Keskustelut Metsänomistus Metsäpolittikan perusta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)
  • Metsäpolittikan perusta

    Suomessa metsätaloutta tuetaan monilla keinoilla. Metsän omistajille maksetaan tukea monista metsänhoitoon tavallisesti kuuluvista tehtävistä. Metsänomistajat velvoitetaan lain voimalla hoitamaan ja uudistamaan metsänsä. Uudistusmetsässä pitää kasvaa määrättyjä puita. Pääsääntöisesti näitä tukia maksataan sen varmistamiseksi, että Suomessa kasvaisi mahdollisimman paljon puuta, joka kelpaa jalostukseen. Yhteiskunnan kustannukset tuesta ovat vuosittain satoja miljoonia.

    Suomessa puuta kasvaa nykyisin noin 50 % enemmän kuin löytyy käyttöä. Huolimatta käynnissä olevista metsäteollisuuden investoinneista säilyy puun tuotanto merkittävästi käyttöä suurempana myös näkyvissä olevassa tulevaisuudessa.

    Kysymys onkin:
    – Kuinka viisasta yhteiskunnan rahojen käyttöä on tälläinen ”tarpeettoman” puun kasvattamisen tukeminen?
    – Kuinka viisasta on vaatia metsäomistajilta täysimääräista metsänuudistamista?
    – Kuinka järkevää on lisätä metsän hehtaarituottoa keinotekoisella istutus/kasvatusmenetelmillä? – – – Metsä kasvoi Suomessa aiemmin 10000 vuotta ilman kenotekoisia kasvatusmenetelmiä. Nykyiset keinotekoiset varmasti nopeuttavat puun kasvua. Kuinka paljon tähän nopeuttamiseen kannattaa yhteiskunnan tai metsänomistajan sijoittaa?

  • harrastelija harrastelija

    Gla-nimimerkillä oikeita ajatuksia perustellusti!

    Sodan jälkeen valtio säänteli tarkoin metsänhoitoa – koska se oli Suomelle elinehto hoitaa ”sotarikollisena” sotakorvaukset voittajalleen.
    Yksityisiltä mo:lta pidätettiin myös hakkuun jälkeen määrätty summa metsän uudistamiseen.

    Puun hinta työpalkkoihin ja muuhunkin verrattuna oli kuitenkin niin hyvä, että metsää pidettiin pankkina jolla turvattiin rahan saanti.
    En muista, että Kemeran tapaisia tukia olisi silloin tarvittu?

    Oikeastaan tukien tullessa, itse sain tukea 1960-70 luvulla pellon metsittämiseen, tuntui vähän oudolta, että metsään tarvittiin tukea.

    Puun hinta on kuitenkin suhteessa mennyt alaspäin kuin lehmän häntä.
    Nythän harvennuksilla tekijä saa paremman korvauksen kuin metsänomistaja! En sano sitä siksi, että se on tekijälle väärin, vaan siksi, että puuntuottajalle hinta on laskenut.

    Koen, että Kemeralla korvataan osittain alapäin menneen puun hintaa ja tietysti myös pyritään varmistamaan tarpeellisen raka-aineen saanti myös tulevaisuudessakin.

    Jovain

    Tukieuroilla ei varsinaisesti tueta puuntuotantoa, vaan tuetaan kalliita työn kustannuksia, silloin kun ne ovat huonosti kannattavia. Tukieurot eivät varsinaisesti ole tarkoitettu metsänhoitoon tai metsänomistajille, vaan tukieuroilla tuetaan kalliita työn kustannuksia, eli tuetaan tuotantoketjun kustannuksia, joka tukieurojen puutteessa on romahtamassa kannattamattomaksi. Kysymys on myös puun hinnasta ja metsätalouden kannattavuudesta, josta näitä kalliita kustannuksia ulos mitataan. Tässä tapauksessa autetaan, mutta kysymys on myös siitä, että näin metsätaloutta kompensoimalla, jollain tavalla kustannukset ovat vielä hallittavissa ja hyväksyttävissä.

    Metsuri motokuski

    Niin kyllähän kemera tukien tarpeellisuutta perustellaan sillä että sadaan metsät hoidettua sellaiseen kuntoon että ne tuottaisivat puuta mahdollisimman paljon. En ole missään nähnyt että ne olisivat työvoimakustannusten kompensaatiota. Mutta kyllähän asian näinkin voi ajatella. En usko että tänä päivänä metsuri poloinen on sellainen ”äyriharava” että sen työkustannuksia tarvitsi valtion varoin tukea.

    Mutta aloittajan idea ja huoli ovat hyviä ja uskonkin että tukieurot tulevat jatkossa pienenmään. Mutta toisaalta uskon että hoitamattomuuskin lisääntyy, koska on opittu tiettyyn valtion tukeen.

    Tuo puunkasvatushan on pitkäjänteistä puuhaa joten kovinkaan radikaalit korjaukset tukipoliitikassa ei luulisi olevan järkevää. Sillä kukapa meistä tietää mikä puuntarve on 15 – 30 vuoden päästä. Toisaalta tuo puunkasvun lisäys ei suoraan näy markkinapuuna koska kaikkilta metsätiloilta ei puuta tule myyntiin toivotulla vauhdilla.

    pikkutukki

    Omatoiminen metsänomistaja tekee taimikonhoidot ilman tukiakin , mutta vieraalla tietätettynä tuki on ehdoton , jotta työ tulee tehtyä . Tasapuolisuuden nimissä tuki kuuluu molemmille !

    uudehko metsänomistaja

    Gla esitti selkeän analyysin nykyisestä metsäpolitiikasta. Kiitos. Provosoisin muutaman kysymyksen lisää muutostarvetta kaihoten.

