Keskustelut Metsänomistus Metsän verotukseen tulossa muutoksia

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 74)
  • Metsän verotukseen tulossa muutoksia

    Metsäverotusta ollaan vihdoinkin muuttamassa myös Suomessa yritysverotuksen suuntaan.
    Tämä on ainoa keinoa kehittää metsätilakokoa ja puuntuotannon tehokkuutta.
    Jää nähtäväksi, onko harrastemetsät mahdollista jättää nykyisenkaltaiseen järjestelmään.

  • Gla Gla

    Vielä on turhan aikaista puhua muutoksista, kun vasta luodaan visiota tarpeesta verotuksen muuttamiseen.

    http://www.mmm.fi/attach
    ments/mmm/lausunto
    pyynnot/6L2w5OqFb
    /Metsapoliittinen_selonteko
    _luonnos_11112013.pdf

    Kiinnostaisi tietää, mitä ovat ne asiat, joita verotuksessa halutaan muuttaa ja joilla tilakokoa suurennetaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Puun takainen voisi määritellä käsitteen harrastemetsätalous. Kun kerran sellaista käsitettä käyttää, niin on syytä myös esitellä käsite.

    Onkohan tulossa saman luokan säännöksiä kuin aikanaan se jonka Iiro Viinanen kaatoi. Metsää sai ostaa vain määrätyn määritelmän täyttävät henkilöt.

    Jos nyt pannaan joku hehtaariraja metsän hankkijalle, niin kai sitten osakkeillekkin pannaan alaraja, jonka alapuolelle jäävät harrasteosakkeet pitää myydä pois.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Muutoksista ensimmäinen pitäisi olla metsävähennyksen poisto. Saisi silläkin myyntihintoja alaspäin. Ehkä sitten loppuisi tai ainakin vähenisi vinkuminen ylihintaisista metsäpalstoista.

    Onko tosiaan tulossa joku omistavan luokan revanssi, jolla yritetään keskittää maanomistusta?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kun puhun revanssista niin myös tarkoitan sitä. Eli siis tässä tapauksessa maan (metsän) omistajien vallan palauttamisesta on kyse.

    Tunnen kyllä myös tuon historiallisen rälssi sanan. Jonkinlaiseen rälssiinhän se sitten johtaisi tietenkin, jos tuo revanssi onnistuisi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Gla Gla

    Puheet harrastemetsistä kiinnostaa minuakin. Itse kuulun tuohon porukkaan, jos hehtareita tai niiden merkitystä elinkeinon harjoittamiseen arvioidaan. Jos taas pohditan esim. sijoitusasuntojen omistajia, ei milloinkaan puhuta harrastelijoista, vaikka rahaa on kerrostalokaksiossa saman verran kiinni ja tuotto samaa suuruusluokkaa kuin hyvin hoidetussa puuhapalstassa.

    Nyt on jälleen MTK:lla tilaisuus pelata avoimin kortein. Mihin suuntaan ihan konkreettisesti ottaen verotusta halutaan muuttaa? Onko poliitikoilla MTK:n linjasta poikkeavia käsityksiä? TAi ketkä lobbaa mihinkin suuntaan? Tuleeko kastijako harrastelijoiden ja ammattilasten välille? Vaikeutuuko harrastelijan metsätalouden kehittäminen ammattimaiseen suuntaan jatkossa?

    Paljon kysymyksiä, mutta aivan oleellisia. Valitettavan vähän julkisuudessa on keskusteltu metsäohjelman linjauksista.

    Gla Gla

    Ylipäätään tuo elinkeinon harjoittamisen määritelmä nyppii aika pahasti. Jos jollain on vaikka 300 ha eteläsuomalaista rehevää metsää ja elättää sillä itsenä, homma on ok. Mutta jos onkin pari mökkiä Levillä pari asuntoa Helsingissä ja vähän metsää ja elättää itsensä niillä, kaveri muuttuukin harrastelijaksi?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Metsävähennys on siirettyä veronmaksua,paitsi jos lahjoitat tai siirryt autuammille maille.Jos olet käyttänyt metsävähennystä ja myyt metsämaitasi vieraalle, niin verottaja ottaa vähennykset veroina takaisin.

    Varjopuolena tilojen hinnat karanneet,yhteys puunkantohintoihin katkennut .Ammattimaiselle metsätalousyrittämiselle olisi verottajan jotain kannustinta mielestäni kehiteltävä ,kun verotusta joskus muutoksin mulkataan.

    raivuri

    Toivottavasti ei ainakaan mitään hehtaarirajaa. Ja elinkeinohommakin on huono. Elinkoinohan on jokaisella omanlaisensa kokoelma tulonlähteitä, joilla elättää itsensä ja mahd. perheen.

    ”Puuhapalstankaan” kovempi verotus ei hyvä idea. 20 tai 30 ha voidaan hoitaa ja myydä puuta suhteessa yhtä paljon kuin isommalta tilalta.

    Mielestäni kannattaisi ennemmin keskittyä aktivoimaan nukkuvia metsänomistajia kuin yrittää saada metsät heiltä pois. Mutta jos metsänomistaja ei nuku, mutta ei löydy halua/aikaa/viitseliäisyyttä omistaa ja hoitaa metsää niin myynti hyvä vaihtoehto.

    Metsät vaihtaisivat hyvin omistajaa ja keskittyisivät jos kovaa luovutusvoiton veroprosenttia hieman laskettaisiin. Se on nyt alle 50000 euron voitoissa 30%, siitä yli 32%. Noita kun laskettaisiin vaikka 20% ja 26% viideksi vuodeksi. Liikkuisi ja keskittyisi metsät hyvin. Keinot löytyy, mutta löytyykö poliittista tahtoa? Ei löydy

    Puun takaa

    Metsäverotuksen muutospaine tulee meille maamme rajojen ulkopuolelta.
    Pahin kilpailijamme Ruotsi on metsien elinkeinoverotuksessa samoin kuin Viro.
    Kysymys ei ole mistään pinta-alarajan asettamisesta, vaan siitä mitä omistaja metsistään hakee.
    Metsäelinkeinonharjoittajalla tulee olla kilpailukykyiset edellytykset tuottaa puuta globaaleilla puumarkkinoilla.
    Eihän sijoitusasunnostakaan saa verovähennyksiä, jos siitä ei ole vuokratuloja, eikä kukaan pidä sitä epäoikeudenmukaisena.
    Ne, jotka tietävät kuika paljon meille nykyään tuodaan puolivalmiita tai valmiita puujalosteita ulkoa, ymmärtävät, että veroasialle on kiireesti tehtävä jotakin.
    Muuten joudumme vähitellen hyvästelemään kotimaisen puuteollisuutemme.
    Sitä tuskin haluamme.

    Puun takaa

    Mitä taas Tanelin mainitsemaan Iiro Viinaseen tulee, niin juuri hänen ajamillaan verouudistuksilla aloitettiin suomalaisen metsäteollisuuden alas-ajo.
    Se on nyt edennyt vaarallisen pitkälle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 74)