Keskustelut Puukauppa Metsänomistaja puun ostajana

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 28)
 • Metsänomistaja puun ostajana

  Päivän nettiä selanneena esitän kysymyksen kuinka tehdä ennakonpidätys ostetusta puutavarasta. Kyse pystykaupasta naapuritilalle ja siitä sitten tilitystä tekemään ja myös ennakonpidätys. Mutta kuinka se käytännössä tehdään, millaiset lomakkeet ja mistä ne löytää?

 • Tolopainen

  Miten Jovain näkee tuon tekemänsä monimutkaisen järjestelyn sitten hyödyttävän myyjää. Verrattuna pystykauppaan puutavarayhtiön kanssa. Miten puut mitattaisiin.

  Puuki

  Näin se menee naapurusten kesken. Myyjä laskuttaa puusta ostajaa ja korjuuta koskevan laskun myyjä saa ostajalta. Kaupassa on sovittu, että korjuun suorittaa ostaja.

  Korjuun lasku on vähennyskelpoinen myyjän verotuksessa. Myös korjuun alvi on vähennyskelpoinen myyjän verotuksessa, vähennetään puu alveista.

  Mitä eroa on myyjän nettotulon osalta , jos kaupassa myyjä voi vähentää ostajalta saamansa korjuulaskun ko. tapauksessa , siihen että ostaja maksaa korjuun ?

  Puun hinta korjuukuluineen = 35 € , pystyhinta 20 € , korjuu 15 € . Ostaja maksaa siis 20 rahaa ja myyjä 15 rahaa.  Laskun 15 rahaa myyjä vähentää kokonaishinnasta ja verotettavaa jää 20 rahaa. –> 0,7 x 20 = nettotulo 14 rahaa .     Jos lasketaan sama pystyhinnasta :  20 x 0,7 = 14 rahaa.

  savo'ttamies savo’ttamies

  Kukaan ei tainnu vastatata aloittajan kysymykseen.

  Monesti esim naapurin tuulenkaatoja/kesämökin tonttipuita ostetaan oman hankintakaupan mukaan.

  Jos myyjä haluaa ,että kauppa tehdään virallisesti….tietysti vähennät sitten ostot ja muut kulut  omassa kirjanpidossa , ettei veroja tule maksettua kahteen kertaan.

   

  Menet omaverosivullesi..sitten etsit oma-aloitteilliset verot…

  Verottajan sivuilta löytyy ohjeet …”

  ”Muut oma-aloitteiset verot ja niiden ilmoittajat:

  • arpajaisvero: arpajaisten toimeenpanija
  • vakuutusmaksuvero: vakuutusmaksuverovelvollinen
  • ennakonpidätys puun myyntitulosta: puun ostaja…..”

  Onnistuu nykyisin sähköisesti helposti

  Tolopainen

  Tuo ei ollut kysymys, vaan oma-aloitteisia veroja maksetaan itse eli myyjä voi maksaa lisäennakoita puukaupasta halunsa mukaan. Puutavarayhtiö maksaa lainmukaiset ennakot. Siis tuossa ei ole minkäänlaista ongelmaa, ennakot voi ostaja maksaa tai jättää maksamatta siitä ei mitään seuraa ja myyjä voi maksaa veronsa lopullisessa verotuksessa. Tuossa näyttää olevan 1500€ vuosiraja, jonka ylimenessä ostajan pitää tehdä ennakonpidätys, jonka voi näemmä hoitaa omaverossa

  Metsuri motokuski

  Puukilta hyvä esimerkkilaskelma. Ymmärsin noista jovainin vuosia kestävistä sepustuksista sen että kun itse maksaa ja veloittaa korjuun niin puun kuutiohinta on huomattavasti suurempi lähtöhinnaltaan kuin muutoin. Mitään perusteluja väittämälle en ole nähnyt eikä jovainin puukauppamalli toimikkaan nykyhinnoilla.

  mettämiäs

  ”Aina silloin tälläin ostan raakapuuta yksityisiä tai yrityksiltä. Sovitaan puun hinta, lisätään siihen alvin osuus, koska olen alvillinen,”

  Olen varmaankin taas ymmärtänyt metsätalouden alv-verotuksen ihan väärin, koska olen ymmärtänyt niin, että puukaupan alvillisuuden ”määrää” myyjä eikä ostaja. Mihinköhän se alviin ”ilmoittautumaton” puunmyyjä joutuu niiden saamiensa alvien kanssa? Kuittaa varmaan ”ylimääräisenä” yksikköhintana vai miten se menee?

