Keskustelut Metsänomistus Metsätilojen kaupat ja välittäjät

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 28 total)
 • Hei kaikki metsähenkilöt,

  Liityin juuri uutena tänne palstalle. Pidempiaikaisena haaveenani on ollut hankkia metsää taloudellisena ja henkisenä sijoituksena johonka voisin toimeliaisuuttani panostaa kun taloudellinen tilanteeni antaa mahdollisuuden vähentää nykyisiä hommiani.

  Arvopapereiden kanssa pitkään puuhanneena ja tietoisena metsäsijoitusten ka. tuotoista ymmärrän että suurin merkitys metsäsijoituksessa suoraan ostettuna ( ei perittynä ym.) on oikea/ hyvä hankintahinta. Parilla pikkupalstalla olen hommaa harjoittanut ja kokenut homman mieleiseksi( taimikot hoidettu tiuhaan:) ).

  Nyt olisi aikeena hankkia hiukan enemmän metsää. Muutaman vuoden ollut jo hakuvahti Metsätiloilla ja muitakin foorumeita seurattu, nyt alkaisi olla mahdollisuus todelliseen kaupankäyntiin taloudellisestikin.

  Arvopaperi- ja asuntokauppaa( no asuntovälittäjissäkin aivan liikaa surkeita) kohtalaisesti käyneenä ei voi kuin ihmetellä näiden metsävälittäjien kirjavuutta ja kaupankäyntiä metsätiloilla yleensä.

  Metsätilamarkkinoita ja markkinointia seurattuani tullut tuntuma että ns. vanha ja uusi maailma vielä aika vahvasti erillään. Myyjäpuolella varmaan aika usein iäkkäitä henkilöitä, perikuntia ja ehkä perinteiseen elämänmenoon tottuneita henkilöitä. Ostajina varmaan näitä perinteisiäkin omistajia, mutta kaltaisiani kaupunkilaissijoittajia, ammattilaismetsäsijoittajia ja rahastoja varmaan aika paljon ostajina.

  Hämmennystä itselläni ja pelkoa ehkäpä ymmärtämättömien myyjätahojen puolesta herättää kova kirjavuus johon olen törmännyt satoja metsäilmoituksia netissä selatessani( laittaa jotkut vielä lehteenkin…) Asiallisilla välittäjillä on liitteenä kunnollinen ajan tasalla oleva metsäarvio, selkokielinen kuvaus metsästä ja mahdollisuuksista. Runsaasti hyviä kuvia, rasitetiedot ym. ym. Sitten on tämä toinen porukka.. Kerrotaan suunnilleen sijainti ja lähtöhinta ja muutamalla rivillä puustosta. Joillain ei metsäarviota ollenkaan. Yhdelläkin  Metsätiloilla paljon myyvällä KV firmalla tietyllä välittäjällä aina vain suttuinen printti metsäarviosta josta oikean reunan summat jää pois. Netti-ilmoitusten pyydä lisätietojen linkistä sitten lisätietoja pyydettyäni joko ei kuulu mitään tai parin viikon kuluttua tulee. Surkeimmilla netissä minimaaliset tiedot ja viittaus firman sivuille joissa ei sitten enempää löydä.

  Ymmärrän kyllä että metsää ostaessa kannattaa/pitää käydä paikanpäällä, mutta kun harvoin ovat ihan naapurissa niin olisi kiva jos olisi kunnolliset tiedot joilla arvioida lähteekö reissuun vai ei, eikä jaksa jokaisesta soitellakaan. Keskimäärin välittäjät kait n. 4% palkkiota ottaa kaupasta. Tuskin antavat alennusta nämä niukkatietoisemmat? Mikä on myyjän( ja ostajan) oikeusturva näillä välittäjillä. Välillä tuntuu että ”pelataanko välittäjän lähipiirille Mummon metsä sopivasti” kun myynti noin ylimalkaista? Mistä myyjä maksaa noille välittäjille?

  Ylipäätään ihmettelen metsäkaupoissa paljon käytettyä lähtöhinta X; tarjoa päivään Y mennessä menettelyä. Joukko ostajia summassa tarjoaa ja toivoo että oma voittaa. Hyvällä tuurilla joku pöljä tarjoaa liikaa ja myyjä ( sekä välittäjä) voittaa. Toisaalta jos tarjoukset olisi tiedossa niin myyjä saattaisi saada paremman hinnan ja toisaalta kukaan ei maksaisi vahingossa törkeää ylihintaa. Missään muualla en ole tällaiseen sokkokauppaan törmännyt.

