Keskustelut Metsänomistus Metsän verotukseen tulossa muutoksia

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 74)
  • Metsän verotukseen tulossa muutoksia

    Metsäverotusta ollaan vihdoinkin muuttamassa myös Suomessa yritysverotuksen suuntaan.
    Tämä on ainoa keinoa kehittää metsätilakokoa ja puuntuotannon tehokkuutta.
    Jää nähtäväksi, onko harrastemetsät mahdollista jättää nykyisenkaltaiseen järjestelmään.

  • ensolainen evakko

    Myyn vuosittain pienen leimikon tai kaksi!

    OLENHAN PUUHAPALSTALAINEN ENKÄ MAAJUSSI TAI PERIJÄ!

    Puun takaa

    Jokaisessa metsänomistajassa asuu pieni demari.

    Niko

    Demariudesta en osaa sanoa, miten pieni se itsessä sitten onkaan. Aika pieni varmaan kun ei itse huomaa. Mutta eihän sitä itsestä muutenkaan huomaa häiriötiloja ja epäjohdonmukaisuuksia.

    Mietitytti tuo Iivosen kirjoitus kyllä omaakin tilannetta. Suunnitelmissa oli, että pitkähkön ajan jälkeen, laitan syksyllä 2014 isomman palan kuusikkoa päätehakkuuseen, ja vähän harvennuksia sekaan. Onhan tämä tietenkin ennenaikaista spekulaatiota kun ei tiedä mitä sieltä veropuolelta on tulossa. Epäilen Timpan tavoin, että ei mitään erityisen hyvää ja kannustavaa.

    Kylä tuossa tulee josain vaiheessa aito huoli, että sössitäänkö se politiikan puolella kunnolla vai vain vähän.

    Timppa

    Metsänvartijalle täsmennyksenä. Jos teen omassa metsässä työtä x euron arvosta, niin minun verotettava pääomatulo kasvaa sillä summalla. Maksan siis siitä 30 tai 32 % veroa eikä siis mitään sotuja. Epäilykseni on, että pyrkimys on siirtää ”haarasteluntoisen” metsätalouden tulo ainakin osittain ansiotuloverotuksen piiriin, jolloin tietysti vero nousisi ja päälle tulisi sotut.

    Yritysverotuksen alhainen taso johtuu kansainvälistä kilpailusta, jossa pyritään haalimaan ulkolaisia yrityksiä tai ainakin pitämään kotimaiset täällä. Metsämaata ei voi siirtää, joten sen osalla painetta veron laskuun kilpailusyistä ei ole. Eikä metsämaata voi tuottaa lisää, joten siksikään ei tarvita verokannustimia.

    Ainoastaan sitten metsäteollisuuden kannalta olisi mukavampaa asioida harvalukuisempien myyjien kanssa. Nämä verosysteemit taitavat kuitenkin erittäin vähän ohjata metsämaan kauppoja. Jos siitä metsästä pidetään vaikkapa periaatteelisista syistä, niin ei sitä kuitenkaan myydä. Jos sitten myydään, niin myydään oli järjestelmä mikä tahansa.

    Kyllä suunnitellun systeemin tarkoitus on vain paikata valtion kassaa, jotta ministeriön virkamiehet tuntisivat itsensä tärkeiksi jakaessaan Kemera-rahoja ja olisi perusteita ylläpitää laajaa virkamieskuntaa. Valtiontalouden säästöt pakottaisivat muuten luopumaan näistä turhakkeista.

    Salonpoika

    Vaikka kuinka Metsänvartijan tavoin yritin hyödyntää vanhan järjestelmän vähennykset en selvinnyt ilman veroja kuin viimeisen vuoden. Järjestelmä oli kannustava metsän käyttöön ja nimenomaan omatoimiseen metsänhoitoon. Timpalle toteaisin ettei meidän pääomatulo kai kohoa yhtään vaikka ulkoilutamme raivaussahaa omassa metsässä koko kesän.Ei kyllä synny suuria vähennyksiäkään omasta työstä.

    metsänvartija

    Miten työstä voi syntyä pääomatuloa?

    Siis metsänhoitotyöstä, eri asia on jos hakkaa ja saa tuloja.

    Päivän kulut muodostuu kilometrikorvauksesta ja sahojen kuluista.

    Timppa

    Vielä kerran Metsänvartijalle.
    Jos teetän jonkun hoitotoimenpiteen vieraalla, niin puuta myydessäni minulle jää vieraalle maksamani kulun verran vähemmän verotettavaa pääomatuloa. Siis tehdessä työn itse verotettava pääomatuloni on tuon verran suurempi.

