Keskustelut Metsänomistus Metsästys

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 1,267)
 • Metsästys

  Merkitty: 

  Itse aion jatkos sekä itseni tyttöni ja viime aikaisten amerikan tapahtumien vuoksikin kieltää aseiden kantamisen omistamillani mailla,ruokaa kyllä saa kaupasta ja tukea sossusta,mutta mun mailta sitä ei haeta enää.

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kai metsästäjillä on käsiaseita; käyttävät niitä mm. supikoirien lopettamiseen loukuissa.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Kyllä on, mutta ne ovat tietääkseni isokoisempia, niin että niiden kuljettaminen taskussa on hankalaa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  suorittava porras suorittava porras

  ”Onko Suorittavan suunnittelema ja Metsälehden myötävaikutuksella järjestettävä ampumaurheilun ehdoton kauden huipputapahtuma eli Metsälehden keskustelupalstan mestaruuskisat jäissä? Siinä oli kai ajatuksena, että äidin luvalla pääsee mukaan.”

  Jäissä on  ja taitaa jäädä tältä kesältä . Porukka ei lämmennyt asiaan ajoissa. Otetaan tulevan kesän ohjelmaan ja kehitetään jotain muutakin aktiviteettia metsästyksen tiimoilta , jos halukkaita ilmaantuu.

  Osallistumiselle ruutiaseammuntaan on myös yksi ehto. Metsästyskortti tai ampujalisenssi , jotta vakuutusturva olisi kunnossa . Ilman niitä ei yleisiä ampumaratoja saa käyttää. Hoidetaan nämä asiat kuntoon ja harjoitellaan vielä vuosi. Sitten on mielekkäämpää kisata. Kisan yhteydesä voidaan käsitellä  metsästystä ja metsästysseuratoimintaa koskevia asioita ja pohtia yhdessä ratkaisuja hirvieläintilanteeseen. Asiantuntijoita ja päättäjiäkin on mahdollista haastaa mukaan , kun pannaan ajoissa toimeksi.

  Halukkaat ilmoittautukoot ja esittäkööt toiveita tapahtuman ohjelmaan.Jonkin sortin järjestelyttoimikuntakin olisi hyvä olla olemassa  , jotta tapahtuma sujuisi osallistujien toiveiden mukaisesti.Pistetään toimeksi , jos riittävä määrä innokkaita osallistujia löytyy.

   

  Gla Gla

  Kauriskeskustelussa maaliskuun puolivälissä kerroit palaavasi myöhemmin asiaan omassa viestiketjussa, mutta en muista tuollaista nähneeni ja siten asia unohtui. Mutta aihe on erinomaisen kiinnostava kokonaisuus ja se toivottavasti jossain muodossa toteutuu. Metsästäjien ja metsätalouden harjoittajien välistä keskustelua on syytä käydä, kun melkoisen erilaisia näkemyksiä siihen liittyy. Ehdottomasti olen siis aiheesta kiinnostunut.

  Kivääriluvan saanti voi kyllä tehdä tiukkaa, ellei ole metsästäjä. Mahtaako edes pienoiskivääriin lupaa saada, kun se pitäisi perustella urheiluammunnalla. Vai kelpaako metsästyksen harjoitusase myöhempää metsästysharrastusta ajatellen perusteeksi? Siksi alkuperäinen ajatus ilmakivääristä oli hyvä. Poikkeaako sillä ampuminen ruutiaseista niin paljon, ettei sitä kannattaisi käyttää? Kerrotko muuten vielä, millainen tulostaso pitäisi olla, että voidaan puhua metsästystä ajatellen edes kohtalaisesta ampumataidosta?

  Puuki

  Ilmakiväärin luulisi olevan käypä tarkkuusammuntaan.   Hirviammuntaakin harjoiteltiin ainakin ennen ampumalla ilmakolla liikkuvaan maaliin. Nykyään hirvikokeessa taitaa riittää, että osuu paikalla olevaan tauluun . Hirvet kait muuttuneet entistä hidasliikkeisimmiksi kuten ampujatkin. (hymiö jäi pois tästä).

  suorittava porras suorittava porras

  Tärkein tarvike on metsästyskortti ja metsästyskaudelle suoritettu riistanhoitomaksu , joka sisältää vakuutuksen mahdollisten vahinkojen varalle. Omaa asetta ei välttämättä tarvita , kun toimitaan aseenomistajan ohjeiden mukaan hänen valvoessaan suoritusta lähietäisyydeltä. Metsästyskortin suorittaminen antaa myös vastauksia  moniin kysymyksiin ja uskomuksiin , joita tällä palstalla on viljelty. Hyväksytty koesuoritus myös varmistaa , että asiat on ymmärretty.

