Keskustelut Metsänhoito Metsäpalveluyrittäjä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
 • Metsäpalveluyrittäjä

  Olisi kovasti kiinnostusta alkaa metsäpalveluyrittäjäksi. 3-vuoroinen työ tehtaassa ei ole kolmikymppisen ihmisen hommaa, luonto ja eritoten metsä on aina vetänyt kovasti puoleensa. Vaihtelevuus ja päätäntävalta työajoista olisi houkuttelevaa myös, voisi aloittaa työt vaikka 4 aamulla tai laittaa koululaiset koulumatkalle ja lähteä itse sitten. Palveluina voisi olla metsän istutus, taimikon raivaus ja hoitotyöt, pihapuiden kaadot tarvittaessa oksien ja puiden pois kuljetus ja siivous, kantojen jyrsinä, tonttien raivaus. Tietysti helpoimmasta aloittaen. Minkähänlaiset olisi mahdollisuudet pärjätä tuollaisella. Jouluntienoolta maalis huhtikuulle varmasti hiljaisempaa, mutta silloin voisi hakata omia metsiä. Metsätöistä on kokemusta pikkupojasta asti, eikä vesi ja räntäsateet pelota.

 • pihkatappi pihkatappi

  Juuri noin se on kun tolopainen sanoo, ansiotason puolittuminen ei ole ainut asia mikä tuossa muuttuu hieman haastavammaksi. Toinen asia on sitten se että ihminen, joka on metsässä syksyn valoisan ajan, ei noita flunssia juuri sairasta.

  Metsätyömiehen päivät ovat helpottuneet älylaiitteiden, kuten tabletin myötä, sillä löytyy kuviot ilmakuvilta ja tilanrajat maastosta riittävällä tarkkuudella. Toista se oli paperikartta aikaan, jolloin rajan selvittäminen vaati osaamista ja aikaa. Eli kunnon tabletti, missä sijainti määritetään hyvällä tarkkuudella on nykyisin lähes pakollinen, kun sillä voittaa kuukausitasolla jo useita tunteja ajankäytössä. Ja tosiaan, tabletin sijainnin määritys on riippuvainen sen laitteen palikoista, ei operaattorista, itsellä 6 euron kuukausimaksu tässä huawein tabletissa ja rajalinja löytyy parin metrin tarkkuudella miltei aina.

  Jätkä

  Yritys maksaa kaiken- ja vielä reilusti ylikin

  Kun perustaa itse yrityksen, jonka ainoana työntekijänä toimii, niin miksi ihmeessä ei maksa itselleen kaikkia niitä etuuksia, joita työsuhteessa olevilta kadehtii? Palkan voi määritellä itse itselleen. Sairausajan palkasta voi päättää itse, Työnantaja voi järjestää ulkomaan reissuja niin paljon kuin haluaa ja kulut saa vähentää verotuksessa, kunhan on matkalla tutustunut vaikka Pambumetsän harvennustekniikkaan.

  Itse olen myös yrityksen ainoa omistaja, joka on häikäilemättä käyttänyt ”firman piikkiä” kaikenlaisen hauskan kustannuksien kattamisessa.  Esim auto firman käyttöön on ihan selvä juttu, mutta kun on oma autokin, niin verottaja ei iske siihen, että omalle autolle ei juuri kilometrejä kerry.

  Avainkysymys on yrittäjälle, että toimiiko talkooperiaatteella vai yrittäjänä, joka laskuttaa työstään sen verran, että yritys pärjää, vaikka pitääkin työntekijästään hyvää huolta.

  Perusjuttu yrityksessä on se, että Firman raha ei ole yrittäjän rahaa. Kun lähdetään kapakkailtaa viettämään, ei firman kassaa tyhjennetä illan rientoja varten, vaan jos omalla tilillä ei ole rahaa, ei lähetä ryyppäämään!

  Tolopainen

  Se on Jätkä hyvä kysymys miksi tässä maassa on yrittäjiä jotka maksavat työntekijöilleen työehtosopimuksen mukaista palkkaa mutta itse jäävät kokonaan ilman ja menettävät joskus koko omaisuutensa ja vielä jäävät pankille velkaa eivätkä koskaan enää asu edes omassa asunnossaan. Niin on ihmeellistä että näin vain pääsee käymään, kun joutuu itse vastaamaan työpaikoista omalla omaisuudellaan. Harva työntekijä on valmis panttaamaan omakotitaloaan työpaikkansa rahoittamiseksi. Mieluummin mennään kaikenlaisiin lakkoihin, kuin aletaan jakaa riskiä.