  Eikö metsätiloja  kannattaisi myydä joko pyyntihinnalla josta voisi sitten oman tarjouksen tehdä alaspäin kuten asunnoissa tai avoimella tarjouskaupalla.

  No jospa se omakin vielä löytyy sopivasti ja mukavasti..

  T. Antti

   

   

   

 • jees h-valta

  Eiköhän tuo ”sokkokauppa” ole suht oikeudenmukainen tapa jossa kaikilla mahdollisuus eikä vain parhaan rahamassin omaavalla. Kyllä esim. Metsätilat.fi eli MHY-organisaation on hyvä ja asiallista infoa kohteesta riittävästi. Olen ollut tyytyväinen. Juuri syksyllä lykästi ja hyvä palsta jäi nk. käteen.

  harrastelija

  Onpa törmännyt sellaisenkin yksityisen ilmoitukseen, jossa pyritään hinnoittelemaan kuolinpesän palsta, jolloin jakaminen sitten halukkaalle osakkaalle myydään.

  Onhan siinä kova työ ja vaatii ammattitaitoakin käydä arvioimassa itse, jos ei ole selkeää hinta-arviota eikä puustön arviotakaan. Nythän kiinteistön tunnuksella saa aika hyvän arvion suoraan. Sitten esim. paikkatietoikkunan kautta käy katsomassa satelliittikuvasta puuston karkean tilanteen.

  Nythän jotkut sijoitusyhtiöt näkyy maksavan ylisuuria? hintoja metsätiloista. Liekö rahan pesu vai mikä? Nykyisillä puun hinnoilla ja hoitotöiden kustannuksilla tuotto-% ei taida kovin korkealle nousta!

  oksapuu

  Niin…

  Metsätilat.fi taitaa myydä tilat enimmäkseen tarjousten perusteella. UPM:kin on siirtymässä tarjous pohjaiseen kaupankäyntiin ja myy tilat jatkossa isompina kokonaisuuksina…

  Jos luotat välittäjän mottiarvioon niin voit tietysti tehdä tarjouksen haluamallasi läpi-mottihinnalla. Suosittelisin kuitenkin käymään tilalla ja muodostamaan näkemäsi mukaan sen tarjoamasi mottihinnan…

  jees h-valta

  Onhan siinä periaatteessa myös pyyntihinta mutta eihän sillä juurikaan nykyään kauppaan pääse. Ei vielä likikään.

  A.Jalkanen

  Kannatan aloittajan ajatusta: joko avoin tarjouskauppa tai sitten laitetaan hintapyyntö yläkanttiin ja väännetään siitä yhden asiakkaan kanssa kerrallaan. Aivan kuten asuntokaupassa.

  oksapuu

  Jos myyjä osaa asiansa niin järjestää vielä loppuhuutarin parhaiden tarjonneiden kesken, netissä tai puhelimella 🙂

  tamperelainen

  Kyllä näissä ”pimeissä tarjouksissa” sekä myyjän että ostajan oikeudet on huonot.Bulvaaniakin voidaan käyttää ?

  Kohde nettiin myyntiin ja kirjautuneet voi tehdä tarjouksia ja korotuksia ,korkein hinta kaiken aikaa nähtävänä.Myyjä päättää ,koska hinta tyydyttää.Huutokauppa dead linella on liian hektistä ja siinä esim myyjän oikeudet ei aina toteudu.Pimeä kauppatapa aiheutaa paljon turhaa touhua ostajille

  Kannatan avaajan esitystä metsätilakaupan uusista tuulista

   

   

  Metsäkupsa

  Ranka-Antti on asioihin paneutunut ja tehnyt omat osuvat havaintonsa.Metsätilakauppa käy kuumana,siksi hintojen vedätys ylöspäin arkipäivää.Markkinajohtajana Mhy pohjaiset Metsätilat fi ,heillä on asialliset tiedot ilmoituksissa,joskin tila-arviot usein myyjä ystävällisiä.

