Keskustelut Metsänomistus Metsätilojen kaupat ja välittäjät

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)
  • Hei kaikki metsähenkilöt,

    Liityin juuri uutena tänne palstalle. Pidempiaikaisena haaveenani on ollut hankkia metsää taloudellisena ja henkisenä sijoituksena johonka voisin toimeliaisuuttani panostaa kun taloudellinen tilanteeni antaa mahdollisuuden vähentää nykyisiä hommiani.

    Arvopapereiden kanssa pitkään puuhanneena ja tietoisena metsäsijoitusten ka. tuotoista ymmärrän että suurin merkitys metsäsijoituksessa suoraan ostettuna ( ei perittynä ym.) on oikea/ hyvä hankintahinta. Parilla pikkupalstalla olen hommaa harjoittanut ja kokenut homman mieleiseksi( taimikot hoidettu tiuhaan:) ).

    Nyt olisi aikeena hankkia hiukan enemmän metsää. Muutaman vuoden ollut jo hakuvahti Metsätiloilla ja muitakin foorumeita seurattu, nyt alkaisi olla mahdollisuus todelliseen kaupankäyntiin taloudellisestikin.

    Arvopaperi- ja asuntokauppaa( no asuntovälittäjissäkin aivan liikaa surkeita) kohtalaisesti käyneenä ei voi kuin ihmetellä näiden metsävälittäjien kirjavuutta ja kaupankäyntiä metsätiloilla yleensä.

    Metsätilamarkkinoita ja markkinointia seurattuani tullut tuntuma että ns. vanha ja uusi maailma vielä aika vahvasti erillään. Myyjäpuolella varmaan aika usein iäkkäitä henkilöitä, perikuntia ja ehkä perinteiseen elämänmenoon tottuneita henkilöitä. Ostajina varmaan näitä perinteisiäkin omistajia, mutta kaltaisiani kaupunkilaissijoittajia, ammattilaismetsäsijoittajia ja rahastoja varmaan aika paljon ostajina.

    Hämmennystä itselläni ja pelkoa ehkäpä ymmärtämättömien myyjätahojen puolesta herättää kova kirjavuus johon olen törmännyt satoja metsäilmoituksia netissä selatessani( laittaa jotkut vielä lehteenkin…) Asiallisilla välittäjillä on liitteenä kunnollinen ajan tasalla oleva metsäarvio, selkokielinen kuvaus metsästä ja mahdollisuuksista. Runsaasti hyviä kuvia, rasitetiedot ym. ym. Sitten on tämä toinen porukka.. Kerrotaan suunnilleen sijainti ja lähtöhinta ja muutamalla rivillä puustosta. Joillain ei metsäarviota ollenkaan. Yhdelläkin  Metsätiloilla paljon myyvällä KV firmalla tietyllä välittäjällä aina vain suttuinen printti metsäarviosta josta oikean reunan summat jää pois. Netti-ilmoitusten pyydä lisätietojen linkistä sitten lisätietoja pyydettyäni joko ei kuulu mitään tai parin viikon kuluttua tulee. Surkeimmilla netissä minimaaliset tiedot ja viittaus firman sivuille joissa ei sitten enempää löydä.

    Ymmärrän kyllä että metsää ostaessa kannattaa/pitää käydä paikanpäällä, mutta kun harvoin ovat ihan naapurissa niin olisi kiva jos olisi kunnolliset tiedot joilla arvioida lähteekö reissuun vai ei, eikä jaksa jokaisesta soitellakaan. Keskimäärin välittäjät kait n. 4% palkkiota ottaa kaupasta. Tuskin antavat alennusta nämä niukkatietoisemmat? Mikä on myyjän( ja ostajan) oikeusturva näillä välittäjillä. Välillä tuntuu että ”pelataanko välittäjän lähipiirille Mummon metsä sopivasti” kun myynti noin ylimalkaista? Mistä myyjä maksaa noille välittäjille?

