Keskustelut Metsänhoito Metsätalouden vesistövaikutukset

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 591)
  • Kurki Kurki

    Noin se on. Eliitin Kurki ja vk kertoi aikaisemmin että ojat on ravinnesieppareita. Tutkijat ei sitä taida vielä tietää.

    Tottakai tutkijat tietää saman kuin minäkin, kun kyse on samoista luvuista.

    https://www.ymparisto.fi/fi/ympariston-tila/vesi/rehevoittava-kuormitus

    Tuosta linkistä voi laskea keskimääräisen typpilaskeumankin Suomen maa- ja vesipinnalle ja ojitusalueille.

    Huskun kannattaa laittaa nämä linkit talteen. Ei niitä muuten hallitse ja pysty ulkoa muistamaan.

    Ja tässä tarvittavat kaksi muuta linkkiä.

    https://tietokayttoon.fi/julkaisut/raportti?pubid=URN:ISBN:978-952-287-826-7

    Tästä löytyy ojitusalueilta tulevat päästöt.

    Suoseuran linkistä ”Ojittamattomien ja ojitettujen soiden vesistökuormitus” löytyy ojittamattomien ja ojitettujen soiden tutkimuksia päästöistä.

    Huskukin tietää, kun itse tarkistaa pitääkö paikkansa, että ojitetut suot puhdistavat ravinnepäästöjä.

    Rane2

    Tuossa Ylen jutussa tämä Heikki Ala-Aho on siis Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri(häveliäästi ei ilmene jutusta).Hän on jotain maanmittaustoimitusta tehdessään ilmiantanut Ylen toimittajalle toimituksen kohteena olevan maanomistajan nimen.Sitten on tehty juttu jossa hän syyllistää täysin luvallisen ojituksen tehneen maanomistajan julkisesti.Tässä voisi ainakin kysyä onko Ala-aho jäävi tekemään maanmittaustoimitusta jonka kohteena ko. maanomistaja on?Maanmittauslaitos voisi myös kysyä itseltään menikö kaikki ihan oikein?

    Rane2
    Rane2

    Niin tulisiko voida luottaa siihen ettei maanmittausinsinööri lätise maanomistajien asioita ulkopuolisille esim. toimittajille tai luonnonsuojelijoille?

    oksapuu

    Aika kivinen ”suo” näytti olleen ojanpenkoista päätellen, drone kuvan mukaan myös runsaspuustoinen.

    Ainahan sitä turvelämpäreitä löytyy kun oikein haetaan…

    Kurki Kurki

    Katsoin tuon yle:n jutun. Siinä tutkija kertoi kyllä hyvinkin selväsanaisesti kuinka ojitukset pilaavat vesistöjä. Jotenkin on ihan eri tulos kun kurjen tutkimukset. Ketähän uskoisi?

    Ei minulla ole omia tutkimuksia kuin vesinäytteet.

    Tietoni tulee Valtioneuvostolta ja Ympäristöhallinnolta:

    – Valtioneuvoston tutkimustoimintaa tuottaa tietoa valtioneuvoston päätöksentekoon—https://tietokayttoon.fi/julkaisut/raportti?pubid=URN:ISBN:978-952-287-826-7

    – Ympäristöhallinnon verkkopalvelu —- https://www.ymparisto.fi/fi/ympariston-tila/vesi/rehevoittava-kuormitus

    Eikö nämä tutkimukset käy Metsuri motokuskille?

    Pitääkö minun uskoa, että tuon Manmittausinsinöörin luulot ovat Metsuri motokuskin tietoa.

    Hesarin juttu meni ohi. Olisin kommentoinut.

    Ikäänkuin Suomessa ei näitä arvottomia soita olisi jo riittävästi  4 milj.ha ja tässä tapauksessa sitä metsäkatoa juuri olisi syntynyt, jos ei olisi varmistettu ojituksilla metsäksi. Kuinka paljon Suomen metsämaita ja veistöjä on muuttunut suoksi viimeisten 2000 vuoden aikana. Suomen lähes kaikki suot ovat syntyneet viimeisten 2000 vuoden aikana. Sen voi laskea tiedoista keskisyvyys 1,45 m ja pinnan nousu 1..2 mm/v

    Suot leviävät kuin lentävä keuhkotauti.

