väittää niin kiven kovaan rauduskoivun kasvavan hieskoivua paremmin, ja niin ei suinkaan aina ole.

    Eräällä äskettäin harventamallani kuusi valtaisella kuviolla oli sekä raudus että hieskoivuja seassa (luontaisesti syntyneitä istutuksen jälkeen). Hieskoivujen vuosirenkaat olivat keskimäärin noin 1cm ja rauduskoivun noin puolet siitä eli voisin sanoa tuota ihan kohtuulliseksi kasvuksi. Kyseisellä kuviolla kuusikin kasvaa keskivertoa paremmin eli muapohja hyvä. Hieskoivuiksi nämä joutu MHY:n henkilökin toteamaan, vaikka ei sitä tahtonut aluksi uskoa. Kuuset olivat vielä pääosin kuituasteella eli tukkia ei vielä tullut kuin muutamista, ja hieskoivujen rungot olivat rinnankorkeus halkaisijaltaan lähes 30cm.

    Muuten ihan asiaa puhut siinä että pääpuulajiksi ei oikein harmaalepästä tai pihlajasta ole, mutta seassa olen itekkiin molempia alkanut nyttemmin kasvattaa. Katotaan nyt että tullooko noista polttopuuta vai järeytyvätkö lahoamatta tukkiasteelle. Ainakin toistaiseksi näyttää hyvältä -> istutus kuuset ei oo vielä kunnolla päässy heinikon sisästä poikkeen ja lepät pittuueltaan jo 3-5m (karsittu hieman puolenvälin yli) ja pihlajatkin pari metrisiä (karsittu puoleen väliin ja harvennuttu puskat siten että jokaisessa vain yks tai maks 2 tainta).

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itselläni puolet lyhyempi taival metsänomistajana kuin nm,Tanelilla.Kokemukset samanlaiset,vaikka olen omantien kulkija,ei ongelmia metsälain kanssa ole ollut yhtä puronvarsikatselmusta enempää.

    Jalkanen mainitsee pihlajat,meillä on niitä ollut riesaksi asti.Käyttöä ollut ainoastaan aurausviitoiksi ja polttopuuksi.Hirviä kyllä houkuttee taimikoon.Hyvää tervettä tukin mitat täyttävää pihlajaa en ole nähnyt.

    Pete

    Jani, oliko tuo kuvio kivennäismaata, turvetta vai soistunutta kangasta? Jos se oli kangasmaata, niin oliko se maalajiltaan savea tai hienoa hiesua?

    Vedenvaivaamalla maalla hieskoivu kasvaa yleensä rauduskoivua paremmin, jopa selvästi paremmin. Sama juttu myös savella ja hienolla hiesulla.

    ensolainen evakko

    Jani

    Poikkeusmaat ovat erikseen. Jos tilasi on ”nomaalia” metsämaata , niin lopeta hieskoivujen ihannointi viimeistään siinä vaiheessa kun saat rungosta jonkinlaisen tukin myynttiin. Pitemmässä juoksussa en muista kahden tukin hiesrunkoja.

    Sitävastoin rauduskoivusta lähtee kolmekin melko pitkää tukkia. Olosuhteet pitää olla koko kasvukauden ajan hyvät, nimenomaan tilaa eli valoa. Näin ei aina ole esim. hieskoivuviidakossa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 115)