    Ylipäätään ihmettelen metsäkaupoissa paljon käytettyä lähtöhinta X; tarjoa päivään Y mennessä menettelyä. Joukko ostajia summassa tarjoaa ja toivoo että oma voittaa. Hyvällä tuurilla joku pöljä tarjoaa liikaa ja myyjä ( sekä välittäjä) voittaa. Toisaalta jos tarjoukset olisi tiedossa niin myyjä saattaisi saada paremman hinnan ja toisaalta kukaan ei maksaisi vahingossa törkeää ylihintaa. Missään muualla en ole tällaiseen sokkokauppaan törmännyt.

    Eikö metsätiloja  kannattaisi myydä joko pyyntihinnalla josta voisi sitten oman tarjouksen tehdä alaspäin kuten asunnoissa tai avoimella tarjouskaupalla.

    No jospa se omakin vielä löytyy sopivasti ja mukavasti..

    T. Antti

     

     

     

  • pihkatappi pihkatappi

    Voisihan se olla niinkin, että välittäjä kertoisi tietylle kaverille sen mieluisan tilan korkeimman tarjouksen ja jos on tällainen mahdollista niin varmasti näin myös joskus tapahtuu. Minusta MHY:n metsätilat.fi on nykyisin reilu systeemi, kaikki tarjoukset tarkistetaan ymmärtääkseni määräpäivänä ja paras tarjous voittaa. Ja tärkeänä näen myös sen että tiedot ovat netissä karttoineen ja melko hyvin paikkansa pitävine kuviotietoineen. Voi jo miettiä tuolta pohjalta, että kannattaako käydä edes katsomassa. En ole enää muita markkinoita käyttänyt, hieman turhauttaa kysyä tietojen perään, jotka eivät pidä paikkaansa ja ajella palstalle sekä mittailla puustoja tunteja ja vaatia lopulta joka paperi ja tieto kauppakirjaa varten erikseen. Tietysti jollain seudulla on muitakin erinomaisia välittäjiä.

    Huutokaupat.com tyylinen kauppa voisi tuoda lisää hintaa metsätilalle, mutta ainakaan minä en sitten enää ostajana osallistu. Ko. sivuston hinnat kilpaillaan jollain muilla kriteereillä kuin puuntuotantokyvyllä. Vähän niinkuin huutokauppakeisarin kahvipannut, sitä paremmalta se tuntuu, mitä enempi siitä on maksanut. Tietysti kuumentuneilla markkinoilla tällainen hysteria ihan ymmärrettävää, tulee mieleen Amsterdamin tulppaanisipuli kauppa.

    Gla Gla

    Tamperelainen: ”Kirikierrosten jälkeen on keskimäärin enempi tyytyväisä myyjiä ja ostajia kuin sokkokaupoissa.”Jumpataan” metsätilalle ”oikea hinta””

    Minä en ole nähnyt tilastoa aiheesta, oletko sinä? Minulta kukaan ei ole edes kysynyt, oletko tyytyväinen kauppaasi.

    ”Veikkaukseni on ,että 5v kuluttua metsätilakauppaa käydään nettihuutarissa.”

    Voi olla, en tiedä. Tuossa idea on kuitenkin erilainen kuin kirikierroksessa, koska hinnat ovat jatkuvasti näkyvillä. Kirikierroksessa tehdään ensin tarjoukset suljettuna ja sen jälkeen luotetaan myyjän ilmoitukseen vallitsevasta hintatasosta eli hinnat ei missään vaiheessa ole avoimesti näkyvissä.

    Välittäjät taatusti ovat analysoineet eri kauppatapoja suhteessa vallitsevaan markkinatilanteeseen, kun tavoitteena on saada paras mahdollinen hinta kohtuullisella myyntiajalla. Se on tuonut Mhy:lle useissa tapauksissa menetelmäksi lähtöhinnan käyttämisen. Mutta toki myyjä on edelleen se, joka asiasta päättää. Ostajan on siitä turha valittaa.

