Keskustelut Harrastukset Metsästäjät saavat käyttöönsä reaaliaikaisen hirven verotusennusteen

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 110)
  • Metsästäjät saavat käyttöönsä reaaliaikaisen hirven verotusennusteen

    Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen riistakeskus tarjoavat hirven metsästäjille reaaliaikaisen verotusennusteen. Ennuste on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa ja se julkaistaan Oma riista -palvelussa. Tavoitteena on auttaa hirvitalousalueiden loppukauden metsästyksen ohjaamista. Verotusennuste päivittyy kerran vuorokaudessa hirven metsästyskauden loppuun saakka. Ennuste perustuu metsästäjien Oma riista -palvelun avulla keräämään hirvihavainto- ja saalisaineistoon.

    Oma riista -palvelun kautta palautettu tieto saadaan nopeasti kannanhoidon tueksi. Hirvitalousalueilla, joiden seurueet ovat kirjanneet hirvihavaintotietoja vähintään 60 prosentin kattavuudella, on laskettu jahdin edistymisen väliarvioinnin tueksi laskennallinen verotusennuste. Ennusteessa annetaan laskentahetkellä vallitseva tilanne ja hahmotellaan karkeasti, miten hirvikannan tiheys ja ensi vuoden aikuiskannan lehmä/sonni-suhde tulisivat kehittymään, jos noudatetaan verotussuunnitelmaa jahtikauden loppuun asti.

    Ennuste lasketaan päivittäin jahtikauden loppuun saakka. Ilmoitetut saaliit ja havainnot vaikuttavat kirjauspäivää seuraavan päivän ennusteeseen.

    -Merkittäviä muutoksia on odotettavissa viikonloppujen jälkeen, kun järjestelmään kirjataan suuri määrä uutta tietoa, erikoistutkija Jyrki Pusenius

    Ennuste löytyy Oma riista -palvelusta hirveä metsästäville seuroille ja seurueille. Ennusteeseen on liitetty tulkintaohjeita ja muita lisätietoja. Ennuste julkaistaan myös riistahavainnot.fi -palvelussa.

    Oma riista on sähköisen asioinnin palvelu, jota käyttää 114 000 metsästäjää. Palvelu tuottaa muun muassa riistatietoa.

  • jees h-valta

    Kuten nytkin, mikä tässä on muuttunut Timppa?

    Planter Planter

    Aiemmin linkittämässäni uutisessa ollut pylväskuva kertoo hyvin mikä on ongelma. Paikallinen metsästyseura tietää oman alueensa tilanteen. Haettujen lupien kaatomäärillä tilanne olisi pysynyt hallinassa. Hirviä ei olisi kaadettu ”sukupuuttoon”, mutta ryöpsähdys tasolle 12,9 hirveä / 1000 ha olisi estetty. Tämä lienee aika yleistä, sillä itse jouduin samanlaisen mielivallan uhriksi.

     

    Hirviluvat 2009-2017 Kuivajoen Pohjoispuolen Metsästysseura

    Sahapukki

    Ei pidä sotkeutua lillakanvarpuihin näissä hirvilupamäärissä.  Tavallinen seura vaikuttaa kymmenen kilometrin alueella. Ja hirvet kulkee semmosen alan läpi parissa tunnissa. Yhden seuran ampumisilla ei ole merkittävää vaikutusta kokonaisuuteen. Ne kasaantuvat ja hajaantuvat mille alueelle niillä on halu mennä. Hirvilupa-alueet on pyritty tekemään niin laajoiksi, että ne kattaisivat seudun hirvien koko vuodenkierron aikana oleilemat alat. Ja tämä alahan on se kokonaisuus, mikä määrittää kaatolupamäärät, ei yksittäinen seura. Tämäkään systeemi on tuskin valmis tai täydellinen. Mutta se on paras käytössä oleva.

    Jos halutaan vaikuttaa paikallisesti taimia raateleviin yksilöihin, jotka saapuvat talvehtimaan just tähän ja tuohon taimikkoon, niin ne kuuluisi ampuakin vasta metsästyajan aivan loppuaikan joulukuussa.

    jees h-valta

    Kyllähän Planterin taulukon pitäisi aika helposti aueta jopa hirvestäjällekkin. Vaiva on Riistakeskuksen lupien pihtaus jolla taas nopeasti nostettiin hirvikanta aivan muulle kuin sovitulle tasolle. Sovitulle on vähän sekin hirtehistä kun ei ainakaan minulta ja tuskin juuri muiltakaan metsänomistajilta on pahemmin kyselty sopivasta hirvikannasta. Mutta se heidän omasopimuksensakin piti vesittää heti. Tämän päivän Maaseudun Tulevaisuudessa hyviä kommentteja lukijoilta.

    jees h-valta

    Pitää tunnustaa että on tuo MTK heräilemässä piiitkästä ”ruususen unesta”. Tässäkin etusivulla annetaan selkeästi oikean suuntaista ohjetta hirvestäjille: Eli ampukaa naarashirviä! Tuo on erittäin tärkeä ohje ja esim. Keski-Suomessa välttämätöntä. Ei tule muuten hirvikannan tilaan mitään parannusta näillä lupamäärillä vaikka kaikki käytettäisiinkin pankkilupia myöten.