  Ilmakivääri sopii toki harjoitukseen , mutta ”pieniä” impulsseja olkapäähän ammunnan tiimellyksessä antava ruutiase erottelee jyvät akanoista. Hirvikokeen pitäisi olla nykymuodossaan todella helppo nakki , mutta siitä huolimatta vähän aikaa sitten eräässä koetilaisuudessa läpäisy % oli 25! Pari henkilöä ei onnistunut viidelläkään kierroksella saamaan hyväksyttyä suoritusta aikaiseksi ja heidän on jatkettava yrittämistä seuraavissa kokeissa. Vanhaan ”hyvään aikaan” onnistumis% oli huomattavasti korkeampi , vaikka ammuttiin kaksi laukausta enemmän(=3+3) pystyasennnosta ja niistä puolet liikkuvaan maaliin. Kaikkien laukausten piti sattua osumakuvioon (renkaat 1-10). Nyt ammuskellaa pitkin penkkoja,  vaikka on mahdollista hoitaa suoritus istualtaan hyvältä tuelta hiekkapussin päältä.

  Hirvet liikkuvat tänään vähintään yhtä vikkelästi , kun ennekin. Metsästäjät eivät alkuunkaan.

  trimmeri

  Miten kovasti tuo hirvikivääri potkaisee? Ite en ole ampunut kuin rynnäkkökiväärillä ja haulikolla, eikä kumpikaan pahemmin potkaise. Sitten, mitenkäs palveluksen kultainen ampumamerkki suhteutuu tuohon hirvikokeeseen, että olisiko tsäänssiä?

  Puuki

  Vähän enemmän kuin haulikko se hirvikivääri potkaisee.  Kultainen ampumamerkki suoritettu v. kirves ja kilpi (80-luvulla) joten osumatarkkuuteeen ei paljon enää vaikuta, kun ei ole tullut paljon harrastettua viime aikoina.  Hirvikokeen olen ampunut  muutaman kerran  siihen 3 liikkuviin ja 3 paikallaan olevaan maaliin. Jos en väärin muista niin 70 cm on se taulun ympyrän halkaisija ja matka 70 m. (vai oliko se 100 m) .    Ihan hyvin voi käyttää samaa vaikeusastetta  ja ampua ilmakolla 10 m:stä 10 cm:n tauluun.  Kukaan ala metsästyskorttia suorittamaan yhden ampumakilpailun takia.

   

  Gla Gla

  Toisaalta ilmakiväärin luodin lähtönopeus on pieni ruutiaseeseen verrattuna, joten sen takia ase pitää olla todella vakaa.

  Mutta vaikea noita on verrata. Kisoissa voittajan kai molemmilla aseilla pitää joka kerta osua jokseenkin keskelle taulua. Jotain urheiluampujien tuloksia kävin katselemassa ja ellen väärin ymmärtänyt, keskiarvona pitää olla hiukan yli 10? Rivimetsästäjä tuskin tuohon pääsee, mutta kysyn jälkeen, että mikä on kohtalainen tulostaso?

  Arnold Layne

  Ilmakivääri ja ns. hirvilaillinen kivääri eli joulemäärän ja kaliiberin ylittävät kombinaatiot on ihan eri ampua. Ilmakiväärissä ei ole käytännössä rekyyliä eikä ääntä lainkaan. Äänenvaimentimella tai suujarrulla varustettu .308 on kuin pienoiskivääri rekyyliltään, kun taas 9,3 mm rankaisee olkavartta jo miehekkäämmin.

  Siinä missä kunnon ilmakivääriin saa palamaan 3000 – 4000 euroa, saa ns. hirvikiväärin jo hankintaluvan lisäksi 50 euron investoinnilla.

  Pistoolin tai revolverin hankkiminen lopetusaseeksi on niin vittumainen ruljanssi että mieluummin hukuttaisin minkit tai antaisin nääntyä loukkuun kuin alkaisin sitä pompottelua viranomaisen taholta, mikäli loukkupyydystämistä harrastaisin. Jännästi jossain tapauksissa vaaditaan loukkupyydystämistä pitemmältä aikaväliltä taustalle ennen kuin lopetusasetta myönnetään. Kyllä siinä jää minulta ja muiltakin loukut laittelemasta. Kuka sitä kivääriä loukkuja tarkastellessa kantaa, ellei se ole joku Valmetin Orava.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 1,267)