Keskustelut Metsänomistus Metsänomistus

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
  • Metsänomistus

    Moi,

    Miten on asian laita kun on metsä, jota olen hoitanut esim. harventanut ja se ei ole vielä minun vaan isäni. Nouseeko metsän arvo minkä verran jos se on  hoidettu hyvin? Ja sitten kun se aikanaan jää perinnöksi minulle ja siskolleni, ja jos ostan siskoni osuuden niin otetaanko se jotenkin huomioon hinnassa kun olen sitä metsää aiemmin hoitanut yms. muita parannuksia siellä tehnyt esim. tiet, metsäojat… Että eikai minun tarvi maksaa siitä osuudesta enemmän sen takia että olen tehnyt paljon työtä ja käyttänyt omaa rahaa sen metsän kehittämiseen??

  • Moreeni

    Kannattaa jo ajatella asiaa myös myyjän kannalta. Mikäli myyjä on omistanut tilan yli 10 vuotta ja myynti tehdään lähisukulaiselle on tilan myyminen verotonta myös myyjälle. Kauppa 75% käyvästä arvosta on järkevin tapa siirtää tila koska mukana tulee kaupassa metsävähennys 60% kauppahinnasta.

    Per Ä Reikäs

    Yksi sukulainen myi heti perintönsä tosin 0 voitolla, saas nähdä miten verottaja tulee suhtautumaan vaatimaansa selvityspyyntöön. Petos asia joka tapauksessa.

    Moreeni

    Tilanteita on varmasti monenlaisia.  Kaikki riippuu oikeastaan siitä mikä on tilan omistajan tahto. Onko hän puhunut tai oletteko puhuneet siitä mitä hän haluaa? Kysy vaikka isältäsi asiaa. Siskosi ajatukset metsän omistamisesta ja siihen liittyvistä velvoitteista kannattaa myös selvittää.  Voihan vaikka olla että hän toteaa ettei kiinnosta pätkääkään.  Voit ehkä tarjoutua ostamaan hänen osuutensa. Luulisin että isäsi arvostaa sitä että olet kiinnostunut hoitamaan metsiä. Itse ainakin arvostaisin jos jälkikasvusta joku olisi kiinnostunut jatkamaan ylisukupolvista työtä ja kun olisin valmis luopumaan metsistäni ottaisin tämän huomioon. Hankalia asioita,  ja tasapuolinen jälkikasvuaan kohtaan tulisi aina olla.

     

    mettämiäs

    ”Yksi sukulainen myi heti perintönsä tosin 0 voitolla, saas nähdä miten verottaja tulee suhtautumaan vaatimaansa selvityspyyntöön. Petos asia joka tapauksessa.”

    Jos myy perintöosuutensa ”0-voitolla” eli samalla hinnalla kuin mitä on peru- ja jakokirjassa määritelty, ei tietenkään seuraa enää mitään muita veroseuraamuksia kuin mitä alkuperäinen perintövero on ”määrätty”. Mahdollisen petoksen täytyy kyllä siinä tapauksessa liittyä ihan johonkin muuhun asiaan…

    Visakallo Visakallo

    Monesti vedätetään perintöveron takia perinnön arvo mahdollisimman alas, ja sen jälkeen mennäänkin myymään se kalliimmalla, ja maksetaan sitten kolminkertainen vero myyntivoitosta.

    Mikkeli

    Mikä olisi paras tapa tässä tapauksessa sukupolvevaihdos tehdä, jos metsään ei ole tulossa pitkään aikaan hakkuita ja tilan arvo ei ole kuitenkaan kovin suuri. Isä haluaa olla tasapuolinen molempia perillisiä kohtaan ja tila menisi siinä tapauksessa puoliksi, mutta minä ostaisin siskoni osuuden sitten itselleni. Että menisikö se lahjana, ennakkoperintönä vai miten??

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Mikkelin” tapauksessa sopiva ratkaisu riippuu siitä, tarvitseeko joku osapuoli rahaa, siis isä tai sisko. Vaihtoehtoja on ainakin kauppa tai lahja (ennakkoperintöä tai ei). Isä voi siis myydä tai lahjoittaa koko tilan tai sen osat teille. Kaupan verotus on lievempää kuin perinnön, koska kaupasta menee vain varainsiirtovero 4 %. Yksi vaihtoehto siis olisi, että ostat isältäsi koko tilan ja sisaresi saa jotain muuta perintöä – esimerkiksi isä antaa osan saamastaan kauppahinnasta tyttärelleen lahjana.

    Aiempaan kysymykseen verotuksesta. Jos myy perintöosuutensa voitolla, pitää maksaa joko myyntivoittoveroa tai lisää perintöveroa, eli tehdä toteutuneen myyntihinnan mukainen perintöverotuksen oikaisuhakemus verottajalle. Aikaa oikaisuun taitaa olla nykyään peräti 5 vuotta.

     

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)