Keskustelut Metsänomistus Metsänhoitoyhdistyslain kumoaminen ja pakollisen metsänhoitomaksun poistuminen

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
  • Metsänhoitoyhdistyslain kumoaminen ja pakollisen metsänhoitomaksun poistuminen

    Pakollinen metsänhoitomaksu lopetetaan

    Maamme hallituksen hallitusohjelmassa on metsänomistajia koskeva metsänhoitoyhdistyslain mukaisen mhy pakollisen maksun lopettaminen metsänomistajilta, josta käytetään myös nimeä metsänhoitomaksu. Maa- ja metsätalousministeri
    Jari Koskinen päätti perustaa lokakuussa 2011 työryhmän, joka pohti ehdotusta pakollisesta metsänhoitomaksusta luopumiseksi. Työryhmällä oli määräaika työlleen tammikuun 2012 loppuun asti. Jatkotyöryhmä ilmeisesti nyt jatkaa metsänhoitoyhdistys lain kumoamisen mahdollisuuksia.

    Pakkomaksu metsänomistajille ei ole nykypäivää

    Metsäpalveluiden markkinoilla tarvitaan lisää useita metsänomistajille palveluja tarjoavia toimijoita
    metsäpalveluiden laadun kohottamiseksi ja hintojen pysymiseksi järkevinä metsänomistajan metsätalouden kannalta. Metsänomistajien vapaus valita metsäpalvelujen tuottaja on tärkeä metsänomistajalle.

    Pakkojäsenyys sekä hankala irrottautuminen metsänhoitomaksusta eivät ole minkään osapuolen, varsinkin metsänomistajien, kannalta nykypäivää eikä tuo edellytyksiä varsinkaan taloudellisiin metsäpalveluihin
    metsänomistajille. Saa jopa ihmetellä, miten aikaisemmat hallitukset eivät ennen tätä ole valtiovallan toimesta
    kantaneet vastuuta metsänomistajia kohtaan kohdistuneen pakkovallan lopettamiseksi. Laki metsänhoitoyhdistyksistä on eräänlainen menneen vanhan yhteiskunnan jäänne heikompaa metsänomistaja osapuolta kohtaan suosien jopa monopolin kaltaisia metsäpalvelumarkkinoita Mhy n kautta. Mhy laki ei voi olla metsänomistajien etu.

    jatkuu…

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Mhy mainostaa miten valtakirjalla myyvän leimikossa hyödynnetään kerättyä katkontatietoa,joten tukkisaanto parempi.Uskossa hyvä elää,itse on asiaan sellaisena usko.Kolme isoa yhtiöta ostaa 3/4 osaa Suomen puista,erot olemattomia.

    Ostaja jolla pienin latvaläpimitta ja pienin tukin minimi pituus 30cm jaolla uskoakseni paras tukki%.Lopputulokseen vaikuttaa myös motokuski,hakkuun valvonta monasti ainoastaan pöydän ääressä.

    Esim.parrunostaja Veisto maksoi kilpailukysyisia hintoja leimikoista,myi tukit ja kuidut eteenpäin isoille firmoille kannattavasti.Mutta lopetti ostot ,taisi ostaa liikaa…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäkupsa oikeassa, juuri nuo vaikuttavat eniten. Mutta ei siihen tarvitse valtakirjakauppaa tehdä, riittää että tilaa tarjousten vertailun, jos haluaa muuten hoitaa kaupan itse.

    Lopputuloksen ratkaisee se, mitkä mitat ovat ostajalla YLEENSÄ käytössä (tämä tieto on mhy katkontatilastoissa) ja mitkä mitat ovat juuri hakkuun HETKELLÄ käytössä. Hakkuun valvonta ja raportit kertovat jälkimmäisestä.

    jees h-valta

    Nyt sitten jo muutenkin tämä mhy:n viimeinenkin vedätys joutaa roskakoriin kun alkaa vapaa kilpailuasetelma myös mhy-leirissä.
    Jos hekin alkavat ostaa ja myydä eteenpäin itse puuta tulee stoppi katkonta-sun muihin vertailuihin. Jokainen on silloin samalla viivalla ja eipä taida kilpaileva puufirma sen jälkeen antaa omia tietojaan enää välikädelle. Tuskin paljon konttureilla poikkeillaan enää mukavia juttelemassa.

    jees h-valta

    Nyt sitten kannattaa mhy:n löytää vain ostaja noin metrin tukin tumpeille niin kilpailussa menestyminen on varmaa ja varsinkin kun siihen vielä maksaa parhaan kantohinnan niin johan….

