Keskustelut Metsänhoito Metsäsuunnitelma omistajan toiveiden mukaiseen suuntaan?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)
 • Metsäsuunnitelma omistajan toiveiden mukaiseen suuntaan?

  Maa-ja metsätaloustieteen maisteri Kyle Eyvindson on väitöstyössään kiinnittänyt huomionsa asiaan johon olen itsekkin törmännyt. Metsäsuunnitelma nykyisellään, ja jopa isojenkin ”metsäherrojen” (varsinkin valvovien) mutta myös metsäfirmojenkin koulutusvastaavien suuntautuneisuus vain havupuun ykstotiseen ja tietyn kaavanmukaiseen viljelytapaan. Jos muuta haluat menee suut kummasti suppuun. Vedetään joku tekosyy ikäänkuin pelastamaan hankalilta kysymyksiltä.
  Metsäsuunnitelmahan kuuluisi olla muotoiltu metsänomistajan toiveiden mukaan mukaeltuna mutta sieltähän tulee yhden kaavan mukainen ”oksennus” välttämättä kuulemati mo:aa lainkaan.
  Voiko enää ihmetellä epävarman suomalaisen saman kaavan toistoa?

 • Anton Chigurh Anton Chigurh

  Vastaus tuohon jeespojua itkettävään ongelmaan löytyy avaamastani ketjusta: ”Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset.”

  ”Toistuvasti hirven vahingoittama koivu pensastuu (Löyttyniemi & Lääperi 1988).”

  Eli on hyväksytty tuo holtiton sorkkaeläinlaidunnus ja alistuttu pienen harrastajaryhmän (holtittomat sorkkaeläinlaiduntajat, 100000 nuppia, 1,85% väestöstä) säälimättömän ikeen alle.

  Miksi kasvattaa koivua hirville pensastettavaksi; puhumattakaan haavasta, joka ei ole päässyt uusiutumaan edes luonnonsuojelualueillla 40:een vuoteen.

  jees h-valta

  Tuo antonin vastaus nyt ei edusta edes aihealueeltaan juttuani mitenkään. Oli lähinnä kyse omista kokemuksista metsäsuunnittelun laatijoista ja vähän muistakin alan toimijoista jotka tekevät asiakaspalvelua metsäalalla.
  Tuo loppuosa että miksi kasvattaa haapaa tai koivua?
  Siksihän sitä kasvatetaan kuin muitakin puita. Rahaa metsästä ansaitakseen.
  Ja pensaita löytyy ainoastaan mahdollisesti pähkinäpuupensas.
  (Sen lajimäärityksestä en ole varma.)

  jees h-valta

  Ja Tanelin maksamattomuus ajatukseen että kyllä se aika vaikea on laistaa jos jonkinsortin tuote on väsätty.
  Vertailuna ja pohjana juuri Pohjois-Satakunnan metsäsuunnitelmani joka onnistui erinomaisesti mutta siellä ei ollutkaan mitään erityiskohteita. Silloin vielä.
  Ja siellä tehtiin maastokatselmus yhdessä kiertäen ja keskustellen.
  (Oli eri henkilö) Sen maksoi mielellään. H-vallan osalta tämä pettymys kun ammattilaiselta oli odottanut asiantuntemusta paperille laitettuna. Mistään erikoispuusta ei sentään ole kyse. Kuten tiedämme aivan normikasvatuspuulaji.

  Timppa

  En oikein ymmärrä tuota Jessen valitusta.
  Oleelisin asia metsäsuunnitelmassa on mielestäni oikeat puusto- ja kasvutiedot. Eipä niitä voi miksikään muuttaa vaikka omistaja kuinka haluaisi.

  Kyllähän jokainen metsänsä tunteva osaa sitten arvioida mitä hakkaa ja koska hakkaa. Kun suunnitelmassa on hyvät tiedot, niin ne voi sitten meilata ostajille ja odotella hyviä tarjouksia.