  Itse pyrin suoriin kauppoihin,mutta nykyisin yhä vaikeampaa.Ostohinta on olennnainen osa kannattavuutta,kyllähän tilan saa ostettua,kun arvon korjaukset nollaa,mutta silloin kyllä todennäköisesti kallis kauppa ostajalle.Itse olen reilun vuoden sisään kolme ostanut,joista yhden sain mielestäni edullisesti,toisen metsätaloudellisesti siedettävällä hinnalla ja kolmas kallis .Tilat tapaavat toisiinsa,kaksi oli julkisessa myynnissä ja yksi suoralla kaupalla,eikä suoraan ostettu ollut se edullisin.

  Perassic Park

  Olen vaihtelevan tiiviisti seurannut Metsätilat.fi:n hinnoitteluja. Varsinkin pohjoissuomessa myyntitoimihenkilöiden esittämissä hinnoissa, verrattuna tehtyjen kauppojen hintatilastoihin on järjestelmällinen räikeä n. 50% ero.

  Kun kauppaa ilmeisesti tehdään metsätaloudelliseen arvoon. Ei oikein viitsi edes tarjota, jos tarjous on luokkaa 3/5 esitettyyn hinta-arvio/pyyntiin nähden. Onko tällainen kauppatapa silti ns. pelin henki?

  Toimihenkilökohtainen ero hinnoittelussa on todella hämmästyttävän suurta. Yhteismetsäosuudetkin hinnoitellaan 2% toteutumatuotolle, perusteena ”viimeaikaisten kauppojen mukaan”…

  Tulee jotenkin p. fiilis tuollaisesta .

   

   

  Ranka-Antti

  Hei Kaikki,

  Mukavaa kun heti saatiin keskustelua vaikka olenkin vain poika näissä hommissa. jees h-valta tyytyväinen  sokkokauppaan joka sulkee pois massimiehet ja oli käynyt tuurikin kaupassa. Oli siis reilu sinulle vai ehkä pienellä massilla maataan myyneelle palstan omistajalle? Jos olikin vähävarainen vanhus joka ainoataan möi ja vielä tutun välittäjän kautta? Entä jos joku vielä pienempi rahainen tarjosi 100e vähemmän ja hävisi mutta olisi ollut enemmän rahantarpeessa?

  Toisaalta jos olisi ollut reilu avoin kauppa niin myyjä olisi voinut saada enemmän kuin sinulta. Reiluuttako on se että jollain lykästää ja joku ikänsä metsää kasvattanut ”tutun välittäjän” kautta myy ”sokkotarjouksena ei massimiehelle jolla on onnea halvalla” palstan jolla massimiehiltä olisi saanut reilusti enemmän??? OK. Ostamassa olen itsekin mutta minusta reilu on reilua. Jos joku ”hullu”(useimmat metsänostajat tällä hetkellä) maksaa ylihintaa niin eikö rehellistä ole suoda se myyjälle. Edullista en ole itselleni vielä löytänyt.

  Metsäsijoittajan näkökulmasta hinnat nyt karkaa ja itsekin haluaisin siltä ”mummolta” suoraan sen palstan ostaa ja hyvään hintaan kuten useimmat. jees-h vallan mukaan arpajaiset paras ratkaisu niin kuin käytäntö nyt? Useimmille yksityisille ostajille ja myyjille metsätilakauppa on iso,. jopa elämän isoin kauppa. Vaikea ymmärtää miksi homma pitää hoitaa ”arpomalla” eikä reilun avoimesti.

  jees-h totesi että asiallista tietoa on tarpeeksi esim MHY/metsätilat sivuilla. Käy katsomassa Järvi-Suomen Metsätilat/ Arto Kosunen  ilmoitukset ja kerro onko oikeasti tarpeeksi tietoa. Ihan vaan esimerkkinä. SKV toinen sankari keskimäärin. Voin laittaa muitakin. Hullu kait olen kun näin huutelen kun ostamassa olen, mutta reilua olisi myyjänkin saada vastinetta rahoilleen/välityspalkkiolleen. Kauppa on minusta hyvä silloin kun molemmat osapuolet hymyilee.

  Uskon että metsäni vielä puilta näen:) Arvopaperit on kyllä paljon reilumpia. Hinta on näkyvillä ja kaikille sama.

  Öitä

  Antti

   

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 28 total)