   

  Jätkä

  ALV-velvollinen ei voi päättää sitä, onko myynti verollinen vai ei. Se on verollinen ja peritty vero tuloutetaan valtiolle. Ostaja maksaa Alvin, jos myyjällä on ALV -velvollisuus. Kun ostaja myy tuotetta eteenpäin, hän nylkee seuraavalta portaalta Alvin, jonka tilittää valtiolle. Maksaja on lopputuotteen käyttäjä, ei Joovaan, eikä Tollo

  Jos myyjä on Alviton, ei hintaan lisätä sitä, mutta kun ostaja on verovelvollinen, hän perii asiakkaaltaan veron ja tilittää sen valtiolle. Siis Alviton myyjä voi myydä kuluttajalle Alvitonta klapia tms. Näin ollen kuluttaja hyötyy. Kuitenkin puun myyntihinnassa pitää olla mukana pääomatulovero, eli puun myyntivero, joka pitää ilmoittaa verottajalle ja maksaa siitä se, mitä vähennysten jälkeen on jäljellä.

  harrastelija harrastelija

  Jovain: ”Näin se menee naapurusten kesken. Myyjä laskuttaa puusta ostajaa ja korjuuta koskevan laskun myyjä saa ostajalta. Kaupassa on sovittu, että korjuun suorittaa ostaja.” 

  Onko tämä Jovain vitsi? Ainakin ensiharvennuksella korjuulasku on suurempi kuin pystypuun lasku! Eli sinun mukaan myyjä antaisi naapurille puut ja maksaisi lisäksi korjuunkin? Myyjä saisi kylläkin tappiollisen tuloksen tällaisesta ”naapuriavusta” ja saa ehkä sitten veron palautusta, jos on jotain muuta tuloa?

  Jovain

  Ei se ole vitsi, vaan osoitus siitä, että pystykauppa kyllä toimii naapurusten kesken. Se, että on tappiollista, sitä varten on olemassa Kemera tappiollista toimintaa varten ja puutavarayhtiöt voivat aina kompensoida tappiollista toimintaa. Se ei ole mikään yllätys, jos ensiharvennukset ovat tappiollisia.

  Tässä oli kysymys toimiiko pystykauppa. Naapurusten kesken se kyllä toimii. Sillä ei ole väliä, kumpi osapuoli korjuun hoitaa. Korjuun laskun voi aina esittää.

  Mutta puutavarayhtiön kanssa ei toimi. Toimii vain toiseen suuntaan ja sinnekin pimeänä perintänä puunhinnasta. Ei voi tietää korjuunhintaa, ei puunhintaa, ja asiat hoidetaan pimeästi tilitysmenettelyn kautta. Puhumattakaan, että puunmyyjä korjuutyön ostaja pääsisi toimittamaan puuta ja voisi esittää korjuutyöstä laskun puunostajalle, ihan normaalimenettelyn kautta.

  Jätkä: Alveissa maksaja on lopputuotteen käyttäjä, mutta ei ole maksaja korjuun kustannusten osalta. Selvisipä tuokin kummajainen, vaikka siitä ei ollut edes kysymys.

  mettämiäs

  ”Kuitenkin puun myyntihinnassa pitää olla mukana pääomatulovero, eli puun myyntivero,”

  Entisestä hankintapinon jakajastahan on kehittynyt ihan metsäverotuksen erikoisasiantuntija. En nyt ihan tosissani kirjoitanut siitä harrastelijan lapsuksesta, mutta ihan hyvä, jos Jätkä otti sen tosissaan…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 28)