  Miten sitten aukkonsa käsittelee on jo hienosääröä, jossa parhaiten onnistuu katselemalla sitä mitä on tapahtunut vastaavanlaisilla kuvioilla. Ei se suunnittelija voi olla niin hyvin perillä. Ohjeet ovat vain standartitavaraa, joka joskus toimii ja joskus ei.

  jees h-valta

  Meinaapi Timppa sitten että yleisnimikkeellä MUU PUU ja jollain stantulla laskettu kasvu lehtipuulle osoittaa sitten suurta ammattitaitoa alan mieheltä vai?
  Ei kovin suurta viitseliäisyyttä ainakaan osoita jos ei vaivaudu edes puukohtaista kymmenvuotissuunnitelmaa tekemään. Ensimmäiset sentään aika puhtaita haavikoita. Nk. ”puupeltokin” terminä toimii pellonmetsityskohteella.
  Kyllä ne omakohtaisestikkin tiedetään ja kasvupaikat ja tavatkin mutta jos hakee ammattilaisen vahvistusta ja saa hunomman amatöörin paperin niin…..
  Kyllä se ainakin niin ”metsässä” oli kun vain jonkun papru voi olla.

  jees h-valta

  Ja vielä niin antonille kuin timpallekkin:
  En ITKE enkä VALITA vaan kerron omakohtaisia kokemuksiani aloittamani asian tueksi ja ymmärrettävyyden parantamiseksi niillekkin joilla siinä tuntuu vaikeuksia piilevän.

  Puun takaa

  Kuulin tänään radiosta mielenkiitoisesta lääketieteellisestä tutkimuksesta, jossa on osoitettu valittamisen tuhoavan aivosoluja. Eli mitä enemmän valittaa, sitä tyhmemmäksi tulee. Olen seurannut tuntemiani ihmisiä, ja tullut jokseenkin samaan tulokseen. Menestyjät eivät valita, vaan keskittyvät sopeuttamaan toimintansa kulloinkin vallitseviin olosuhteisiin. Menestyjät pysyvät myös yleensä terveempinä.

  suorittava porras suorittava porras

  Taitaa nuo aivosolut tuhoutua päätä seinään lyömälläkin. Energiapuun kasvatus ja siitä puhuminen aitona tulonlähteenä on tätä lajia pahimmasta päästä . Jos metsäammattilainen esittäisi minulle ”muun puun ” kasvatusta taloudellisena vaihoehtona , alkaisi taival saunan taakse välittömästi ja pitkin askelin….

  Metsäsuunnitelmien laatu ei suinkaan ole suurimpia ongelmia . Ongelma on se ,että niitä ei toteuteta toivotulla tavalla .

  Kerkesin olla ”edellisessä elämässä” mukana tekemässä kahtakin metsäsuunnitelmaa omistamalleni tilalle . Kohdalle osui todellisia ammattilaisia suunnitelmaa tekemään . Vuorovaikutus toimi kiitettävästi ja sain aina mieleiseni ja ennen kaikkea toimivan suunnitelman käyttööni.

  jees h-valta

  Toivotan suorittavalle mukavia eläkepäiviä kun tuskin työtä ainakaan tuolla asenteella kovin kummoiselle pätkälle enää piisaa.
  Aika kyllä ajaa auttamati yli mutta kukin muistelee kiikkustuolissa niitä ihania tukkikuusia joita oli sievä kippailla motopelillä.
  Siitä mistä näille loppuvuosille puuhaa riittää näillä taantuvilla sahausmarkkinoilla en takeita osaa antaa.
  Kun noita energy-hintoja olen saanut aivan viimeviikkoina alan tulla tulokseen etten muusta kovasti huolta kannakkaan.
  Toki niitä tukkimetsiä vielä kipataan omistakin mutta painote siirtyy nuorien tietyn asennon leimikoiden kehittelyyn.
  Ja muista ettei laskuopissa ole klappia vieläkään.

  jees h-valta

  Muistutan vielä suorittava että voit tuolta h-haavan kasvatusosiolta katsoa sitä viimepäivien hintatason tilannetta sille MUU PUULLE.
  (Ja niiden puinti yhden motomiehen katselemana on kuulemma automaattia parhaimmillaan.)

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)