     

    Kurki Kurki

    Minä olen tulkinnut Kurjen tutkimuksia niin että ojitusalueiden ravinnepäästöt (N, P) eivät ole merkittäviä. Olisin taipuvainen uskomaan tämän, tällä hetkellä ainakin.

    Minulla ei ole omia tutkimuksia kuin nuo vesinäytteet. Tietoni tulee virallisita lähteistä ja perustuvat alan tutkijoiden lähteisiin. Minun käsitykset AJ voi sieltä tarkistaa. Ovatko luonnon soiden ja ojitettujen soiden humuspäästöt samaa luokkaa, mihin Suoseuran tutkijat ovat päätyneet. Minulla on niille vesinäytteet. jotka ovat suurin piirtein saman ruskeita ja todistavat Suoseurassa olevien tutkijoiden tiedot.

    Kiintoaineet ja veteen liuenneet humusaineet sen sijaan ovat merkittäviä, ja niiden suitsimiseksi pitää tehdä kaikki kustannustehokkaasti mahdollinen.

    Tästä olen samaa mieltä, että turvemaiden vanhojen ojien perkausten yhteydessä tehdään parannuksia kiintoaineiden kulkeutumisen estämiseksi. Mutta pitää muistaa, että soisten valuma- alueiedn vesi on aina ruskeaa kuten Hukkajoella ja se on hyvä väri muillekin vesille, jonka voidaan katsoa olevan normiväri pintavesille Suomessa.

     

    Kurki Kurki

    Odottelen Metsuri motokuskin ja Huskun vastauksia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarkoitin Kurki tutkimuksilla pullovesinäytteiden lisäksi tiedon etsimistä kirjallisuudesta. Se on tutkimuksen tärkeä osa, ja on myös olemassa tieteellisen tutkimuksen laji (katsaus eli review) joka on pelkästään sitä.

    Kuvittelen suotutkijoiden olevan sitä mieltä että ojitus lisää, paitsi kiintoainetta, myös valumavesien tummumista, eli kasvattaa vastaanottavan vesistön humuskuormaa verrattuna luonnolliseen kuormaan. On olemassa myös luonnon omat ravinnekierrot. Tutkimuksen avulla koetetaan suhteuttaa maa- ja metsätalouden osuudet kokonaiskierrosta ja minimoida haittoja.

    Ympäristö-sivustolla on ansiokkaat esitykset Itämeren ravinteiden kuormituksesta. Tietokäyttöön-julkaisu pitäisi myös tsiikailla, vaikuttaa hyvältä sekin.

    Kurki Kurki

    Kuvittelen suotutkijoiden olevan sitä mieltä että ojitus lisää, paitsi kiintoainetta, myös valumavesien tummumista, eli kasvattaa vastaanottavan vesistön humuskuormaa verrattuna luonnolliseen kuormaan.

    Näin varmaan ennen oli aluksi, kun kiintoaineen liikkumista ei huomioitu.

    Nytkin varmasti alkuvuosina voi ojitusalueen vesi olla vähän ruskeampaa eli humusta ja kiintoainetta on liikkeellä enemmän, mutta kun ojitusalue on vanhempi ja ojat sammaloituneet, niin humustakin tulee sitten saman verran kuin luonnon soilta. Vaihteluakin voi olla, mutta eikö juuri hymuksesta tutkijat ole samaa mieltä, että TOC-päästöt ovat lähes samat molemmissa 10 000..15 000 kg/km2/v linkin mukaan alla. Rantakarilla juuri samat.

    Ja sitten vielä, että suomaiden olivat ne luonnon soita tai ojitettuja, pintavesi on aina ruskeaa eikä haittaa mitään, senhän todistaa Hukkajoki.

    Lisäksi humusta tulee kaikesta vihreästä, joka kuolee ja ruskettuu syksyllä. Puiden lehdet tuottavat varmasti suurimman osan humuksesta Suomessakin. Englannin kielellä kun hakee tietoja humuksesta, siellä puhutaan vain lehtipuiden lehdistä.

    Linkki: https://www.suoseura.fi/ojitettujen-soiden-kestava-kaytto/ojittamattomien-ja-ojitettujen-soiden-vesistokuormitus/

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 591)