     

    Jean S

    On se nyt vaan tyhmää maksaa liikaa.

    Näin vakavasti, luulen, että useimmilla meillä on jokaiselle ostettavalle metsätilalle sekä

    a) hinta, joka siitä kannattaa omasta mielestä maksaa

    b) hinta, jonka haluaa maksaa ja hymyillä

    c) hinta, jonka voi tarvittaessa maksaa, jotta kauppaan pääsee

    ja että nämä kolme eivät välttämättä ole samoja useimmilla meistä.

    tamperelainen tamperelainen

    Tamperelainen: ”Kirikierrosten jälkeen on keskimäärin enempi tyytyväisä myyjiä ja ostajia kuin sokkokaupoissa.”Jumpataan” metsätilalle ”oikea hinta””

    Gla:Minä en ole nähnyt tilastoa aiheesta, oletko sinä? Minulta kukaan ei ole edes kysynyt, oletko tyytyväinen kauppaasi.

    Eipä taida olla aiheesta tutkittua tietoa,vahvaa ”mutua”,niin kuin monet muutkin arkipäivän ratkaisut.Kaupan onnistumisesta ei tietenkään kukaan osaa kysyäkään,kun ensin tehdään sokkotarjoukset ja sitten ollan ”tuppisuuna”

    MJO

    Minusta nykyinen ”Huutokaupat.com” tyylinen kauppa on reilu myyjälle ja ostajalle. Molemmat tietävät missä mennään ja milloin kauppa tulee ratkeamaan.

    Pete

    Pidän hyvin todennäköisenä, että jo lähivuosina suurin osa metsätiloista myydään jonkin tyyppisellä avoimella huutokaupalla tykkää siitä sitten tai ei. Näin ainakin niin kauan kun metsätilojen kysyntä pysyy suunnilleen nykyisellään.

    Varmaan jotain osaa tiloista pyritään jatkossakin myymään korkealla hintaodotuksella ja kauppa ei oikein käy. Näissä voi sitten olla mahdollisuus jonkinlaiseen neuvottelutulokseen.

    Tuomo Liikanen

    Ranka-Antti otti tärkeän asian keskusteluun metsätilakauppaan liittyen kun peräänkuuluttaa myyjän ja ostajan oikeusturvaa metsätilakaupan yhteydessä.

    Muutamalla sanalla kommentoin, kun teen töitä metsäkiinteistövälittäjänä ja olen perehtynyt metsätilakaupan virhekysymyksiin sekä hoitanut  lakipuolen työni puolesta myös valtakunnallisesti ns. epäonnistuneiden eli virheellisten metsätilakauppojen pääosin sovintoratkaisuun johtaneita sovintoneuvotteluita.

    Onnistuneessa metsätilakaupassa hallitaan myyjän, ostajan, välittäjän sekä asiantuntijapalveluntarjoajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet metsätilakauppaan liittyen. Metsätilan myyjän kannattaa metsäkiinteistönvälittäjää valitessaan hinnan lisäksi varmistua siitä, että välittäjällä on myös metsätilakaupan vastuupuoli hallinnassa. Varmasti monen välittäjän on tunnustettava että kehitettävää tällä puolella löytyy.

    On kaikkien metsätilakauppaan liittyvien osapuolten etu, että metsätilakauppa tehdään onnistuneesti kaikkien osapuolten näkökulmasta eikä kauppaan tarvitse enää jälkikäteen puuttua. Kuitenkin lainsäädännöstä löytyy keinot metsätilakaupan virheeseen puuttumiseen mikäli sellaiseen tilanteeseen on jouduttu. Monesti metsätilakaupan virhekysymykset syntyvät metsätilakaupan pohjana olleista tiedoista, kuten metsätila-arviosta.

    Metsätilakauppaa voi rasittaa laatu- vallinta- tai oikeudellinen virhe. Näiden mahdollisia seuraamuksia on hinnanalennus, vahingonkorvaus tai kaupan purku. Maakaaren virhesääntely suojaa ostajaa.