  Jätkä

  On kuitenkin ihan selvää, että esin metsäpalveluyritys, jossa on työsuhteeseen palkattu yksi (1) metsuri, joka on ainoa tuottavaa työtä tekevä siinä yrityksessä, ei kovin raskaita kuluja kestä. Kun metsurille on maksanut sen, mikä metsurille kuuluu, ei jakojäännöstä voi jäädä niin paljoa, että yrittäjä voisi viettää kovin leveää elämää.

  Kyllä tuottavaa työtä tekeviä pitää olla vähintään kymmenen ennenkuin yrittäjä voi keskittyä pelkästään firman pyörittämiseen tarttumatta tuotantovälineisiin lainkaan.

  Yrittäjämetsurillakin on pohjaton suo edessään, jos alkaa hankkia kaikenlaista tarpeellista kalustoa seisomaan 99 prosenttia ajasta. Pitää olla sahakalusto ja vinssit ja tunkit, lava-auto nelivetoisena, Traktori kunnollisin nosturein ja metsäperäkärryin, klapikone, hakkuri, MOTO jne.

  Noiden hankkiminen onkin sitten se oljenkorsi, joka katkaisee kamelin selän.

  Miksi hankkia kaikenlaista kalustoa, joille ei ole käyttäjiä? Ei yksi henkilö voi käyttää samaan aikaan kovin montaa konetta. Tuossa pelissä voittajaksi jää vain pankki.

  Tolopainen

  Nykyisillä metsurinpalkoilla työntekijä tuottaa yritykselle tappiota. Joten ei yrittjämetsurinkaan leipä voi kovin leveä olla. Aika monta päivää vuodesta joutuu olemaan ilman palkkaa. Metsurit kuitenkin saavat työttömyyspäivärahaa eikä ole tarpeenkaan koko vuotta metsissä rämpiä.

  Jätkäpätkä

  Teollisuuden vuorotyön palkan kun puolittaa ei käteenjäävä osuus ole juuri 10 000€ päälle, vuosiansioissa ollaan pitkän matkaa keskipalkkojen alapuolella, huonompi kuin sairaanhoitaja, ei pääse ylitöilläkään 3 alkavaan vuosiansioon. Kaukana ei ole ettei joudu panttaamaan sitä taloa pankille jotta on vara käydä töissä.

  En minä ainakaan hankalaa pihapuuta joka latvasta pätkitään lähde kaatamaan satasella jos loppuhommiin kuuluu vielä puun poisvienti ja paikan siivous. Kate on saatava jos työ on selvästi vaikea, taimikonraivuuksilla on selvä ettei voittoa tuottavaa tulosta juuri tule. On selvä että yrittäjällä on myös menoja, mutta miksi jätkän on aina hankittava moto ja traktori metsäperävaunuineen jos puhutaan yrittäjästä joka kaataa pihapuita, raivaussahahommia, istutustöitä ja tontin raivuuksia, kantojenpoistoa? Minä en näe motolle tarvetta. Erilaisia taljoja ja tunkkeja, köysiä pitää olla, niitä saa 2000€ alkuun riittävän läjän, lisäksi kevyt ja vähän järeämpi moottorisaha, raivuri 2000€. Riittävä auto ja kärry löytyy jo ennestään samoinkuin sahakalustoa. Näillä pääsisi jo alkuun. Ainakaan yhtä työntekiää enempää ei kannata palkata, yksi voisi olla hyvä apu esim pihapuu työmailla.

  Jätkä

  Luitkohan ihan ajatuksella? En suositellut motojen ja traktoreiden hankkimista, päinvastoin varoitan niistä.

  Ainakin meilläpäin on isännillä kalustoa – jopa motoja, mutta ennenkaikkea kuormainya ja kärryä, joita kannattaa käyttää hyväkseen konetarpeeseen. Samoin olen ollut monta kertaa 28 metrin korkeudessa palolaitoksen nostokorissa, kun on palasteltu puuta ahtaalla pihalla.

  Tuo nostokoriauton käyttö on suhteellisen kallista. Pihapuiden poiskuljettaminen on aika homma. Siinä traktori ja kuormain ovat kova sana. Kantojyrsintää pitäisi olla aika paljon, että koneen kannattaisi hankkia, lelut ovat leluja.

  Jos palkkaat työntekijän, niin sille pitää olla töitä – Vaikka omaan metsään enskaa ja RS- hommia tekemään, kun on hiljaista.

  Kokeile Energiapuusavotoita. Sieltä tulee hehtaaritukea ja niin päin pois ja sitten ehkä energiapuiden myynnistä jonkinlaisen palkan. Siis Tekisit ilmaiseksi koko savotan, kun saat tuet ja puut.