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä huomio jees h-valta!

    Mhy lähtemiseen puukauppaan sisältyy kyllä kysymysmerkkejä. Tuo esille tuomasi on yksi niistä.

    Timppa

    Kun myyn puuta jollekin ostajalle, on ensimmäinen kriteeri varmuus siitä, että saan sovitun kauppahinnan. Muut, kuten hinta ym., tulevat paljon kauempana.

    Ostajan maksukykyisyys luonnollisestikin riippuu tämän omista pääomista. Velkavetoinen yritys tulee äkkiä tiensä päähän. Sikäli, kun ymmärrän harvalla MHY:llä taitaa olla kovin suuria omia pääomia. Siksi kävisin kauppaa vaan 100 %:n ennakkosuoritusta vastaan. Taitaa siis kaupat jäädä tekemättä.

    Jos MHY:iden jälkeläiset läksisivät riskibisnekseen, niin vuorenvarmasti joku menisi nurin ja silloin koko systeemin maine menisi kertaheitolla. Jokainen voi arvata mitä seuraisi kaikille muillekin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mhy:n puukauppatoiminta tulisi varmaan olemaan pitkäaikaisia toimitussopimuksia pääasiassa. Riskibisnekseen ei kannattaisi lähteä.

    jees h-valta

    Aivan samanmoista riskibisnestä on pitkäaikaistoimitussopimuksetkin.
    Johonkin on sitouduttava ja jos maailma ympärillä meneekin omia menojaan jää sitoumus täyttämättä tai mennä jopa hinnallisesti persneton puolelle. Saati että tuo ostava puolisko voi lyödä hilat kii ja lakata yksinkertaisesti ostamasta. Kuten kävi täällä Tapanin myrskyn jälkeen. Mhy maksoi omistaan aika huomattavan satsin puuta metsänomistajille. Niitä vuosisopimisia on kyllä harrastettu tähänkin asti mutta sitoumus ollut kevyttä laatua josta kumpikin suht vähillä voinut liueta. Osa varmaan aivan suullisia noinmääriä mitä teollisuus on sitten kevyesti tiennyt varautua ostossaan.

    Puun takaa

    Katkontavertailuun ovat olleet tyytyväisiä ne, jotka ovat sitä käyttäneet. Tyytymättömiä yleensä ne, jotka eivät. Suomessa on toki alueita, jossa ollaan vain 1-2 puunostajan varassa, joten silloin vertailusta ei ole paljoakaan hyötyä. On myös alueita, joissa leimikosta voi saada puolentusinaakin tarjousta. Vielä jos leimikossa sattuu olemaan useansorttista puuta, ei ostotarjouksien vertailu aina ole aivan yksinkertainen juttu. Tämän kyllä tietävät kokeneet puunmyyjät. Vähemmän kokoneet eivät välttämättä osaa edes mieltää katkonnan merkitystä puutiliin. Tästä on ihan turha tehdä mitään eipäs-juupas väittelyä. Katkontavertailua voi tehdä kuka vain. Mhy:lle on kertynyt hyvin laaja, tuhansiin puukauppoihin perustuva vertailuaineisto. Puukaupan voi vertailun jälkeen tehdä kenen kanssa haluaa, ja kenet kokee kokonaisedullisimmaksi vaihtoehdoksi. Tärkeintä kaikessa on, että on niitä vaihtoehtoja valittavana. Toivottavasti niin on myös tulevaisuudessa!

    jees h-valta

    Puuntakunen, hyvä palopuhe menneestä historiasta mutta aika vetäisi ohi jo.
    Kahdesta-neljään puukauppaa per/vuosi tekevänä en pidä itseäni mitenkään kovin kokemattomana puukaupan tekijänä. Ja olen niitä taulukoita mhy-toteutuneista kyllä nähnyt riittämiin. Ei auta katko eikä liimaus, yhtään sen kummempaa hintatasoa ei ole niissä näkynyt.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)