    Vähän sama tilanne on esim apteekkarilla. Jos maksaa palkkaa vieraalle, niin tulot pienevät palkan verran. Jos tekee itse, niin tulo on vastaavasti suurempi. Tämän jaosta sitten pääomatuloon ja ansiotuloon käydään verotuksessa tiukkaa vääntöä. Epäilen siis, että verouudistuksella pyritään tuomaan samaa ideaa metsäpuolelle.

    raivuri

    kepa: Itse olen tilaani kasvatellut ja ainakin yritän aina kun se järkevästi on läheltä mahdollista. Oon huomannut, että parhaat löydöt löytyy noita kiertelemällä. Joskus on arviot todella pielessä, jopa 25%. Noita kun löytää niin voi reippaamminkin tarjota kun pyyntö. Uskoisin kuitenkin, että parhaita ostoksia on olleet 10-20v hoitamattomat/ liian vähän hoidetut taimikot.

    Mutta tähän ongelmaan. Luulen, että ainut ongelma tässä on väärin tehdyt vähennykset. Turhien mönkijöiden, yms… Metsänomistajien itse aiheuttama ongelma. Sitten kun vähän pitää viilata niin pistetään näön vuoksi koko paketti päälaelleen. Tuossa kylällä kiersi muutama vuosi sitten juttua mökkiläisestä, joka oli laittanut veneen oston vähennyksiin. Ko. mökkiläisen mökki on rannalla, mutta omistaa saaressa 1,5 ha ja kuskaa muka polttopuunsa sieltä. Tiedä sitten onko totta

    aalto

    Tää on kyllä mielenkiintoinen kysymys. Jos valtio haluaa ohjata metsänomistusta tehokasvatuksen suuntaan, niin silloin ollaan tekemässä aika jyrkkää käännöstä vallitsevasta tilanteesta.

    Kuten täälläkin keskustelussa on tullut ilmi, niin entistä useampi metsätila on enemmän tai vähemmän ns. harrastepalsta joko ihan sanan varsinaisessa mielessä (pieni palsta kaupunkilaisen omistuksessa) tai sitten muun yrittämisen lisänä. Minusta tämä ei ole pelkästään huono asia, sillä tällä tavalla on saatu moni suomalainen pysymään kiinni metsässä ja luonnossa. Jos nyt ajatellaan tilannetta, että meillä olisi vain kourallinen metsänomistajia, jotka hoitaisivat metsiä pelkästä taloudellisesta näkökulmasta, niin silloin katoaisi monen ihmisen luonnollinen luontosuhde.

    Itse kuulun näihin kaupunkilaisiin metsänomistajiin. Väitän, että minun metsäni ovat paremmassa kunnossa kuin Suomen metsät keskimäärin ihan vain sen takia, että minulla on halua hoitaa noita perintömaita. Samalla tulee vietettyä luonnossa paljon enemmän aikaa kuin tilanteessa, että muuttaisin nuo hehtaarit UPM:n osakkeiksi.

    Juippi

    Miksi sen tarttis olla yhtään tämän monimutkaisempaa kuin Puun takaa esitetään:

    ”Gla tiedusteli konkreettisia eroja ja vaikutuksia:

    Verot:
    Yritysmuoto : 20%
    ”Yksityismuoto” : 30-32%

    Vähennysoikeus:
    Yritysmuodossa täysimääräinen
    ”Yksitysmuodossa” rajoitettu

    Sukupolvenvaihdos:
    Yritysmuodossa kevennetty verotus
    ”Yksityismuodossa” nykyisenkaltainen”

    Ja siihen yrittäjyyden määritelmään verottaja on löytänyt jo konstit. Tuossa kokonaisverotus taitais pysyä samana ellei peräti nousta kun ne 1,5 hehtaarille hankitut veneet putois pois, tosin verottajalla lienee nytkin mahdollisuus, en tiedä osaako se sitä käyttää.

    Mutta noin helposti homma ei suju vaan puukauppa tosiaan sotketaan ensin ja sen jälkeen tehdään joku ”fantastinen” kriisiratkaisu. Tähänkin lakiin pitää ponihäntäpoikien kuitenkin yrittää ujuttaa vähintää ”avohakkuiden raskaampi veromenettely” ja ”lahopuuvähennys” niin sekin jarruttaa. Ja iänikuinen kiinteistöverokin tässä taas noussee esiin

    Piti viä sanomani ennenkö Vaari ja Ensolainen evakko saa laakin: Tuota yrittäjyyden määritelmää ei oikein pysty hehtaarien perusteella sanomaan. Vaikkapa tämä lause verottajan sivuilta on hyvä:

    ”Yrittäjä toimii itsenäisesti, suunnitelmallisesti ja jatkuvasti. Hänen tarkoituksenaan on yleensä voiton tavoittelu joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.”

    Eli ongenvapojen kasvattajat sinne yksityispuolelle. Väliinputoajia tulee aina.

    Terveisin maajussi jolla puukauppaa <1000 kiintoo/vuosi

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 74)