  Ota kattava vakuutus, myös vastuu-vakuutus.

  pihkatappi pihkatappi

  Metsälehdessä oli metsäpalveluyrittäjä, jolla vaikutti olevan homma hallussa, ei edes metsäpalstoissa pidä rahaa kiinni, kuin sen aikaa että saa voiton korjattua. Siitä tietysti saanut korkonimen kulassi, kun metsätiloja on jobbaroitu vauhdilla eteenpäin. Kaverihan on pitkänlinjan monipuolinen kestävyysurheilija, eli siltäkin osin on kykyjä.

  Varhaisperkuulla ja melko hyväkulkuisella pohjalla noin 10000 rungon poistumalla. Kyllä näitä sen 1,5 ha päivään tekee, mutta harvemmin pääsee näin helppoon taimikkoon, muuta kuin omissa metsissä. Tuo kulkukelpoisuus vaikuttaa loppupeleissä paljon päiväsaaliiseen.

  Metsuri motokuski

  Sen verran voi antaa vinkkejä kuinka homma kannattaa tehdä ettet meinaa astua samaan ”miinaan”  johonka minä meinasin mennä ja osin astuinkin.

  On mikä firma tahansa niin työmaa pitää taksoittaa leimikko kohtaisesti. Yhtiöt ja myös MH haluaa tehdä vuosisopimuksen keskihinnan mukaan joka määräytyy yleisen hintatason perusteella. Jos sen menet hyväksymään niin jatkossa et tule pääsemään kunnon palkoille monellakaan kuviolla. Itse tein aikoinaan metsähallitukselle ja silloin opin ettei enää koskaan. Huonoimmilla kuvioilla pääsin alle kymmenen euron tuntiansioihin. Metsähallituksella on myös sakotusjärjestelmä jolla ne voivat alentaa taksaa 30% kun leimikon jälki ei heitä mielytä. Heidän ohjeita kun lukee niin joissakin leimikoissa ei voi päästä kelvolliseen tulokseen kohtuullisessa työajassa. Mhy:n  ongelma on myös hintataso sekä välilliset kustannukset josta melkoinen osa heillä menee organisaatiolle.

  Itse suosittelisin että etsit henkilökohtaiset asiakkaat markkinoinnin keinoin. Panostat markkinointiin heti alkuun ja pohdit sellaisen hintarakenteen jolla pärjäät ja saat töitä. Töitä joudut paiskimaan ihan varmasti kelistä riippumatta sillä raha ei istumalla tule. Jos haluat päästä kunnon ansioille niin istutukset kannattaa unohtaa kokonaan. Itselläni istutukset ovat vain suhdetoimintaa isäntien suuntaan.

  Toiseksi kannattaa välttää viimeiseen saakka liikaa kalustohankintoja. Jos on pihapuita niin aluksi vuokrakalustolla ja sen jälkeen omaa jos töitä on paljon. Samoin firmalle ei kannata autoa hankkia aluksi vaan omalla autolla ja kilometrit laskuttaa firmalta. Yritysmuoto ehdottomasti Oy eikä tmi.

  Yksi avain kysymys on tietenkin työnlaatu. Hyvä laatu tuo lisää töitä ja toimii parhaana markkointifoorumina. Ehdottomasti kannattaa opetella kunnon laatu ja OIKEA metsänhoitotapa. Se että on hoitanut omia metsiä ei kerro mitään onko hoitotapa oikea ja jälki sellaista että se kelpaa muille.

   

  Jätkä

  Tuohon Metsuri motokuskin kommenttiin lisäisin sellaisen loukun, joka ei ole ihan tavaton: Yksityismetsänomistajilta saattaa tulla jatkuvasti tarjolle todella työläitä kuvioita. Kaikki helpot on yehty ja tekijöinä joko MO itse tai sukulainen / tuttava.

  Tuo laatu on asia, jota ei tule liikaa painotettua. Mikään ei ole vastenmielisempää hommaa, kuin parsia omaa jälkeä. Tiedän erään yrittäjän, joka teki MH:lle kolmen koulupojan kanssa taimikonhoitoa urakalla. Olivat tehneet n. kuusi viikkoa, kun MH teki tarkastuksen. Se on tarvittaessa perusteellinen, eli alue käydään linjakoealoilla läpi. Neljän miehen (kolmen pojan ja yhden miehen) kuuden viikon töiden parsimisessa menikin sitten toiset kuusi viikkoa.

  Siis harvennuksessa pitää mitata, alussa joka päivä ainakin yksi koeala. Ja sopia kirjallisesti työn laatuvaatimukset.

  EDIT: loppu poistettu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)