    Gla kirjoitti mm: ”Metsänomistajalta on erittäin viisasta vaatia päätehakkuun jälkeistä uudistamista. Ilman tätä osa metsistä ränsistyisi pahoin ja tuollaisen alan kuntoon laittaminen on kallista”.

    Näin varmasti onkin. Mutta onko metsänomistajan viisasta vaatia päätehakkuun jälkeistä uudistamista myös naapurin metsälle? Puun tarjonnan ollessa selkeästi tarvetta suurempaa, puusta maksettua hintaa ei saada nostettua nykyisestä. Eikö metsänomistajan olisi viisasta luopua vaatimuksista ja antaa naapurin itsensä päättää metsänsä uudistamisesta? Eikö naapurin metsän ränsistyminen auttaisi puun tuotannon ja kulutuksen tasapainottamissa?

    Onko yhteiskunnan tehtävänä taata puun ostajille jatkuva ylitarjonta ja siten halpa puun hinta? Eikö markkinatalous olekaan Suomen talouden perusperiaate? Eikö sota-ajan poikkeusoloihin kehitettyä mekanismia olisi jo aika normaalisoida? Onko metsätaloudessa nykyisin vallitseva tilanne, puun ylikasvu, puun luonnottoman halpa hinta ja yhteiskunnan jatkuvat tuet, todella iänkaikkiseen jatkuva systeemi?

    Tuntevatko metsänomistajat itsensä yrittäjiksi vai yhteiskunnan palkkarengeiksi? Onko yhteiskunnallamme varaa harjoittaa metsäteollisuutta, jos metsäteollisuus ei ilman yhteiskunnan tai metsänomistajien uhrauksia pärjää maailman markkinoilla?

    Metsuri motokuski

    Jos työvoimakustannusten kompensaatio olisi tuen perusta niin eihän se metsänomistaja palkkaa maksa itselleen. Ei ainakaan ole kuullut että sotumaksuja olisi kukaan omatoimisista metsätöistä maksanut.

    Minusta tuo nyt jos mikä ei ole tasapuolisuus kysmys.

    Rane

    Uudehkon metsänomistajan idea että naapurin metsien tuotoksen lasku toisi omalle puulle parempaa hintaa ja menekkiä toimii jos visio on se että metsäteollisuuden kapasiteetti pidetään ennallaan tai laskee.Eli oma etu olisi se että muiden elintaso laskisi nopeammin kuin oma.
    Jos taas visio on että pyritään saamaan lisää investointeja ja näin kysyntää puulle niin naapurin,(kaikkien naapureiden) metsien hyvä kunto luo mahdollisuudet houkutella investointeja.Etu on yhteinen.
    Myös valtion mahdollisuudet infran kuten teiden ylläpitoon ja kunnostukseen paranevat kun niitä käytetään täysimääräisesti.Kun puu liikkuu sieltä naapurinkin metsästä niin rahaakin liikkuu yhteiskuntaa pyörittämässä.
    Kasvu synnyttää kasvua.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    On se noinkin kun Rane kirjoittaa, mutta vain teoreettisesti. Teoreettisella pohdintaa jatkoksi- Jossain vaiheessa tarjolla oleva raaka-aine ei mahdu mihinkään.

    Jos nyt kansantalouden perusteisiin mennään niin raaka-aineen tarjonnan kasvaminen laskee sen hintaa. Vrt esim. tämän hetken öljyn maailmanmarkkinahinta.

    Jos jokainen ”uinuva” metsänomistaja ryhtyisi aktiivisesti tarjoamaan puuta myyntiin niin tarjonta lisääntyisi tietenkin huimasti. Ei se hinta siitä ainakaan nousisi koska joku myisi kuitenkin ”halvalla”, jopa kilpailuttamatta.

    Ainakaan lyhyellä tähtäimella puuta käyttävien tehtaiden määrä/kapasiteetti ylipäätään, ei pysyisi raaka-aineen lisääntyneen tarjonnan tahdissa.

    Rane

    Nimenomaan käytännössä jos haluamme että Kuopion,Kemijärven ja ehkä jopa Kajaanin seudun tehdashankkeet toteutuvat niin on oltava sitä ”ylimääräistä”raaka-ainekapasiteettia.

    Jovain

    Tällä hetkellä tehdasinvestoinneille on ilmeisen hyvät edellytykset olemassa. Puun hinta on ennätyksellisen alhaalla. Työn kustannuksia ollaan alentamassa ja puuta, nimenomaan massapuuta on nuorissa metsissä runsaasti. Massatuotteilla on menekkiä jne.
    Siinä sitä onkin pohtimista, miten tähän talouden kannalta uuteen tilanteeseen on tultu. Edellytyksiä, niitähän ei pitänyt olla. Ollaanko purkamassa yhteiskunnan hyvinvointiloukkuja, että saadaan taloutta tasapainotettua ja saadaan uutta toimeliaisuutta aikaiseksi. Vai ollaanko asialla kurjistamisen kautta, eli saavutetuista eduista ei olla valmiita luopumaan, on tasapainotettava pakon edessä ja ajan kanssa.
    Näillä seikoilla on ollut vaikutusta metsätalouteen ja tulee olemaan jatkossakin.Mikä on ollut järkevää ja mikä vähemmän järkevää.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)