    Tietysti välittäjällä on omat velvollisuutensa asiantuntijana, metsätilan myyjää kohtaan.

    Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä. Miten pitää suhtautua niin sanottuun metsätilojen suoraostoon tahoilta, jotka eivät tiedä metsäasioista mitään?  Voiko metsäalan ammattilainen toimia omassa kaupassaan metsätilan myyjän edunvalvojana ja kertoa millä ehdoilla kauppa kannattaa tehdä ja miten metsätilan arvo määritetään kaupan pohjaksi. Näinhän saadaan varmasti ostajan näkökulmasta parhaat kaupat, jotka ovat tietysti myyjän näkökulmasta huonoimmat kaupat (myyjä ei sitä kuitenkaan välttämättä ymmärrä).  Kun myyjä ei tiedä mitä myy niin usein juuri silloin ostaja tietää mitä ostaa.  Metsätilakauppa ei välttämättä aina ole pelkästään ostajan ja myyjän välinen asia, kuten niin monesti kuulee sanottavan. Toisen ymmärtämättömyyden hyväksikäyttäminen ei ole sallittua rikoslainkaan näkökulmasta, raja kulkee jossain ja rikoslaissa se on muotoiltu mm. seuraavasti.

    KISKONTA  (RL 36:6)

    1) Joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, 2) ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta 3) jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa 4) itselleen tai toiselle taloudellista etua, 5)joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

    Lisäksi mahdollisessa rikostilanteessa voidaan vaatia syyttäjää ajamaan myös rikoksesta johtuvaa yksityisoikeudellista vaatimusta (taloudellinen vahinko minkä myyjä on hävinnyt metsätilakaupassa) rikosoikeudellisen syytteen ohessa.

    Kaikkiaan on tärkeää, että metsätilakaupat tehdään myyjän, ostajan, välittäjänkin ja tila-arviontekijän näkökulmasta onnistuneesti mahdollisimman monessa Suomessa tehtävässä metsätilakaupassa. Siinä ei pitäisi olla mitään väärää.

    Tuomo Liikanen, Rovaniemi, 050-4334720

     

    Ranka-Antti

    Kiitos Tuomo,

    Mukavaa kun saadaan asiasta ja asiallista keskustelua. Niin kuin aiemmissa viesteissä olen todennut niin reilu peli on reilua. Jos palkkaan ammattilaisen välittäjän myymään omaisuuttani ( asunto, metsää tai mitä vaan) ja maksan hänelle ammattilaisuudesta palkkion, niin oletan että hän tekee parhaansa että saan parhaan mahdollisen hinnan. Välittäjänhän voi( ainakin asuntopuolella) palkata myös ostotoimeksiannolla jollon taas haluan ammattilaisen etsivän hyvän oston itselleni.

    Viimeksi tänään keskustelin/kyselin mielestäni oikein hyviä ja asiallisia myyntiesitteitä tekevän metsätilavälittäjän yhdestä palstasta. Kysyin että pitääkö taas sokkona tarjota vai voisiko edes loppuhuutarin pitää vaikka kolmen parhaan tarjouksen kanssa. ” Ei voida kun on niin paljon näitä kauppoja ja voittajakin olisi aina joku sijoitusrahasto joilla ammattilaiset ostamassa ja jäisivät tavalliset ostajat aina ilman”. Näin ostajana kiva asenne. Hmm. Kenenkäs asialla välittäjä on ostajan vai myyjän? Myyjä maksaa palkkion saadakseen parhaan mahdollisen hinnan, niin eikö välittäjän pitäisi yrittää sellainen saada.

    Useampi metsänomistaja on neuvonut että koita mummoilta ostaa suoraan niin saat parhaat kaupat. Varmaan näin onkin, mutta sitten tulee tuo Tuomon esiin tuoma asia, joka harvemmin varmaan julki tulee.

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)