    Timppa

    Meillä kaatui viime vuonna 5 naarasvasaa ja 4 naarashirveä sekä yksi uroshirvi.  Jonain vuonna suhde oli taas ihan päinvastainen.

    helge6

    Jeesillä käy vaivattomasti takinkääntö. Tähän saakka hän on vannonut riistakeskuksen kyllä antaneen kaikki anotut luvat. Metsästäjät vaan eivät hae riittävästi. Nyt se onkin juuri se riistakeskus joka pihtaa. Jos onkii niin ettei niit kukaan piilottele ja lupiakin haetaan ja saadaan kannan tiheyden mukaan.

    jees h-valta

    Helge6, katso Planterin tilastopylväikköä. Jossain päin noin vain näyttää olevan. Satakunnassa on ollut toisin mutta ilmeisen epävakaa laitos tuo Riistakeskus.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lainaus FaceBookista:

    Keski-Suomen hirvikanta jäämässä liian korkeaksi ja naarasvoittoiseksi kirjoittaa MTKn metsälinjan kenttäpäällikkö.

    Kuluvan syksyn hirvijahtiin on Suomen riistakeskus myöntänyt koko Suomeen 52 772 hirvieläimen kaatolupaa. Määrä on 26 % suurempi kuin edellisvuonna. Keski-Suomessa lupia on myönnetty peräti 36% enemmän kuin edellisvuonna. Tästä huolimatta maakunnan liian tiheäksi päässyt hirvikanta ei ole kokonaisuudessaan putoamassa yhteisesti tavoitteeksi asetetulle tasolle. Kuluvan vuoden keväällä laajapohjaisen sidosryhmäneuvotteluiden pohjalta asetettiin yhteiseksi tavoitteeksi hirvikannan pudottaminen 2,8 – 3,2 hirven tasolle 1000 hehtaarilla. Metsästäjät hakivatkin lupia 36% enemmän kuin edellisenä vuonna. Mutta vaikka kaikki haetut ja myönnetyt luvat käytettäisiin kuluvan syksyn jahdissa, niin asetettuun tavoitteeseen ei päästä. Hirvikanta onkin siis jäämässä maakunnassa jonkin verran yhteisesti asetettua tavoitetta korkeammaksi. Liikenne- ja metsävahingot eivät ole siis vähenemässä, valitettavasti päinvastoin. Tämän vuoksi on välttämätöntä, että kaikki myönnetyt hirviluvat käytetäisiin täysimääräisesti. Monilla seuroilla ja alueilla on käytössä lupapankkijärjestelmät, mikä on erinomainen asia. Lupapankkeja voidaan jahdin kuluessa ja loppupuolella kohdistaa erityisesti hirvitihentymäalueille. Tänä vuonna näille lupapankeille ja niiden täysimääräiselle käyttämiselle on poikkeuksellinen suurta tarvetta. Hirvikanta on ollut jo pitkään luonnottoman naarasvoittoinen. Yhtä urosta kohden maakunnan metsissä kulkeekin lähes kaksi naarasta. Tämä aiheuttaa hirvikannan määrittämisen lisäksi erityisiä haasteita kannan kehityksen arvioinnille. Voimakkaasti naarasvoittoinen kanta aiheuttaa nopeita ja osin jopa ennakoimattomiakin kannan vaihteluita vuosittain. Kuluvan syksyn hirvijahti ja kaadot eivät ennakoi, että tämä ongelma olisi oikenemassa. Sen vuoksi jäljellä olevan jahdin aikana naarasvoittoisuuden pienentämiseen tulisikin kiinnittää erityistä huomiota. Maanomistajat ovat osoittaneet metsästäjille arvostavansa heidän riistanhoidollista harrastusta ja työtä, vuokraamalla maansa metsästysseuroille. Yksityiset maanomistajat ovat tehneet sen lähes poikkeuksetta vastikkeetta eli käytännössä ilman rahallista korvausta. Vastikkeeksi metsänomistajat odottavat yhteisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamista niin hirvikannan koon kuin rakenteenkin osalta. Metsänomistajat tiedostavat, että tehtävä ei ole helppo, eivätkä esim. sudet ja muut suurpedot helpota metsästäjien tilannetta millään tavalla. Päinvastoin, joillain alueilla nämä pedot vaikeuttavat metsästystä todella paljon. Monista haasteista huolimatta, metsänomistajat vetoavat metsästäjiin että – kaikki myönnetyt hirviluvat käytetäisiin kuluvan syksyn jahdissa ja – lupapankit otettaisiin käyttöön täysimääräisesti sekä – jahdin loppuvaiheessa kiinnitettäisiin huomiota naarasvoittoisuuden vähentämiseen. Jyväskylässä 17.11.2017 Kenttäpäällikkö Pauli Rintala, MTK Metsälinja

    Tolopainen

    Mihin ihmeen metsästäjiin vedotaan, metsänomistaja voi hankkia luvat ja tulla mukaan hirvenpyyntiin, jos tilanne huolestuttaa. Hirviporukoissa on ihan tavallisia metsänomistajia mukana ja sitäpaitsi monet porukat ovat jo pyyntinsa lopettaneet tältä syksyltä, päivät ovat lyhyitä. Metsästys pitäis aloittaa viimeistään syyskuun lopussa, aivan turha sotkea hirvien kiimaa ja pyyntiaikoja ne  hoitavat sexipuuhat välittämättä metsästyksestä yhtään mitään. Kohta  alkaa ilveksenpyynti ja kauriiden pyynti on  menossa, hirvenpyynnin jo lopetimme äänestyspäätöksellä. Metsänomistaja metsästäjien  niin halutessa, monille hirvikoiraharrastus ajaa metsänhoidon ohi, koirista on vähemmän työtä. Eikä metsänhoidosta kovin hyvin palkita rahallisesti omistajia. Keskimääräinen hakkuutulo on siellä kahdenkympin tienoilla kiinto brutto ja valtio haluaa siitä kolmanneksen, mitä olen noita tarjouspapereita silmitellyt, ei tule kauppoja näillä hinnoilla.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 110)